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If approved by the Food and Drug Administration (FDA), Atlantic salmon would be the first genetically engineered (GE) animal to be marketed in the United States for human consumption. Genetic engineering techniques are used by scientists to insert genetic material from one organism into the genome of another organism. Genetically engineered salmon have been modified to grow more quickly and use feed more efficiently. However, some are concerned that, in this rapidly evolving field, current technological and regulatory safeguards are inadequate to protect the environment and ensure that these p
Atlantic salmon. --- Salmo salar --- Salmo --- Salmon
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Animal introduction --- Salmo salar --- Intensive husbandry --- Fish culture. --- Fish culture
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Dans le bassin de la Meuse, la stabilité et la survie des populations de saumons atlantiques (Salmo salar), une espèce migratrice anadrome, sont principalement menacées par la présence de nombreux ouvrages hydro-électriques le long des cours d’eau. Même si pour la montaison, cette menace est en passe d’être résolue, la dévalaison représente toujours un gros point noir dans les programmes de réintroduction. L’objectif principal est d’améliorer nos connaissances sur les comportements fins de recherche de voies de passage pour des smolts de saumons atlantiques en phase de dévalaison vers la mer. Nous avons sélectionné l’ouvrage hydro-électrique de Méry, un site d’étude intéressant de par sa configuration (plusieurs voies de passage, deux types de turbines, un exutoire de dévalaison, une échelle à poisson) et sa position dans l’axe migratoire (la basse Ourthe juste avant la confluence avec la Meuse). Un second objectif était de poursuivre le monitoring historique du piège de l’exutoire de dévalaison, entre mars et juin 2018, afin de préciser les facteurs environnementaux déclencheurs de la dévalaison. Pour la partie comportementale, n=217 smolts, de la pisciculture d’Erezée, ont été répartis en 4 lots et déversés à 4 périodes différentes (9/04, 19/04, 26/04 et 17/05). Ils ont ensuite été suivis à l’aide de la télémétrie radio manuelle (n=17 smolts) et de systèmes automatisés RFID (n=200 smolts). Les smolts ont généralement franchi le barrage de Méry par la 1ère voie de passage rencontrée. L’exutoire de dévalaison a été la voie la plus attractive au détriment de la vis d’Archimède. L’utilisation des voies de passage est influencée par le débit de l’eau avec une augmentation de l’utilisation de l’exutoire lorsque le débit diminue. Le délai de franchissement du barrage de Méry varie entre 4min à 22h46 et les smolts le franchissent généralement avant le début du crépuscule. Ils dévalent ensuite l’Ourthe en moyenne à 0,25m/s, vitesse influencée notamment par la présence de plusieurs barrages dont le délai de franchissement varie en moyenne entre 1min35 et 4h22. En ce qui concerne le monitoring saisonnier du piège de l’exutoire de dévalaison, l’année 2018 permet d’affiner nos connaissances sur les rythmes de migration. L’ensemble des résultats obtenus contribue à une amélioration de nos connaissances sur le comportement de négociation des ouvrages hydro-électriques avec la mise en évidence sur le site de Méry, de l’importance de l’exutoire de dévalaison et la faible attractivité de la vis d’Archimède.
Smolt --- Salmo salar --- Dévalaison --- Hydro-électricité --- Barrage --- Sciences du vivant > Zoologie
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Le saumon atlantique est une espèce migratoire qui a connu une période de déclin considérable au 19ème siècle en Europe et Amérique. En Belgique, dans le bassin de la Meuse, le saumon avait disparu totalement vers les années 1940. Par la suite de cette disparition, un programme de réintégration appelé « Meuse saumon 2000 » a été initié en 1987 permettant la réintroduction des poissons. Les causes des déclins du saumon sont multiples : la surpêche, la pollution aux pluies acides, et la présence des installations hydroélectriques dans les rivières. Plusieurs études ont déjà été menées par différents chercheurs visant à trouver une solution pour la montaison, mais la dévalaison a été négligée. Aux fils des années, les chercheurs ont pu constater que le problème de dévalaison est aussi important qu’en montaison. Dans le cadre de ce travail, notre objectif est d’étudier les facteurs qui influencent le choix de la voie de migration des smolts ainsi que les impacts qui leur sont causés par les ouvrages hydroélectriques. Notre étude est une simulation pour essayer de décrire la situation qui se passe en milieu naturel, menée au sein du laboratoire hydraulique de l’université de Liège. L’expérimentation a été menée sur 120 smolts provenant de la pisciculture d’Erezée. Les smolts étaient repartis en 40 groupes de 3 individus en raison de 10 groupes par designs. 4 designs ont été étudiés lors de l’expérimentation : turbine, grille, grille & turbine et déversoir. Seulement les deux derniers sont maintenus dans le cadre de notre travail. D’après les résultats de notre étude, la voie « déversoir » a été plus favorable pour les smolts. La voie « grille & déversoir » présenterait des effets répulsifs et causerait des blessures graves et la mort aux smolts. Différents facteurs influenceraient le choix de la voie de migration des smolts : la vitesse du courant d’eau, la température, le débit de l’eau et la puissance de la turbine. Le temps de franchissement des deux designs diffère de manière significative. Face au design « grille & turbine », les smolts ont effectués plus de tentatives et ont pris plus de temps pour franchir l’obstacle par rapport à ceux du design « déversoir ». Le temps entre 2 tentatives pour les 2 designs diffère de manière significative. Les résultats obtenus apportent de nouvelles connaissances des impacts causés par les sites hydroélectriques sur la dévalaison des poissons dans les différents cours d’eau et aussi servir comme piste d’orientation pour faciliter les chercheurs à travers d’autres recherches.
