Listing 1 - 10 of 23 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
Koeien zenden continu signalen uit en geven zo veel informatie over hun gezondheid, welzijn, voeding en productie. Voor de veehouder is het de kunst deze signalen op te vangen en er iets mee te doen.
633.6 --- dierenhouderij (lt) --- Melkvee (lt)
Choose an application
Het doel van jongveeopfok is het produceren van melkkoeien die volledig klaar zijn voor een gezond, lang en productief leven. Jongvee is de toekomst van elk melkveebedrijf. Toch slagen veel melkveebedrijven er nog niet in om hun vaarzen zonder problemen op de leeftijd van 23 tot 24 maanden te laten afkalven. Diarree en luchtwegproblemen zijn grote boosdoeners, samen met tekortkomingen in de voeding. Er zijn meer oorzaken dat niet elk vaarskalf opgroeit tot een krachtige, productieve melkkoe.
Kalveropfok --- 636.2.034 --- Dairy cattle --- melkvee (lt) --- afkalven (lt) --- Kalveren --- Melkvee --- 636.2
Choose an application
Goed voeren is de basis voor het succes van uw bedrijf, zowel financieel als wat betreft productie, diergezondheid en vruchtbaarheid. Wist u dat nagenoeg dehelft van de verschillen tussen bedrijven in melkproductie door de rantsoensamenstelling wordt bepaald? En dat de rest te maken heeft met andere zaken, zoals huisvesting, diergezondheid en koemanagement? Voersignalen beantwoordt de 4 praktische vragen die iedere melkveehouder en medewerker op elk melkveebedrijf heeft: 1. Wat moet ik voeren en hoeveel? 2. Hoe breng ik op de juiste wijze het juiste rantsoen bij elk dier? 3. Hoe controleer ik dat elk dier eet wat ze zou moeten eten? 4. Hoe stuur ik bij en los ik bepaalde problemen op?
Melkvee : voeding --- 636.2 --- Voeren --- Melkkoeien --- 636.20
Choose an application
633.6 --- melkvee --- runderen:huisvesting --- Animal Husbandry. --- Animal Husbandry --- Cattle
Choose an application
633.2 --- Melkvee (lt) --- Rundvee (lt) --- dierenwelzijn (lt)
Choose an application
Melkvee (lt) --- mastitis (gez) --- melk (lt) --- melkwinning (lt)
Choose an application
Veterinary medicine --- Animal husbandry --- Rundvee --- Koeien --- 636.2 --- Diergeneeskunde --- veeteelt --- Melkvee --- Veehouderij --- Cattle
Choose an application
Cattle --- Veehouderij : gezondheidszorg --- Melkvee --- Rundvee : klauwverzorging --- Rundvee : ziektepreventie --- Koeien --- 636.083 --- Cattle.
Choose an application
Uit het resultaat blijkt dat er in het westen van Vlaanderen gemiddeld geen tekorten zijn in de tankmelk terwijl het oosten van Vlaanderen wel met tekorten kampt (24,3 µg/kg ( West-Vlaanderen) vs. 16,8 µg/kg (Limburg); P<0,0001). Met een gemiddelde van 21,6 µg per kg tankmelk kan er gezegd worden dat Vlaanderen een marginale tot adequate seleniumstatus heeft.Tot slot werd er geen enkele significante associatie gevonden tussen het seleniumgehalte in de tankmelk en het tankcelgetal (P= 0,591). Vitaminen en mineralen zoals selenium spelen een belangrijke rol in de weerstand tegen ziektes bij melkvee. Te lage gehaltes in voedergewassen kunnen aanleiding geven tot tekorten, waardoor het dier moet inboeten op welzijn en gezondheid.Om te weten te komen hoe het met het seleniumgehalte op Vlaamse melkveebedrijven gesteld is, werd de studie 'de seleniumstatus van melkveebedrijven in Vlaanderen' opgestart. Het werd eveneens opgestart naar aanleiding van een vorige studie van Veepeiler (DGZ) die de seleniumstatus onderzocht op vleesveebedrijven. Hier werden grote tekorten gevonden. Vier melkveebedrijven werden geanalyseerd op het seleniumgehalte in het bloed, de melk en de tankmelk op verschillende tijdstippen om zo het 'ideale' bemonsteringsprotocol te vinden (n=422). Zo kon er tussen deze parameters statistische verbanden gezocht worden alsook de invloed van het seizoen en het lactatiestadia. Door de hoge melkproductie van de koe in het begin van de lactatie is het seleniumgehalte lager (Bloed: 180 µg/kg (begin lactatie) vs. 206 µg/kg (einde lactatie); P= 0,027; Melk: 24 µg/kg (begin lactatie) vs. 28 µg/kg (einde lactatie); P= 0,004). Er is een dip in het seleniumgehalte in het bloed tijdens de zomermaanden (198 µg/kg (zomer) vs. 227 µg/kg (winter); P<0,001). Dit komt doordat de dieren meer grazen in de zomer en gras arm is aan selenium.Om de seleniumstatus in Vlaanderen bij melkvee te onderzoeken, werd er over heel Vlaanderen aan landbouwers gevraagd om een tankmelkstaal in te leveren (n=225). Ook werden de gegevens van het tankmelkcelgetal en kalversterfte van elk bedrijf opgevraagd. Op deze verzamelde gegevens werd een statistische analyse uitgevoerd om mogelijke associaties tussen het seleniumgehalte in de tankmelk en andere factoren (regio, mastitis) te kunnen aantonen.
(an)organisch selenium. --- Mastitis. --- Melkvee. --- Selenium. --- Seleniumstatus. --- Tankcelgetal. --- Veeteelt. --- Vitamine E.
Listing 1 - 10 of 23 | << page >> |
Sort by
|