Listing 1 - 10 of 57 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Een woonzorgcentrum is een plaats waar veelal kwetsbare ouderen samenleven. Preventie verdient hier dan ook de grootste aandacht. Het Koninklijk Besluit van 16 februari 2006 betreffende de nood- en interventieplannen bepaalt de principes van noodplanning. Hierin staat dat iedere instelling moet beschikken over een intern noodplan. Een intern noodplan is een document op het niveau van de instelling, dat erop gericht is de schadelijke gevolgen van een noodsituatie te beperken door het uitwerken van aangepaste materiële en organisatorische noodmaatregelen. De dienst noodplanning van de gouverneur van Oost-Vlaanderen gaf samen met preventieadviseurs en de brandweer vorm aan een canvas intern noodplan voor woonzorgcentra. Dit vormt de basis voor deze praktische handleiding bij het opmaken van een intern noodplan voor zowel kleine als grote voorzieningen. Het canvas bestaat uit een algemeen deel en actiekaarten. Wanneer een crisis uitbreekt zullen de actiekaarten met duidelijke, concrete richtlijnen waardevolle tijd besparen en een keten van juiste handelingen in gang zetten.(https://www.politeia.be/nl/publicaties/923-canvas+intern+noodplan+woonzorgcentra)
Choose an application
Er bestaat veel informatie over vroegtijdige zorgplanning (VZP), maar deze is erg versnipperd, zodat het bos door de bomen niet altijd zichtbaar is. Het goed initiëren van VZP in een organisatie is niet enkel een kwestie van geloven in de meerwaarde, maar ook van een visie en een degelijke procesplanning, gevolgd door een doordachte evaluatie. Deze publicatie bundelt de verschillende informatiekanalen rond VZP en is bovendien een praktische leidraad voor WZC die effectief aan de slag willen met VZP in hun organisatie.
Ouderenzorg --- Palliatieve zorg --- Euthanasie --- Woonzorgcentra --- Zorgplanning --- Woonzorgcentrum
Choose an application
Er is nog weinig onderzoek gevoerd naar de invloed van HR praktijken op de HR outcomes bij verzorgend en verplegend personeel binnen de Vlaamse rusthuissector. Deze studie wil nieuw inzicht verschaffen in dit onderzoeksveld door na te gaan wat de invloed is van kenmerken van het gevoerde HRM beleid op het welbevinden van het Vlaamse rusthuispersoneel. Meer specifiek trachten we na te gaan in welke mate planning, monitoring, control tightness en fairness effect hebben op de motivatie, jobtevredenheid en empowerment van het rusthuispersoneel. De data over de gebruikte HR praktijken en de invloed ervan op het personeel resulterenuit een onderzoek waar 14 woonzorgcentra en 306 verzorgenden en verplegenden aan meewerkten. De resultaten tonen aan dat medewerkers die een hoge mate van planning, monitoring, betrokkenheid en fairnessvan het HRM systeem ervaren, gunstigere HR outcomes bekomen. Medewerkers die daarentegen een hoge mate van controle ervaren zullen mogelijks minder gunstigere HR outcomes bekomen. De studie toont aan dat bewust gevoerde HR praktijken een positieve invloed hebben op de motivatie, jobtevredenheid en empowerment van het rusthuispersoneel.
Empowerment. --- HR outcomes. --- HR praktijken. --- Jobtevredenheid. --- Motivatie. --- Performance Management. --- Woonzorgcentra.
Choose an application
Tuintherapie en therapeutische tuinen zijn binnen het Vlaamse zorglandschap voorlopig nog onbekende begrippen. In deze praktijkmap leer je wat de begrippen precies omvatten en wat de betekenis is van therapeutisch tuinieren binnen de ouderenzorg, vanuit een theoretische en wetenschappelijke achtergrond.Wat zijn de voordelen van groenactiviteiten, en wat is er haalbaar in woonzorgcentra? In vele woonzorgcentra is actief tuinieren geen evidentie voor alle bewoners. Daarom bespreken we in deze praktijkmap hoe we de buiteninrichting zo aangenaam en veilig mogelijk kunnen maken. Huiselijkheid, geborgenheid, zintuiglijke prikkeling en natuurbeleving zijn daarbij essentieel. Via een ontwerpvoorbeeld van een therapeutische tuin tonen we aan hoe we die elementen op een haalbare manier kunnen vertalen in de ruimte.Daarnaast bevat dit boek ook vijftig handige, kant-en-klare fiches met grondig uitgewerkte voorbeelden van groenactiviteiten. Zo kunt u er meteen in uw eigen woonzorgcentrum mee aan de slag gaan!Al deze informatie wordt u aangeboden in een handige map, zodat u de fiches er ook eenvoudig uit kan nemen om ze te gebruiken.
