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Book
Les statuts communaux vus de l’intérieur dans les sociétés méditerranéennes de l'Occident (xiie-xve siècle) : Statuts, écritures et pratiques sociales - III
Authors: --- --- --- --- --- et al.
ISSN: 02904500 ISBN: 9782859449964 9791035103026 9791035100629 9791035105631 9791035105815 2859449965 9791035101350 Year: 2020 Volume: 154, 162 1 Publisher: Paris : Éditions de la Sorbonne,

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Abstract

Ce volume est le troisième d'une série d’ouvrages portant sur « Statuts, écritures et pratiques sociales dans les sociétés de la Méditerranée occidentale à la fin du Moyen Âge (xiie-xve siècle) », visant à étudier les statuts communaux dans une optique d’histoire sociale, non pas comme une source « normative » mais comme une source de la pratique, de leur matérialité et de leur forme d’écriture aux pratiques sociales en passant par les conditions de leur production et de conservation, leur inscription dans un paysage documentaire communal, leur structure et leur contenu. Cet ouvrage s’intéresse plus spécifiquement aux statuts « vus de l’intérieur », c’est-à-dire à l’analyse de leur organisation interne : la structure adoptée, le plan choisi et les thèmes abordés. L’éclairage porte sur les grandes villes de Toscane, de Romagne, d’Ombrie, de Vénétie ou du sud de la France (Marseille, Avignon), sur des communautés urbaines de dimension moyenne (Arezzo ou Bergame) et des petites villes : L’Aquila dans les Abruzzes, Ascoli, Cingoli, Matelica et Esanatoglia dans les Marches ou Libourne, Tarascon, Arles, Alès, Lunel ou Uzès dans la France méridionale. Les statuts et les coutumes présentent le plus souvent un découpage thématique et un classement en livres, rubriques et chapitres destinés à organiser la vie en commun de la population (institutions, justice, vie économique de la commune) et qui offrent un outil de gouvernement efficace à l’oligarchie urbaine. Ils prennent en charge le poids des évolutions de la fin du Moyen Âge en matière de droit, de langue, de régime politique, de mode de gouvernement et de pratiques sociales marquées par la passé, ancrées dans le présent et tournées vers l’avenir.


Book
Ceramics, cuisine and culture : the archaeology and science of kitchen pottery in the ancient Mediterranean world
Authors: --- ---
ISBN: 9781782979470 1782979476 9781782979487 1782979484 9781782979494 1782979492 9781782979500 1782979506 Year: 2015 Publisher: Oxford & Havertown Oxbow books

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Abstract

"The 23 papers presented here are the product of the interdisciplinary exchange of ideas and approaches to the study of kitchen pottery between archaeologists, material scientists, historians and ethnoarchaeologists. They aim to set a vital but long-neglected category of evidence in its wider social, political and economic contexts. Structured around main themes concerning technical aspects of pottery production; cooking as socio-economic practice; and changing tastes, culinary identities and cross-cultural encounters, a range of social economic and technological models are discussed on the basis of insights gained from the study of kitchen pottery production, use and evolution. Much discussion and work in the last decade has focussed on technical and social aspects of coarse ware and in particular kitchen ware. The chapters in this volume contribute to this debate, moving kitchen pottery beyond the Binfordian 'technomic' category and embracing a wider view, linking processualism, ceramic-ecology, behavioural schools, and ethnoarchaeology to research on historical developments and cultural transformations covering a broad geographical area of the Mediterranean region and spanning a long chronological sequence"--Publisher's information.

Keywords

Pottery, Ancient --- Cookware --- Cooking --- Material culture --- Social archaeology --- Céramique antique --- Batterie de cuisine --- Cuisine --- Culture matérielle --- Archéologie sociale --- History --- Social aspects --- Histoire --- Aspect social --- To 1500 --- Mediterranean Region --- Méditerranée, Région de la --- Antiquities. --- Antiquités --- Kitchen utensils --- Ethnoarchaeology --- Manners and customs --- Social archaeology. --- Social change --- Social life and customs --- Social life and customs. --- Céramique antique --- Culture matérielle --- Archéologie sociale --- Méditerranée, Région de la --- Antiquités --- Ethnic archaeology --- Ethnicity in archaeology --- Ethnology in archaeology --- Archaeology --- Ethnology --- Change, Social --- Cultural change --- Cultural transformation --- Societal change --- Socio-cultural change --- Social history --- Social evolution --- Culture --- Folklore --- Technology --- Cookery --- Food preparation --- Food science --- Home economics --- Cookbooks --- Dinners and dining --- Food --- Gastronomy --- Table --- Cooking utensils --- Household goods --- Household utensils --- Kitchenware --- Ancient pottery --- Pottery --- Methodology --- Equipment and supplies --- Circum-Mediterranean countries --- Mediterranean Area --- Mediterranean countries --- Mediterranean Sea Region --- Pottery, Ancient - Mediterranean Region --- Kitchen utensils - Mediterranean Region - Congresses --- Material culture - Mediterranean Region - History - To 1500. --- Social archaeology - Mediterranean Region --- Ethnoarchaeology - Mediterranean Region --- Mediterranean Region - History - To 1500 --- Cookware - Mediterranean Region - History - To 1500 --- Cooking - Social aspects - Mediterranean Region - History - To 1500 --- Mediterranean Region - Social life and customs --- Cooking - Social aspects

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