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Shell money --- Money --- Monnaie de coquillage
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Rephy and Rephytox are coastal monitoring networks created by Ifremer. Their purpose is to observe the phytoplankton and associate hydrological parameters and to detect the algal toxins accumulating in shellfish. This work describes these networks before providing a global vision of data acquired during the last three decades. It shows the importance of series of environmental data acquired in the long term.rticulier aux scientifiques travaillant sur les écosystèmes littoraux, maisaussi à tout public intéressé par ces problématiques.
Botany & plant sciences --- développement durrable --- plancton --- algue --- eau de mer --- hydrologie --- toxicité --- contamination --- coquillage
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This study examines the role of cowrie-shell money in West African trade, particularly the slave trade. The shells were carried from the Maldives to the Mediterranean by Arab traders for further transport across the Sahara, and to Europe by competing Portuguese, Dutch, English and French traders for onward transport to the West African coast. In Africa they served to purchase the slaves exported to the New World, as well as other less sinister exports. Over a large part of West Africa they became the regular market currency, but were severely devalued by the importation of thousands of tons of the cheaper Zanzibar cowries. Colonial governments disliked cowries because of the inflation and encouraged their replacement by low-value coins. They disappeared almost totally, to re-appear during the depression of the 1930s, and have been found occasionally in the markets of remote frontier districts, avoiding exchange and currency control problems.
Shell money --- Cowries --- Slave trade --- Monnaie de coquillage --- Cauries --- Esclaves --- History --- Commerce --- Histoire --- Cowries. --- Shell money. --- Slave-trade --- History. --- Arts and Humanities --- Cowry shells --- Cypraeidae --- Cypraeids --- Littorinimorpha --- Money
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Les poissons et leurs dérivés sont durant l’Antiquité une des bases de l’alimentation en Méditerranée. Pour autant, l’état de nos connaissances sur ces produits souffre aujourd’hui encore de nombreuses lacunes, que cet ouvrage tente partiellement de combler. Pour cela, il était nécessaire de réunir des études de spécialistes de différents horizons, d’une part pour faire le point sur des zones qui désormais sont les vitrines de nos disciplines - l’Afrique et la péninsule Ibérique notamment -, et d’autre part pour mettre l’accent sur des aires géographiques ou des périodes qui sont encore trop peu connues ou étudiées. Cet ouvrage, articulé autour de trois thèmes respectivement dédiés à des approches historiographiques et technologiques, à des études archéologiques sur l’Afrique et, enfin, à d’autres consacrées au reste de la Méditerranée, est majoritairement composé d’articles écrits par de jeunes chercheurs dont les travaux récents constituent un apport documentaire fondamental pour le renouvellement des problématiques qui sont à l’origine de la rencontre publiée ici. En ce sens, ce volume marque une étape dans l’avancée de nos connaissances en ce domaine.
Fish remains (Archaeology) --- Fish culture --- Salted fish --- Restes de poissons (Archéologie) --- Pisciculture --- Poisson salé --- Congresses --- Congrès --- Restes de poissons (Archéologie) --- Poisson salé --- Congrès --- Business --- Archaeology --- historiographie --- ichtyologie --- salaison des poissons --- navire --- sel --- amphore --- transport sur eau --- artisanat alimentaire --- analyse des matériaux --- commerce --- coquillage --- cuve (structure) --- amphora --- analysis of materials --- food craft --- trade --- shell --- vat (structure) --- historiography --- ichtyology --- ship --- salting of fish
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