Woonzorgcentra --- Activiteitenbegeleiding --- Activiteiten Dagelijks Leven --- Tuintherapie --- Activiteiten Dagelijks Leven. --- Activiteitenbegeleiding. --- Tuintherapie. --- Woonzorgcentra. --- PXL-Healthcare 2018 --- ouderenzorg --- levenskwaliteit --- woonzorgcentrum --- ergotherapie --- tuintherapie --- Old age assistance --- Woonzorgcentrum
Choose an application
Nergens was de impact van de coronapandemie zo hevig als in de woonzorgcentra. Ouderen werden gedurende maanden afgesneden van de buitenwereld en velen stierven in eenzaamheid, zonder afscheid te kunnen nemen van familieleden en vrienden. Zorgverleners hebben zich in uiterst benarde omstandigheden met hart en ziel en met gevaar voor de eigen gezondheid voor hen ingezet.In dit boek getuigen bewoners en medewerkers van woonzorgcentra, aan wie dit boek wordt opgedragen, hoe zij deze periode hebben beleefd. Ook experten en politici komen aan het woord. Zij trekken lessen uit de crisis en blikken vooruit naar het woonzorgcentrum van de toekomst.(https://www.politeia.be/nl/publicaties/244226-corona+een+momentum+voor+de+woonzorgcentra)
Woonzorgcentra --- Coronacrisis --- 614.5 --- 614.25 --- epidemiologie --- woonzorgcentra --- corona --- voorkoming en bestrijding van ziekten --- ouderengezondheidszorg --- Ouderenzorg --- Woonzorgcentrum --- covid-19 --- epidemieën --- coronacrisis
Choose an application
In Vlaanderen leven de meeste personen met dementie in hun gewone huiselijke omgeving. Maar een overgang naar het woonzorgcentrum is vaak onvermijdelijk, eens het proces van dementie zover gevorderd is dat de draagkracht van de mantelzorg overschreden wordt of wanneer het alleen wonen zeer onveilig wordt. Vele mensen met dementie brengen bijgevolg hun laatste levensmaanden door in een woonzorgcentrum. De overgang van thuis naar een tehuis gaat gepaard met afspraken over de zorgplanning en over levenseindeplanning in het bijzonder.In dit boek brengen we een visie en inspiratie voor de aanpak van deze gesprekken over zorg bij het levenseinde van personen met dementie in de praktijk van woonzorgcentra. Deze inzichten en praktische casussen zijn ontwikkeld in de context van onderzoek over de toepassing van Shared Decision Making of Kiezen in overleg in de praktijk van woonzorgcentra. Met deze publicatie hopen we velen te inspireren en aan te zetten tot een optimale kwaliteit van zorg en ondersteuning met het oog op een goede dood voor mensen met dementie in het woonzorgcentrum.(https://www.politeia.be/nl/publicaties/202393-vroegtijdige+zorgplanning+in+woonzorgcentra)
Woonzorgcentra --- Shared decision making --- Ouderen --- Dementie --- woonzorgcentra --- dementie --- zorgplanning --- persoonsgerichte zorg --- levenseinde --- Social policy and particular groups --- Geriatrics --- zorgverstrekking --- WZC (woonzorgcentrum) --- gerontagogie --- Woonzorgcentrum --- Oudere --- Gemeenschap --- School --- Buurt
Choose an application
Mensen gaan graag de tuin in omdat ze kunnen ontladen van de prikkels die ze binnen opdoen. Buiten kan je ontspannen op een wijze die aansluit bij de eigen levensloop. Het geeft rust en vertrouwdheid en je kan er letterlijk aarden.Nog nooit hebben we het belang van open ruimte en een groene omgeving zo expliciet aan den lijve ondervonden als tijdens de recente coronacrisis. Een van de meest gehoorde adviezen was dat beweging en buiten zijn helpt in deze moeilijke periode. Woonzorgcentra die over een 'aangepaste' tuin beschikten, ervaarden dit als een immense luxe. Het besef dat je eigen omgeving thuis of in het woonzorgcentrum ertoe doet en een meerwaarde biedt, groeide. De effecten van de tuin worden bewuster beleefd dan ooit.Dit boek biedt een ondersteunende aanzet tot het realiseren van een boeiende, groene binnen- en buitenomgeving bij residentiële woonzorgcentra. Het levert inzichten om met een doordachte visie aan de slag te gaan, zowel tijdens de voorbereiding, de uitvoering als het beheer van het project.(https://www.politeia.be/nl/publicaties/244227-therapeutische+tuinen)
Woonzorgcentra --- Activiteitenbegeleiding --- Activiteiten Dagelijks Leven --- Tuintherapie --- Ouderenzorg ; therapie. --- Therapie ; tuin. --- Woonzorgcentra. --- Geriatrics --- Plant husbandry --- niet-medicinale therapie --- tuinieren --- residentiële hulp --- tuinen --- gerontagogie --- Woonzorgcentrum --- therapie --- Ouderenzorg. --- Tuinieren.
