Narrow your search

Library

UGent (4)

KU Leuven (1)

Odisee (1)

UAntwerpen (1)

UCLouvain (1)

UCLL (1)

UHasselt (1)


Resource type

dissertation (3)

book (1)


Language

Dutch (1)

English (1)

French (1)

German (1)


Year
From To Submit

2013 (1)

2011 (1)

2005 (1)

1973 (1)

Listing 1 - 4 of 4
Sort by

Book
Schrijven - en gelezen worden
Author:
ISBN: 9001355005 9789001355005 Year: 1973 Publisher: Groningen : Tjeenk Willink,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Dissertation
Recherche sur la lisibilité de la littérature enfantine: les formules de lisibilité.
Authors: ---
Year: 2005 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Doelstelling:Onderzoek naar de toepassing van leesbaarheidsformules op kinderliteratuur. Het eerste deel van de scriptie plaatst het onderzoek in een ruimer kader: de definitie en de geschiedenis van kinderliteratuur worden besproken, en er wordt uitgelegd wat verstaan wordt onder het concept “leesbaarheid”. Het tweede deel van de scriptie vergelijkt het gebruik van leesbaarheidsformules in Nederland, Vlaanderen, Wallonië, Frankrijk en Canada. Het derde deel is een toepassing van enkele leesbaarheidsformules op drie gekozen passages uit de Franse kinderliteratuur. Middelen of methode: Het leesbaarheidsonderzoek is gebaseerd op verscheidene bronnen uit verschillende bibliotheken. Voor de toepassing van de leesbaarheidsformules zijn er drie Franse kinderboeken geselecteerd en is er gebruik gemaakt van Microsoft Word en van de gespecialiseerde software LISIB. Resultaten: Uitgebreid onderzoek heeft geleid tot een overzicht van de leesbaarheidsformules die gebruikt worden in Nederland, Vlaanderen, Wallonië, Frankrijk en Canada. Bovendien zijn drie van deze leesbaarheidsformules, met name Flesch, De Landsheere en Henry, toegepast op drie geselecteerde Franse kinderboeken. Uit die toepassing is gebleken dat de leesbaarheid van de boekjes op drie verschillende manieren kan geïnterpreteerd worden, naargelang de formule die men gebruikt.


Dissertation
Der Einfluss semantischen Zusammenhangens auf die Lesbarkeit von Texten
Authors: --- ---
Year: 2011 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Doelstelling: Het doel van deze masterproef was om via een kwalitatief onderzoek aan te tonen of de semantische samenhang van een tekst een invloed heeft op de leesbaarheid van die tekst. Middelen of methode: Bij tien proefpersonen werd een vragenlijst afgenomen over tien vooraf geselecteerde teksten. Daarna werden bij deze teksten veranderingen aangebracht, die de semantische samenhang betroffen. Tot slot werden de teksten door de taaltechnologische applicatie Latent Semantic Analysis (LSA) beoordeeld, waarna de onderzoeker de gegevens analyseerde. Resultaten: Uit de annotaties bleek dat de tien teksten een hoge semantische samenhang hadden en dat werd ook in het kwalitatief onderzoek door de proefpersonen bevestigd. Daardoor werden de teksten na herschrijving niet unaniem als meer semantisch samenhangend beoordeeld. Ook LSA bevestigde, dat de herschrijving weinig invloed op de semantische samenhang had.


Dissertation
How do cohesive features influence the readability of texts? Analysis of administrative and instructive texts in English and Dutch
Authors: --- ---
Year: 2013 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Doelstellingen: Deze studie onderzoekt hoe cohesieve elementen volgens leesbaarheidsformules de leesbaarheid van administratieve en instructieve teksten in het Engels en Nederlands beïnvloeden. Middelen of methode: Alle mogelijke cohesieve elementen worden uit de originele teksten weggehaald of vervangen. Daarna wordt de leesbaarheid van zowel de originele tekst als de aangepaste tekst berekend met behulp van verschillende leesbaarheidsformules. Uiteindelijk wordt de leesbaarheid van beide teksten vergeleken en wordt zo nagegaan hoe de cohesieve elementen volgens de leesbaarheidsformules de teksten beïnvloeden. Resultaten: Volgens de meeste leesbaarheidsformules zijn de aangepaste teksten zonder cohesieve elementen gemakkelijker te lezen dan de originele teksten met cohesieve elementen. Dit kan verklaard worden door het feit dat de meeste leesbaarheidsformules afhankelijk zijn van het aantal woorden in een tekst. De leesbaarheidsformules die ook andere elementen zoals het aantal moeilijke woorden meetellen, geven uiteenlopende en tegenstrijdige resultaten.

Listing 1 - 4 of 4
Sort by