Listing 1 - 3 of 3 |
Sort by
|
Choose an application
Dit onderzoek wil de gangbare praktijk in Vlaanderen inzake screening en diagnose van arbeidsgehandicapten inventariseren. Arbeidsgehandicapten zijn in enge zin personen met een handicap die als dusdanig door het Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Personen met een Handicap erkend zijn. In ruime zin zijn dit alle personen die speciale problemen (bijvoorbeeld lichamelijke, sociale of psychische problemen) ondervinden om zich in het arbeidsproces in te schakelen. Sedert enkele jaren bestaat er in Vlaanderen een systeem van trajectbegeleiding waarbinnen deze groep een plaats krijgt. Een belangrijke schakel daarin is de screening en diagnosestelling, d.w.z. het proces waarbij nagegaan wordt of iemand 'arbeidsgehandicapt' is en wat dit inhoudt voor het traject naar werk. We gingen na welke instrumenten hiervoor worden gebruikt (of kunnen worden gebruikt) en welke organisaties bij de diagnose betrokken zijn. In een tweede luik wordt gefocust op een nieuwe ontwikkeling die zich momenteel in dit werkveld voordoet, namelijk de oprichting van Lokale Werkwinkels. Er werd gepoogd via gesprekken met bevoorrechte getuigen de mogelijke gevolgen van deze herstructurering voor de screening, diagnose en trajectbegeleiding van arbeidsgehandicapten in te schatten. Tevens werden in dit verband een aantal beleidsaanbevelingen geformuleerd.
Labour market --- Social policy and particular groups --- Flanders --- Academic collection --- #SBIB:316.334.2A345 --- #SBIB:316.334.2A350 --- #SBIB:316.334.2A472 --- #A0303A --- 667 Gehandicapten --- Gehandicapte werknemers 658.3-056.26 --- Arbeidsmarkt 331.52 --- Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 353.11 --- 331.5 werkgelegenheid --- 378.4 HIVA --- 331.626-056.24 --- Arbeidssociologie: ongelijkheden op de arbeidsmarkt: gehandicapten en beschutte werkplaatsen --- Arbeidssociologie: werkloosheid: algemeen --- Arbeidssociologie: het beleid ter bestrijding en opslorping van de werkloosheid --- Hoger Instituut voor de Arbeid - HIVA --- tewerkstelling van gehandicapten (zie ook 331-056.24, 362.4) --- Gehandicapten --- arbeidsmarkt --- arbeidsmarkt. --- Arbeidsmarkt.
Choose an application
Een manier om op bedrijfsniveau op een positieve manier met verschillen om te gaan is management van diversiteit. In dit onderzoek analyseren de auteurs het diversiteitsbeleid van vijf organisaties waaronder: een callcenter, een autoconstructeur (Ford Genk), een ziekenhuis en een logistiek dienstverlener (de vijfde organisatie wilde anoniem blijven). In iedere organisatie werd gesproken met medewerkers van de hoogste tot de laagste functieniveaus op zoek naar het antwoord op o.a. volgende vragen: Waarom kiest de organisatie voor diversiteitsmanagement? Hoe zijn de relaties op de werkvloer tussen diverse medewerkers? Wat zijn de effecten van het diversiteitsbeleid voor de individuen en de organisatie? Op basis van de gevalstudies wordt een kader uitgewerkt om de verschillende vormen van diversiteitsbeleid te situeren. Hiermee wordt duideijk dat de keuze voor een bepaalde strategie belangrijke consequenties heeft.