Choose an application
Hoeveel uren zouden er in woonzorgcentra al gekropen zijn in het bedenken en uitwerken van activiteiten voor bewoners? Elk team vulde op haar eigen eiland al ringmappen vol ideeën voor een zinvolle dagbesteding.Hartverwarmers bundelt de krachten van al die begeleiders wonen en leven. Tientallen begeesterde medewerkers deelden op de Hartverwarmers-website heel concrete activiteiten die je makkelijk zelf kan uitproberen dankzij briefings en voorbeeldbestanden. In dit boek vind je een selectie van die activiteiten.De rode draad doorheen het boek zijn de drie dimensies van Sense of Home. Met dit beproefde denkkader kan je team praktisch aan de slag rond het versterken van het thuisgevoel van bewoners. Het biedt ook een houvast om jullie activiteitenaanbod te evalueren en bij te stellen.(https://www.politeia.be/nl/publicaties/239987-hartverwarmers)
Social policy and particular groups --- WZC (woonzorgcentrum) --- activiteitenbegeleiding --- gerontagogie --- Woonzorgcentra --- Activiteiten Dagelijks Leven --- Woonzorgcentrum --- Geriatrics --- geriatrie
Choose an application
De oma van Gitte woont sinds kort in een woonzorgcentrum. Gitte schrikt dan ook als ze oma plots op straat aantreft. Ze is ontsnapt en wil graag naar haar oude huis. Gitte besluit haar te helpen. Maar kunnen ze uit de buurt blijven van haar mama en tante, die ook op zoek zijn naar oma? (bron: website uitgeverij)
jeugdliteratuur --- Ouderen --- Grootmoeders --- Dementie --- Woonzorgcentra --- Jeugdboeken 10-12 jaar --- JB BROE --- grootouders --- Grootmoeder --- Woonzorgcentrum
Choose an application
Publiek management wordt de laatste decennia gekenmerkt door talloze hervormingen. Naast het meer prestatiegericht werken door het gebruik van private managementtechnieken, is er ook de vermarkting van de publieke sector. Iets wat ook in de welzijnszorg terug te vinden is. In deze studie willen we nagaan of vermarkting effectief tot verschillen in prestaties leidt. We doen dit binnen de context van de ouderenzorg. Zo gaan we in de eerste plaats na of er verschillen zijn tussen publieke, private non-profit en commerciële woonzorgcentra op vlak van efficiëntie en toegankelijkheid. Onze kwantitatieve analyse leert ons dat deze er wel degelijk zijn, de commerciële woonzorgcentra blijken efficiënter en de social profits toegankelijker. In de kwalitatieve analyse komt echter wel naar voren dat het belangrijk is om de nodige nuance aan te brengen voor de bekomen resultaten.Naast de verschillen tussen types van woonzorgcentra, zijn we ook nagegaan of dit voor de Vlaamse en Waalse woonzorgcentra gelijk is. Deze analyse kan ons immers leren of er bepaalde contextfactoren zijn die verschillen of gelijkenissen tussen diverse types verklaren. Uit de kwantitatieve analyse blijkt dat er geen verschillen zijn op vlak van efficiëntie. Wel zien we dat de resultaten voor toegankelijkheid in Wallonië dichter bij elkaar liggen dan in Vlaanderen. M.a.w. het verschil tussen social profits en commerciële woonzorgcentra is in Vlaanderen groter, voor toegankelijkheid, dan in Wallonië. In de kwalitatieve analyse was het echter niet mogelijk om dit verschil te verklaren. Tenslotte wordt in deze studie ook nagegaan of de resultaten voor de Vlaamse woonzorgcentra geëvolueerd zijn. We doen dit door onze resultaten te vergelijken met de resultaten die verschenen zijn in het onderzoek van Verschuere, Moray en Decramer (2011). Hierdoor kunnen we nagaan of tijd de resultaten mogelijks beïnvloedt. Uit onze analyse blijkt echter dat dit niet het geval is. We merken immers geen verschillen op tuss en onze resultaten en deze van Verschuere et al. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat beide studies te snel op elkaar volgden.
Commercialisering. --- Efficiëntie. --- Kwaliteit. --- Marktwerking. --- Ouderenzorg. --- Ownership. --- Performance. --- Publicness. --- S196-sociale-economie. --- Woonzorgcentra. --- Zorgsector.
Listing 1 - 10 of 57 | << page >> |
Sort by
|