Listing 1 - 10 of 161 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
at is een combinatiefunctionaris? En welke kansen biedt de functie nu eigenlijk voor de onderwijssector? Sinds de ondertekening van de ‘Impuls brede scholen, sport en cultuur’ eind 2007 zijn er bijna 2.250 combinatiefunctionarissen werkzaam in het onderwijs, de sport en de cultuur.Het boek Combinatiefunctie onderwijs en sport, een uitgave van het Jan Luiting Fonds, gaat uitgebreid in op de aanleiding en het doel van de ‘Impuls’ en de stand van zaken ruim drie jaar na de start. Auteur Miriam Appelman beschrijft welke kansen de combinatiefuncties bieden aan het onderwijs, waarbij de vakleerkrachten bewegingsonderwijs centraal staan.Combinatiefunctie onderwijs en sport bevat inspirerende voorbeelden uit verschillende soorten onderwijs, waarbij de inhoud van de functie, de taken, de wijze van aanstelling en de samenwerkingspartners worden beschreven. Het boek is voorzien van praktische bijlagen, met voorbeelden van aangepaste cao’s, functieprofielen, beloningen en een stappenplan voor de invoering van combinatiefuncties. Daarnaast geven combinatiefunctionarissen diverse praktische tips.Dit boek is uitermate geschikt voor mensen die meer willen weten van de ‘Impuls brede scholen, sport en cultuur’, zowel in theorie als praktijk, maar niet de tijd hebben om alle rapporten en stukken hierover te lezen.
456.78 --- schoolbeleid --- sport --- bewegingsopvoeding
Choose an application
School management --- schoolbeleid --- schoolagenda --- administratie
Choose an application
School management --- schoolbeleid --- schooldirecties --- onderwijsonderzoek
Choose an application
Hoe maak je van een verzameling leraren een hecht team? Waarom zorgen professionele leergemeenschappen voor meer energie en werkplezier? Welke randvoorwaarden zijn er nodig in de school? EGO praktijkboek Ervaringsgericht onderwijs (EGO) leert je kijken vanuit het perspectief van het kind Hoe meer de leraar leert, hoe meer de leerlingen leren. Nochtans staat in het onderwijs vooral het leren van leerlingen centraal, terwijl het leren van leraren beperkt blijft tot enkele nascholingen en studiedagen. Het vormen van teams in professionele leergemeenschappen (PLG's) is een handige manier om tot kwaliteitsvoller onderwijs en betere samenwerking te komen. Dankzij de duidelijke structuur, het vaste ritme en de kracht van gedeelde expertise biedt een leergemeenschap perspectieven voor professionele groei, dialoog en verbinding. Professionele leergemeenschappen in het basisonderwijs toont hoe je een PLG vlot opstart en laat floreren. Hoe bepaal je de focus van de leergemeenschap? Hoe ga je om met je bezorgdheden als schoolleider? Alle stappen en valkuilen in het ontwikkelen van een leergemeenschap komen aan bod. -Mieke Clement | opleidingshoofd educatieve bachelor kleuteronderwijs, Karel de Grote Hogeschool
School management --- schoolbeleid --- basisonderwijs --- schoolteam
Choose an application
schoolbeleid --- Teaching --- onderwijs --- communicatie --- Mass communications
Choose an application
Goed onderwijs bestaat in veel Nederlandse scholen. Goed genoeg onderwijs bestaat niet. De niveaus van de leerlingen verminderen in internationaal perspectief, de ongelijke kansen vormen een open wond en de leesprestaties zijn in landenvergelijkingen abominabel. Verbeteren van de school is geen optie, maar een opgave, telkens weer. De onderwijsinspectie stelt dat scholen met een uitgesproken visie zich hier positief onderscheiden. Weten waar je als school naartoe wilt, beschikken over een onderwijsvisie, is onontbeerlijk. Dit boek geeft daarvoor een praktische voorzet en biedt antwoorden op vragen als: • Wat is een onderwijsvisie? • Hoe kun je een goede onderwijsvisie voor je school ontwikkelen? • Wat helpt om een visie vitaal te maken en te vertalen in concreet handelen in school? Luc Greven over een vitale visie: “Visies op onderwijs zijn inhoudelijk vaak modegevoelig. Nu is ’eigenaarschap van leerlingen’ ernstig in de mode, eerder al ’het ontwikkelen van talenten’ en nog wat eerder ’het kind centraal’. Maar daar gaat dit boek niet over. Het behandelt minder die inhoud, als wel de vorming van de visie en de vertaling ervan in dagelijks handelen. Over hoe een visie overal in school vitaal kan worden en onderdeel van de onderwijspraktijk.” Een vitale visie voor school is inspirerend voor schoolleiders, intern begeleiders, schoolbestuurders en begeleiders van scholen die ondersteuning bij de ontwikkeling en realisatie van een visie willen. Het is deels handboek, deels stappenplan, maar vooral een portfolio met voorzetten en uitdagingen om in je school met visie aan de slag te gaan. Morgen!
School management --- schoolbeleid --- onderwijsstrategieën --- Onderwijsbeleid --- Onderwijsvisie
Choose an application
Doelstelling: Onderzoek naar het onderwijsbeleid voor migrantenkinderen. Middelen of methode: Aan de hand van wetteksten en beleidsdocumenten en via een analyse van reeds bestaande initiatieven wordt een uitgebreid onderzoek gevoerd naar het onderwijsbeleid en de onderwijsmaatregelen m.b.t. migrantenkinderen in Duitsland en in Vlaanderen. Resultaten: In de loop der jaren hebben de regeringen van zowel Vlaanderen als Duitsland aandacht besteed aan het onderwijs voor migrantenkinderen. Men kan wel vaststellen dat Duitsland na de jaren 1970 zijn onderwijsbeleid voor migrantenkinderen niet meer aangepast heeft. Terwijl men in Vlaanderen van de jaren 1960 tot nu voortdurend het onderwijsbeleid heeft aangepast. Na de publicatie van de resultaten van de PISA- studie in 2000 waren de Duitsers zeer geschrokken. De PISA-studie legde namelijk de nadruk op vele zwakke punten van hun onderwijssysteem. Het duurde dan ook niet lang voor de bevoegde instanties hervormingen begonnen door te voeren. Men is nog trouwens nog altijd bezig met deze zeer ingrijpende hervormingen. In Vlaanderen was de impact van de PISA-studie veel kleiner, ook omdat het onderwijssysteem daar niet zulke fundamentele gebreken vertoonde. Beide landen hebben voor de toekomst wel dezelfde doelstellingen. Ze willen beide garanderen dat ieder kind gelijke kansen krijgt.
Integratie. --- Maatschappij en instellingen. --- Migrantenkinderen. --- Schoolbeleid.
Choose an application
Teaching --- Mass communications --- schoolbeleid --- communicatie --- onderwijs
Choose an application
School management --- Organization theory --- schoolbeleid --- onderwijsmanagement
Choose an application
School management --- schoolbeleid --- pedagogisch klimaat --- onderwijskwaliteit --- lerarenopleiding
Listing 1 - 10 of 161 | << page >> |
Sort by
|