Narrow your search
Listing 1 - 3 of 3
Sort by

Dissertation
Efficacité d'un jeu de réalité virtuelle dans la réduction de la douleur et de l'anxiété durant la réalisation du prick test dans une population pédiatrique entre 7 et 17 ans
Authors: --- --- ---
Year: 2020 Publisher: Liège Université de Liège (ULiège)

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Objectif : L’objectif de cette étude est d’évaluer l’efficacité d’un jeu de réalité virtuelle dans la réduction de la douleur et de l’anxiété durant la réalisation d’un test allergique (prick test) dans une population pédiatrique entre 7 et 17 ans. 

Participants : L’échantillon se compose de 91 enfants âgés de 7 à 17 ans devant réaliser un test allergique (prick test). 

Méthodologie : Les sujets sont répartis aléatoirement en 3 groupes : un groupe expérimental avec un distracteur de type réalité virtuelle (n=29), un autre groupe expérimental avec un distracteur moins immersif de type bande dessinée (n=31) et un groupe sans distraction, le groupe contrôle (n=31). Dans chaque groupe, le niveau de douleur perçue (NRS-11) et observée (CHEOPS) ainsi que le niveau d’anxiété (MRF-3) ont été évalués. 

Résultats : Les analyses statistiques des résultats montrent que le niveau de douleur observée est moins élevé dans le groupe réalité virtuelle par rapport au groupe bande dessinée mais pas par rapport au groupe contrôle. Le niveau de douleur perçue et le niveau d’anxiété sont moins élevés dans le groupe réalité virtuelle par rapport au groupe bande dessinée et par rapport au groupe contrôle. 

Conclusion : Nous pouvons affirmer qu’un jeu de réalité virtuelle interactif est un outil distractif potentiellement efficace pour diminuer la douleur et l’anxiété chez les enfants durant un prick test.


Book
Update on Nutrition and Food Allergy
Authors: ---
ISBN: 3036553487 3036553479 Year: 2022 Publisher: MDPI - Multidisciplinary Digital Publishing Institute

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

This book describes the causes, diagnosis, and effects of food allergy. It goes deeper into the molecular and cellular mechanisms of food allergy and, in particular, into effects of the processing of certain nutrients, e.g., cow’s milk on the allergenicity of proteins. The book also focuses on new nutrients, e.g., seaweed, and possible effects on allergy and inflammation.


Book
Nutrition, Diet and Food Allergy
Author:
ISBN: 3036554807 3036554793 Year: 2022 Publisher: Basel MDPI - Multidisciplinary Digital Publishing Institute

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

This Special Issue of Nutrients is addressing the topic ‘Nutrition, Diet and Food Allergy’. Globally, food allergy affects 1.5% of adults and 5% of children and this prevalence is increasing in recent decades, representing a public health problem. Different mechanisms are involved in food allergic diseases with distinctive clinical characteristics: IgE-mediated and non-IgE-mediated phenotypes will be distinguished in the Issue, considering the early recent literature on the prevalence, age of onset, follow-up recommendations and duration of food allergies. Moreover, the management of these fascinating diseases will be discussed with particular attention on nutritional hazards, risks of allergic reactions to new allergens, problems with missed labelling (precautionary allergen labelling (PAL)). Especially, the dietary restrictions and the re-introduction of allergens lead to a significant burden for affected patients, fear of accidental ingestions and related risk of severe reactions, resulting in a reduced quality of life among patients with food allergies.

Listing 1 - 3 of 3
Sort by