Listing 1 - 5 of 5
Sort by

Book
Dat bedoelde ik niet : hoe taal relaties maakt of breekt
Author:
ISBN: 9053331034 9057131994 Year: 1993 Publisher: Amsterdam Prometheus

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Meestal gaat het niet om wat je zegt, maar hoe je het zegt. Het succes of het mislukken van relaties staat of valt met de manier waarop je de dingen zegt. Eén van de hoofdstukken gaat over de conversationele stijl in initeme relaties. De auteur verklaart ondermeer hoe het komt dat bij intieme en duurzame relaties de misvattingen zich soms opstapelen. Volgens haar ligt het aan het feit dat wij ons niet realiseren dat dubbelzinnigheid een inherente eigenschap van communicatie is en dat conversationele stijlen verschillen. Wij verwachten dus dat wij worden begrepen in een op liefde gebaseerde relatie. Als er onvermijdelijk misverstanden ontstaan, wijten wij de moeilijkheden aan een tekortkoming - die onszelf of van de ander - of aan een gebrek aan liefde.


Book
Etnische minderheden en geletterdheid.
Author:
ISBN: 9026511035 Year: 1990 Publisher: Amsterdam Swets en Zeitlinger


Book
Bij wijze van schrijven : over gender en trefzeker taalgebruik
Authors: ---
ISBN: 9012094755 Year: 2002 Publisher: Den Haag Sdu Uitgevers

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Dit boek gaat op het terrein van sekse en gender na in hoeverre taal geschikt is om datgene uit te drukken wat men wenst over te brengen en laat zien welke - misschien tot nog toe onontdekte - mogelijkheden en moeilijkheden de taal op dit terrein in zich draagt.


Book
De klank van de stad : stedelijke meertaligheid en interculturele communicatie
Author:
ISBN: 9789033475047 9033475049 Year: 2009 Publisher: Leuven Acco

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Pools, Russisch, Hindi, Berber, Engels, Chinees, Turks: in onze steden zijn steeds meer talen te horen, en het ziet er niet naar uit dat dit een voorbijgaand fenomeen is. In Vlaanderen en Nederland komt deze meertaligheid onzacht in aanraking met het vrijwel eentalige beleid in instituten als de gezondheidszorg, de administratie, het onderwijs en het gerecht. In elk van die instituten kan men regelmatig communicatie- en andere problemen registreren, met vaak nadelige gevolgen voor cliënten en bezoekers. Hoewel leerkrachten, sociaal werkers, verzorgers, ambtenaren en rechters naar best vermogen proberen om werkbare oplossingen te bedenken, mogen ze echter op weinig ondersteuning rekenen: overheden lijken niet of slechts schoorvoetend kennis te willen maken met meertaligheid, laat staan er voorzieningen voor te willen ontwikkelen. Daarom bieden verschillende experts uit de sociolinguïstiek, de vertaalkunde en de antropologie in dit boek concrete voorbeelden aan van de dagelijkse meertalige en interculturele werkelijkheid in de stad, van hoe men die werkelijkheid benadert en wat daarvan de gevolgen kunnen zijn. Aan de hand van hun feitenanalyse en reflectie wijzen ze op verborgen problemen, onbedoelde effecten, uitdagingen en mogelijkheden om beleid en meertalige realiteit beter op elkaar af te stemmen


Book
Taal, onderwijs en de samenleving : de kloof tussen beleid en realiteit
Authors: ---
ISBN: 9789064454851 906445485X Year: 2008 Publisher: Berchem EPO

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Taal, onderwijs en de samenleving is een kritiek op recente beleidsontwikkelingen in het taalonderwijs. Het toont dat het beleid gebaseerd is op perceptie, niet op feiten, en dat de verhoogde nadruk op grammatica, spelling, uitspraak, talige correctheid enzovoort, nefast is. Dit boek biedt meteen ook een aanzet tot een taalpedagogie die de heiligheid van de standaard afbreekt. Een taalpedagogie die rekening houdt met diversiteiten van allerlei aard, en die échte gelijke kansen garandeert. De klemtoon ligt daarbij op taalgebruik en communicatie eerder dan op taalstructuur.

Listing 1 - 5 of 5
Sort by