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Restocking --- Salmo salar --- Water reservoirs --- Fish culture. --- Fish culture --- Gestion de la peche --- Belgium --- Gestion de la peche
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Salmon --- Rivers --- Behaviour --- Sexual behaviour --- social behaviour --- reproduction. --- reproduction --- Pheromones --- Animal population --- population dynamics --- Salmo salar --- Fraye --- France --- France --- Fraye
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birds --- wild animals --- Animal population --- endangered species --- Animal introduction --- History --- wolves --- Salmo salar --- Auroch --- Bos primigenius --- France --- France --- Poland --- Poland --- Belgium --- Belgium --- Auroch --- Bos primigenius
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Freshwater fishes --- Saltwater fishes --- Fishery resources --- Animal physiology --- environmental factors --- Water quality --- Xenobiotics --- Salmo trutta --- Turbot --- Trout --- Sturgeons --- Pike --- Sea bass --- Fish larvae --- life cycle --- Animal population --- population dynamics --- Salvelinus alpinus --- Oncorhynchus mykiss --- Scophthalmus maximus --- Dicentrarchus labrax --- Esox lucius --- Salmo salar --- Gambusia affinis --- Osmerus eperlanus --- Smelts --- Chars --- Facteur biotique --- Facteur abiotique --- Brachydanio rerio --- Facteur biotique --- Facteur abiotique --- Brachydanio rerio
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Destruction of habitat is the major cause for loss of biodiversity including variation in life history and habitat ecology. Each species and population adapts to its environment, adaptations visible in morphology, ecology, behaviour, physiology and genetics. Here, the authors present the population ecology of Atlantic salmon and brown trout and how it is influenced by the environment in terms of growth, migration, spawning and recruitment. Salmonids appeared as freshwater fish some 50 million years ago. Atlantic salmon and brown trout evolved in the Atlantic basin, Atlantic salmon in North America and Europe, brown trout in Europe, Northern Africa and Western Asia. The species live in small streams as well as large rivers, lakes, estuaries, coastal seas and oceans, with brown trout better adapted to small streams and less well adapted to feeding in the ocean than Atlantic salmon. Smolt and adult sizes and longevity are constrained by habitat conditions of populations spawning in small streams. Feeding, wintering and spawning opportunities influence migratory versus resident lifestyles, while the growth rate influences egg size and number, age at maturity, reproductive success and longevity. Further, early experiences influence later performance. For instance, juvenile behaviour influences adult homing, competition for spawning habitat, partner finding and predator avoidance. The abundance of wild Atlantic salmon populations has declined in recent years; climate change and escaped farmed salmon are major threats. The climate influences through changes in temperature and flow, while escaped farmed salmon do so through ecological competition, interbreeding and the spreading of contagious diseases. The authors pinpoint essential problems and offer suggestions as to how they can be reduced. In this context, population enhancement, habitat restoration and management are also discussed. The text closes with a presentation of what the authors view as major scientific challenges in ecological research on these species.
