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Dissertation
Caractérisation phytotechnique et zootechnique de variétés de triticale en agriculture biologique : Comment réfléchir leur valorisation en aviculture de chair ?
Authors: --- --- --- --- --- et al.
Year: 2021 Publisher: Liège Université de Liège (ULiège)

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Abstract

Actuellement, l’atteinte de l’autonomie alimentaire est le souhait de plus en plus d’éleveurs de poulets de chair en AB (agriculture biologique). Dans ce cadre, le triticale est une céréale d’intérêt au vu de ses qualités agronomiques et nutritionnelles dans ce type d’agriculture.
Cependant, en élevage de poulets de chair à croissance rapide, des taux d’incorporation élevés de triticale dans les régimes alimentaires des volailles génèrent des problèmes de viscosité intestinale, en raison de leurs teneurs relativement élevées en AXs (arabinoxylanes) et β-glucanes solubles, impactant les performances zootechniques des volailles.
Dans cette étude, les propriétés physico-chimiques, dont la viscosité, de 7 variétés de triticale ont été caractérisées. Une méthode de mesure de la viscosité a été développée au Rapid Visco Analyzer (RVA).
Les résultats de ces analyses ont révélé deux variétés à viscosité élevée ; Bilboquet, qui est pourvue d’un indice de viscosité élevé sur sa fiche technique et Vuka, qui elle, par contre, est réputée pour être une variété des moins viscosantes. Ces analyses ont également mis en évidence d’importantes corrélations entre la teneur en protéines et en amidon des grains, leur indice de blancheur ainsi que la granulométrie des grains, avec la viscosité des variétés de triticale étudiées.
Un essai en champs a également été mené avec 13 variétés de triticale dont les 7 caractérisées en laboratoire. Les variétés Brehat, Kitesurf, Lumaco et Ramdam se sont révélées comme étant les plus intéressantes d’un point de vue phytotechnique au vu de leurs caractéristiques, notamment leur tolérance au froid, leur nombre de plantes par mètre carré, leur nombre de talles et leur bonne couverture foliaire. 
Enfin, un essai en poulailler a permis de tester l’introduction, à un taux de 60%, de trois variétés de triticale dans le régime de volailles, ainsi que d’un aliment complémentaire comprenant ou non un cocktail enzymatique capable d’inhiber les effets viscosants du triticale. L’essai de performances à partir des variétés de triticale a débuté à l’âge de 35 jours des poulets, et s’est terminé à un poids d’abattage de 2,4kg, soit à environ 70 jours d’âge des animaux. 
De cet essai, aucun effet significatif sur les performances zootechniques des volailles, ni de la variété de triticale, ni de l’ajout d’enzymes n’a pu être mis en évidence. Ces résultats démontrent le peu d’effets des composés viscosants du triticale et de la complémentation enzymatique pratiquée chez les volailles âgées.
A l’avenir, un essai de ce type devrait être mené dès le premier jour d’âge des poulets, en leur fournissant préférentiellement des variétés issues d’un même site expérimental et en veillant à adapter l’activité enzymatique aux conditions expérimentales. Currently, reaching feed autonomy is one of the wishes of more and more organic broilers breeders. In this context, triticale is a cereal of interest in view of its nutritional and agronomic qualities in organic farming.
However, in conventional broiler breeding, we noticed that high introduction levels of triticale in broiler’s feed induced intestinal viscosity because of their high content in soluble arabinoxylans and β-glucans affecting zootechnical performances of chickens.
In this study, physico-chemical properties including viscosity of 7 triticale varieties have been characterized. A measurement method of viscosity has been developed with a Rapid Visco Analyzer (RVA).
The results of these experiments have highlighted two varieties with high viscosity, Bilboquet which has a high viscosity index on its technical sheet and Vuka, which, at the opposite, is known to create very little viscosity. These analyses have also revealed significant correlations between protein and starch content of triticale, whiteness index of grains and grains granulometry with viscosity of triticale varieties studied.
A field trial has been done with 13 triticale varieties, of which the 7 varieties characterized in the laboratory. The varieties Brehat, Kitesurf, Lumaco and Ramdam have been revealed as being the most interesting from an agronomical point of view in view of their characteristics, especially their cold resistance, their plant number per square meter, their tillers number and their good leaf cover. 
Finally, a henhouse trial allowed to test the introduction at a rate of 60% of three triticale varieties in broiler’s diet as well as a complementary feed containing an enzymatic treatment or not. The trial strictly speaking began while chickens were 35 days old and carried on until the end of the broiler’s cycle, so 70 days approximately.
Of this trial, none significant effects on zootechnical performances of broilers have been revealed, neither from triticale variety, nor from enzyme addition. These results demonstrate the few effects of viscous components of triticale and of enzyme addition in old broilers breeding.
In the future, a trial of this type should be implemented since the first day of the chickens, supplying them varieties coming from the same experimental site, and the same growing season to purge a potential environmental noise.


Book
Advances in Food and By-Products Processing Towards a Sustainable Bioeconomy
Authors: ---
ISBN: 3039217534 3039217526 Year: 2019 Publisher: MDPI - Multidisciplinary Digital Publishing Institute

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Abstract

The bioeconomy initially focused on resource substitution, including the production of biomass from various resources; its conversion, fractionation, and processing by means of biotechnology; and chemistry and process engineering towards the production and marketing of food, feed, fuel, and fibre. Nevertheless, although resource substitution is still considered important, the emphasis has been recently shifted to the biotechnological innovation perspective of the bioeconomy, in terms that ensure environmental sustainability. It is estimated that around one-third of the food produced for human consumption is wasted throughout the world, posing not only a sustainability problem related to food security but also a significant environmental problem. Food waste streams, mainly derived from fruits and vegetables, cereals, oilseeds, meat, dairy, and fish processing, have unavoidably attracted the interest of the scientific community as an abundant reservoir of complex carbohydrates, proteins, lipids, and functional compounds, which can be utilized as raw materials for added-value product formulations. This Special Issue focuses on innovative and emerging food and by-products processing methods for the sustainable transition to a bioeconomy era.

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