Narrow your search
Listing 1 - 7 of 7
Sort by

Book
Improving sustainable viticulture and winemaking practices
Author:
ISBN: 9780323851671 0323851673 9780323851503 0323851509 Year: 2022 Publisher: London Academic Press

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Improving Sustainable Practices in Viticulture and Enology provides an up-to-date view on the major issues concerning the sustainability of the wine supply chain. The book describes problems and solutions on the use of inputs (e.g., water, energy) and emphasizes the roles and limitations of implementing circularity in the sector. It identifies some of the most relevant metrics while pinpointing the most critical issues concerning the environmental impacts of wine's supply chain (vineyards, wineries, trading). This is a novel reference to help the industry excel in production while improving current environmental practices. Professionals in industry, academics, environmentalists and anyone interested in gaining knowledge in sustainable solutions and practices in viticulture and wine production will find this resource indispensable.


Book
La corne de vache et le microscope : le vin "nature", entre sciences, croyances et radicalités
Authors: ---
ISBN: 234804174X 9782348041747 Year: 2019 Publisher: Paris : la Découverte,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

En quelques décennies s'est constitué un réseau de vignerons nature, conjuguant les apports de la biodynamie et de la microbiologie pour proposer un autre modèle de vitiviniculture. Très implanté en France, ce modèle prétend surtout à une rééducation du goût et ne cesse d'engendrer de nouveaux adeptes, tant du point de vue des professionnels que des consommateurs. Dans les années 1980, des vignerons en dissidence avec le modèle vitivinicole productiviste et l'utilisation de produits chimiques de synthèse ont transformé leurs pratiques pour devenir des vignerons " nature ". Très implanté en France, ce réseau ne cesse depuis d'engendrer de nouveaux adeptes. Cette nouvelle paysannerie militante et hétérogène fonde son identité commune sur le respect des sols, du milieu, privilégiant les actions de prévention dans le but de tendre vers une autonomie du végétal et des vins. Chaque étape nécessite un investissement total de ces " vignerons-chercheurs " qui peuvent avoir recours à la biodynamie (compost fait à partir de bouse de vache introduite dans des cornes par exemple) et/ou à la microbiologie (observation des levures indigènes au microscope). Par-delà les frontières des savoirs renvoyés soit dans les catégories du sensible ou de l'ésotérisme, soit de l'intelligible ou de la raison, ils tissent des liens. Phénomène de société éphémère pour les uns, point de départ vers une redéfinition des façons de faire et de boire du vin pour les autres, les vins "nature" s'invitent dans les débats sur l'écologie et la santé publique. Entre attraction et répulsion, ils provoquent des réactions contrastées, rarement neutres ou pondérées. Partie dans les vignobles de France où se concentrent majoritairement ces vignerons (Anjou, Ardèche, Beaujolais, Jura, Minervois, etc.), Christelle Pineau a cherché à comprendre les motivations profondes de leurs choix radicaux et exigeants qui les conduisent à élaborer ces vins si singuliers et pluriels.


Book
L'agriculture bio en devenir : le cas alsacien
Authors: --- --- ---
ISSN: 13777238 ISBN: 9789052017167 9052017166 Year: 2011 Volume: 13 Publisher: Bruxelles Bern Berlin [etc.] PIE-Peter Lang


Book
Improving sustainable viticulture and winemaking practices
Authors: --- --- ---
ISBN: 0323851509 0323851673 Year: 2022 Publisher: London, England ; San Diego, California ; Cambridge, Massachusetts : Academic press,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Improving Sustainable Practices in Viticulture and Enology provides an up-to-date view on the major issues concerning the sustainability of the wine supply chain. The book describes problems and solutions on the use of inputs (e.g., water, energy) and emphasizes the roles and limitations of implementing circularity in the sector. It identifies some of the most relevant metrics while pinpointing the most critical issues concerning the environmental impacts of wine's supply chain (vineyards, wineries, trading). This is a novel reference to help the industry excel in production while improving current environmental practices. Professionals in industry, academics, environmentalists and anyone interested in gaining knowledge in sustainable solutions and practices in viticulture and wine production will find this resource indispensable.


Book
Insurrection culturelle
Authors: ---
ISBN: 9782234079069 2234079063 Year: 2015 Publisher: Paris : Stock,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

"Et si, d'ici dix ans, un artiste, par exemple un cinéaste, devenait aussi marginal et anachronique qu'un maréchal-ferrant ?Et si les acteurs du monde culturel étaient en passe, non de disparaître tels les animaux de la préhistoire, mais pire : de rentrer dans le rang ? Absorbés par le marché ?Et si ce livre nous indiquait la voie à suivre : une autre écologie de la culture. Celle inspirée par l'agriculture rebelle et le geste fraternel des vignerons naturels. Ces artisans de la terre qui ont repris le rôle contestataire abandonné par les artistes. Et si ce livre nous appelait à une révolution tranquille et joyeuse ? Le temps de l'insurrection est venu." (éditeur)


Book
Le vin et l'environnement : faire compter la différence
Authors: --- --- ---
ISBN: 9782911256523 2911256522 235671085X 2356713174 Year: 2011 Publisher: Paris Presses des Mines

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

L’engouement pour le bio se confirme. La qualité environnementale des vins interroge donc des producteurs, revendeurs, consommateurs, journalistes, restaurateurs, fonctionnaires, chercheurs : la vigne est en effet une très grande consommatrice de produits phytosanitaires. Comment vivent et agissent ceux qui veulent conduire la viticulture vers un plus grand respect de l’environnement ? En s’appuyant sur des centaines de témoignages, cet ouvrage rend compte des approches et des pratiques, couronnés ou non de succès, de tous ceux qui se sont engagés d’une façon ou d’une autre dans l’agriculture raisonnée ou intégrée, l’agrobiologie ou la biodynamie, ou encore ceux qui cherchent à revenir à une plus grande authenticité de terroir.


Book
Authentic wine
Authors: ---
ISBN: 1283278227 9786613278227 0520949692 9780520949690 9781283278225 661327822X 9780520265639 0520265637 Year: 2011 Publisher: Berkeley University of California Press

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

"A great primer. . . . If you're new to the natural/organic/biodynamic wine debates, Authentic Wine is the place to start."-Huffington Post"This is one of the most engaging, thoughtful and enlightening books on contemporary wine. . . . A manifesto for an industry looking to shape its future."-Wine And SpiritsNaturalness is a hot topic in the wine world. But what exactly is a "natural wine"? For this pioneering book, best-selling wine writer Jamie Goode teams up with winemaker and Master of Wine Sam Harrop to explore the wide range of issues surrounding authenticity in wine. They begin by emphasizing that wine's diversity, one of its strengths, is currently under threat from increasingly homogenized commercial wines that lack a sense of place. Drawing on a global array of examples and anecdotes, Goode and Harrop examine complex concepts-terroir, biodynamics, and sustainability-in clear language. They also discuss topics including cultured and wild yeasts, wine "faults," the carbon footprint of the wine industry, "natural" as a marketing concept, and more. Authentic Wine illuminates a subject of great interest to wine producers, consumers, and anyone wondering where the wine industry is headed.

Listing 1 - 7 of 7
Sort by