culturele diversiteit --- Labour market --- Business economics --- management --- HRM (human resource management) --- Flanders --- Emploi --- Management --- Werkgelegenheid --- 331.6 --- 331.626-056.24 --- 331.626-057.19 --- Academic collection --- #SBIB:316.334.2A553 --- #SBIB:316.334.2A340 --- #SBIB:316.346H40 --- #SBIB:316.346H22 --- 657 Vrouwenemancipatie --- gelijke kansen --- 450 Werkgelegenheid en arbeid --- S2003254.JPG --- allochtonen --- arbeidsmarkt --- gehandicapten --- ouderen --- tewerkstellingspolitiek --- arbeidsmarkt - arbeidsmarktvraagstukken - arbeidsmarktstudie - arbeidsmarkt, analyse van de - arbeidsplaatsen --- tewerkstelling van gehandicapten (zie ook 331-056.24, 362.4) --- tewerkstelling van werklozen --- Personeelsbeleid en loonbeleid, functieclassificaties --- Arbeidssociologie: ongelijkheden op de arbeidsmarkt: algemeen --- Gender studies: emancipatiebeleid --- Positie van de vrouw in de samenleving: arbeid en beroep --- 325 --- 362.3 --- Arbeids- en organisatiepsychologie --- arbeidsmarkt. --- Arbeidsmarkt. --- Belgium --- Disability --- Equal opportunities --- Migration background --- Organizations --- Seniors --- Government policy --- Human resources --- Book --- Diversity policy
Choose an application
De sector van de beschutte werkplaatsen wordt geconfronteerd met toenemende concurrentiedruk in zijn activiteiten. Ook de overheid wijzigt ingrijpend zijn beleid tegenover de integratie van personen met een handicap in de arbeidsmarkt. De personen met een handicap zijn en blijven echter de eerste betrokkenen. Het is voor deze doelgroepwerknemers dat de Vlaamse Federatie van Beschutte Werkplaatsen het initiatief heeft genomen om met onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek een aantal belangrijke uitdagingen voor de sector onder de loep te nemen. Vanuit het Hoger instituut voor de arbeid van de Katholieke Universiteit Leuven werd hierop graag ingegaan. 'Betrokken maar onpartijdig' geven de auteurs het advies aan de sector om nog sterker te geloven in de uitzonderlijke prestatie van de sector van beschutte werkplaatsen om personen te integreren in de economie en de samenleving, om bewust te zijn van de waarde die de personen met een handicap zelf hebben gecreerd en de legitimiteit en de Redelijkheid van de verwachtingen naar de overheid toe. Twee studies werden opgeleverd die samen dienen gelezen te worden. In een eerste studie wordt nagegaan waarom en onder welke vorm de overheid dient tussen te komen in de integratie van de personen met een handicap. In voorliggend tweede rapport wordt een klassieke kosten-baten analyse gemaakt van dit overheidsoptreden. De vergelijking werd gemaakt met de situatie dat beschutte werkplaatsen niet zouden bestaan. De conclusie kon dan ook maar zijn: moesten zij niet bestaan, men zou hen moeten uitvinden. Kosten en baten worden geschetst voor de overheid, de doelgroepwerknemers zelf, de valide werknemers, de onderneming zelf en de rest van de samenleving. Onder bepaalde, redelijke, hypothesen komt de studie tot de conclusie dat de doelgroepwerknemers hun inkomenssituatie tot 40% konden verbeteren, terwijl de overheid dit met een subsidie die slechts de helft van deze verhoging bedraagt, kon realiseren, samen met de sector. Dit kan de vergelijking Weerstaan met tal van andere gelijkaardige vormen van overheidssubsidie. De verklaring is duidelijk: de personen met een handicap werken zelf voor deze realisaties. Deze naakte cijfers kunnen alleen maar de intrinsieke waarde van arbeid voor de personen met een handicap bevestigen en versterken. Wanneer de studies aantonen dat de sector van beschutte werkplaatsen in Vlaanderen 'goed werk', in al zijn betekenissen, heeft geleverd, zijn zij hopelijk een ruggesteun voor de sector voor de uitzonderlijke veranderingen die op hen afkomen.
460 Economie --- 667 Gehandicapten --- Sociale tewerkstelling --- 450 Werkgelegenheid en arbeid --- Academic collection --- #SBIB:316.334.2A345 --- Maatschappelijke werk 36 --- Gehandicaptenproblematiek 362.4 --- Gehandicapte werknemers 658.3-056.26 --- Kosten-baten analyse 658.012.125 --- Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 353.11 --- 362.527 --- 331.626-056.24 --- P493 --- P493VL --- 657.47 --- 36 --- Arbeidssociologie: ongelijkheden op de arbeidsmarkt: gehandicapten en beschutte werkplaatsen --- beschermde werkplaatsen --- tewerkstelling van gehandicapten (zie ook 331-056.24, 362.4) --- België --- Vlaanderen --- kostenberekening - kostprijsberekening - kosten-batenanalyse --- Maatschappelijk werk --- 36 Maatschappelijk werk --- Labour market --- Social costs. Social benefits --- Social policy and particular groups --- Flanders --- Beschutte werkplaatsen. --- 36 Safeguarding the mental and material necessities of life --- Safeguarding the mental and material necessities of life --- 36 Waarborgen van de mentale en materiële behoeften van het leven; maatschappelijk werk --- Waarborgen van de mentale en materiële behoeften van het leven; maatschappelijk werk
Listing 1 - 3 of 3 |
Sort by
|