Atlantic salmon -- Conservation. --- Atlantic salmon -- Ecology. --- Atlantic salmon -- Effect of habitat modification on. --- Brown trout -- Conservation. --- Brown trout -- Ecology. --- Brown trout -- Effect of habitat modification on. --- Sea trout -- Conservation. --- Sea trout -- Ecology. --- Atlantic salmon --- Brown trout --- Sea trout --- Earth & Environmental Sciences --- Zoology --- Health & Biological Sciences --- Vertebrates --- Ecology --- Effect of habitat modification on --- Conservation --- Fishes --- Atlantic salmon. --- Brown trout. --- Ecology. --- Salmo eriox --- Salmo trutta --- Salmo salar --- Life sciences. --- Animal ecology. --- Aquatic ecology. --- Community ecology, Biotic. --- Wildlife. --- Fish. --- Life Sciences. --- Animal Ecology. --- Freshwater & Marine Ecology. --- Fish & Wildlife Biology & Management. --- Community & Population Ecology. --- Salmo --- Trout --- Salmon --- Aquatic biology. --- Wildlife management. --- Balance of nature --- Biology --- Bionomics --- Ecological processes --- Ecological science --- Ecological sciences --- Environment --- Environmental biology --- Oecology --- Environmental sciences --- Population biology --- Animal populations --- Game management --- Management, Game --- Management, Wildlife --- Plant populations --- Wildlife resources --- Natural resources --- Wildlife conservation --- Hydrobiology --- Water biology --- Aquatic sciences --- Animals --- Management --- Aquatic ecology . --- Biocenoses --- Biocoenoses --- Biogeoecology --- Biological communities --- Biomes --- Biotic community ecology --- Communities, Biotic --- Community ecology, Biotic --- Ecological communities --- Ecosystems --- Natural communities --- Fish --- Pisces --- Aquatic animals --- Fisheries --- Fishing --- Ichthyology --- Aquatic biology
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Over the last few years, the subject of food authenticity and food fraud has received increasing attention from consumers and other stakeholders, such as government agencies and policymakers, control labs, producers, industry, and the research community. Among the different approaches aiming to identify, tackle, and/or deter fraudulent practices in the agri-food sector, the development of new, fast, and accurate methodologies to evaluate food authenticity is of major importance. This book, entitled “Target and Non-Target Approaches for Food Authenticity and Traceability”, gathers original research and review papers focusing on the development and application of both targeted and non-targeted methodologies applied to verify food authenticity and traceability. The contributions regard different foods, among which some are frequently considered as the most prone to adulteration, such as olive oil, honey, meat, and fish. This book is intended for readers aiming to enrich their knowledge through reading contemporary and multidisciplinary papers on the topic of food authentication.
Technology: general issues --- COIBar–RFLP (cytochrome oxidase I barcode–restriction fragment length polymorphism) --- seafood --- fraud --- DNA barcoding --- food authenticity --- food adulteration --- food fraud --- donkey --- cytochrome b --- real-time PCR --- meat products --- honey --- regional origin --- chemometric analysis --- mineral content --- Montenegro --- Sepia --- common cuttlefish --- Sepia officinalis --- real-time PCR (Polymerase Chain Reaction) --- species identification --- food authentication --- COI (Cytochrome Oxidase I) --- Olea europaea var Sylvestris --- oleaster --- olive --- olive oil --- adulteration --- SNP --- DNA --- virgin olive oil --- quality --- volatile compounds --- sensory analysis --- chemometrics --- anti food fraud --- Curcuma longa --- DNA markers --- SYBR-GREEN real-time PCR --- Zea mays --- pasta --- Triticum aestivum --- Triticum durum --- genetic traceability --- digital PCR --- semolina --- species --- truffle --- Tuber spp. --- species differentiation --- near-infrared spectroscopy --- red deer --- roe deer --- water deer --- multiplex PCR --- capillary electrophoresis --- perilla --- sesame --- geographic origin --- metabolomics --- multivariate analysis --- metabolite profiling --- quantification --- chicken --- guinea fowl --- pheasant --- quail --- turkey --- authentication --- authenticity --- chemometric --- fish --- origin --- meat --- milk --- spectroscopy --- 1H-NMR --- GC-MS --- HPLC-UV/VIS --- protein hydrolysate --- free amino acid contents --- ProHydrAdd --- monofloral honey --- direct analysis in real time (DART) --- high resolution mass spectrometry (HRMS) --- geographical origin --- Ginkgo biloba --- plant infusions --- real-time polymerase chain reaction --- DNA extraction --- opium poppy --- seed --- pollen grains --- bakery product --- oil --- PCR --- Salmo salar L. --- fatty acids --- mislabeling --- machine learning --- n/a --- COIBar-RFLP (cytochrome oxidase I barcode-restriction fragment length polymorphism)
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