Narrow your search

Library

UGent (3)


Resource type

dissertation (3)


Language

Dutch (3)


Year
From To Submit

2013 (2)

2012 (1)

Listing 1 - 3 of 3
Sort by

Dissertation
Zelfpresentatie door lokale politici via sociale media: The next big thing?
Authors: --- ---
Year: 2013 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Deze masterproef richt zich op zelfpresentatie van lokale politici op sociale netwerksite Facebook. Zelfpresentatie is voor politici een manier om zich – op een positieve manier – voor te stellen aan de burger, de kiezer. Er zijn verschillende manieren om tot een succesvolle zelfpresentatie te komen. Twee van deze manieren zijn het maken vertegenwoordigende claims en zich identificeren met een geografisch afgebakend achterban. Een vertegenwoordigende claim kan omschreven worden als een poging door politici om een bepaald belang voor te leggen aan een groep kiezers, waarbij de politicus die groep ervan probeert te overtuigen dat hij of zij de juiste persoon is dat belang te behartigen. Territoriale identificatie is een andere manier van zelfpresentatie: hierbij gaat de politicus zich als onderdeel van een bepaalde, geografisch afgebakend groep (zoals een gemeente) voorstellen. In het kader van deze masterproef onderzochten we de activiteit van lokale politici op sociaal medium Facebook, en in welke mate zij hier aan zelfpresentatie doen. Zelfpresentatie werd gemeten aan de hand van de soorten territoriale identificatie die politici hanteren, het aantal vertegenwoordigende claims dat ze maken, en naar welke groepen zij dit doen. De analyse voor dit onderzoek gebeurde bij de kandidaten die opkwamen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. We bekeken de kandidaten voor Groen en N-VA in Antwerpen en Kapelle-op-den-bos. Uit het onderzoek bleek dat het merendeel van de onderzochte lokale politici actief zijn op Facebook, maar dat zij dit (voorlopig nog) maar matig gebruiken vanuit hun hoedanigheid als politicus. Vooral het maken van vertegenwoordigende claims bleek eerder een zeldzaamheid te zijn.


Dissertation
Representatie en zelfrepresentatie van vrouwen in het Vlaams parlement
Authors: --- ---
Year: 2012 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Verschillende wetenschappelijke theorieën, zoals de Politics of Presence theorie van Anne Phillips (1995), linken de vertegenwoordiging van vrouwenbelangen aan de aanwezigheid en acties van vrouwelijke parlementsleden. Omwille van hun specifieke positie in de maatschappij en hun specifieke levenservaring zullen vrouwen andere noden en belangen hebben dan mannen. Aangezien vrouwelijke parlementsleden deze specifieke ervaringen delen met andere vrouwen, wordt regelmatig gesteld dat zij beter geplaatst zijn om te spreken voor deze groep(en). In deze masterproef zullen we nagaan of deze theoretische vooronderstelling terug gevonden kan worden in de representatie en zelfrepresentatie van politicae in het Vlaams parlement. Dit wordt onderzocht aan de hand van een steekproef, bestaande uit Open Vld-politicae en sp.a-politicae.In eerste instantie wordt de zelfrepresentatie (met betrekking tot vrouwen en hun belangen) van de vrouwen uit onze steekproef onderzocht aan de hand van een inhoudsanalyse van hun persoonlijke websites. Een bijkomende klemtoon wordt hier gelegd op de zogenaamde ‘vertegenwoordigende claims'. In een tweede luik zal de representatie van deze parlements-leden in de Vlaamse media nagegaan worden, en meer bepaald in enkele kranten. In het laatste luik van het onderzoek wordt de feitelijke vertegenwoordiging van vrouwenbelangen in het Vlaams parlement nagegaan. Dit zal gebeuren aan de hand van een inhoudsanalyse van de schriftelijke parlementaire vragen, ingediend door dezelfde steekproef. Er zal met andere woorden nagegaan worden hoe politicae zichzelf voorstellen met betrekking tot vrouwenbelangen, hoe de media hen op dit vlak voorstelt en of dit overeenstemt met hun daden in het parlement.


Dissertation
Wie spreekt namens Roma-zigeuners? Een onderzoek naar hun politieke vertegenwoordiging in Gent
Authors: --- ---
Year: 2013 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De recente theoretische evoluties in de vertegenwoordigingsliteratuur benadrukken de creatieve, interactieve en dynamische aspecten van het vertegenwoordigingsproces. Politieke vertegenwoordiging wordt daardoor niet langer beschouwd als een exclusieve aangelegenheid van verkozen vertegenwoordigers in wetgevende en parlementaire arena's, maar als een actief en dynamisch proces waarbij zowel verkozen als niet-verkozen actoren tot op zekere hoogte de groepen en belangen construeren die zij vervolgens in de traditionele parlementaire arena's én daarbuiten zullen vertegenwoordigen. Om deze nieuwe theoretische inzichten aan een volwaardige toets der wetenschappen te onderwerpen, moet het empirisch onderzoek naar de politieke vertegenwoordiging van sociale groepen echter nog een belangrijke inhaalbeweging maken. Deze masterproef onderzoekt daarom de substantiële vertegenwoordiging van Roma in Gent. Op basis van een kwantitatieve inhoudsanalyse van persartikels uit de voorbije lokale legislatuur (2007-2012) die melding maken van 'Roma' en 'Gent' onderzoeken we of er sprake is van substantiële vertegenwoordiging van deze etnische minderheid in de media, welke actoren deze rol op zich nemen en wat de voornaamste inhoudelijke thema's zijn die daarin aan bod komen. Deze empirische opzet is expliciet exploratief – i.e. het beschrijven van de substantiële vertegenwoordiging van Gentse Roma in de media – en dient als opstap om die vertegenwoordiging uitgebreider te bestuderen in voortgezet onderzoek op basis van Saward's model van 'vertegenwoordigende claims' (2006). Uit onze empirische bevindingen blijkt dat iets meer dan de helft van de artikels – waarvan de meerderheid de thema's van huisvesting, migratie en armoede bestrijken – uitingen van substantiële vertegenwoordiging ten aanzien van Roma bevatten. Bovendien blijken ook in deze buitenparlementaire arena, de verkozen politici en in tweede instantie de leden en organisaties uit de eigen sociale groep de belangrijkste actoren te zijn die de substantiële vertegenwoordiging van deze specifieke etnische minderheid op zich nemen.

Listing 1 - 3 of 3
Sort by