Listing 1 - 10 of 15 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Melis Stoke, pseudoniem van de journalist Herman Salomonson (1892-1942), werd in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog bekend met romans zoals Zoutwaterliefde (1929) en De razende berg (1939). Al eerder schreef Salomonson onder hetzelfde pseudoniem een dagelijkse 'rijmkroniek' in het Bataviase dagblad de Java-Bode, waarvan hij tussen 1924 en 1926 hoofdredacteur was. Die kronieken genoten een grote populariteit. Melis Stoke schreef over van alles wat er in en met de Indische samenleving gebeurde: over de triviale vluchtigheden van alledag, over de politiek actuele kwesties zoals het snel aan kracht winnende nationalisme en communisme en over de Indi juist in die periode heftige beroerende wonderen van de techniek, zoals de radio, de eerste telefoongesprekken met het moederland en het eerste vliegtuig dat vanuit Nederland de archipel bereikte. Hij bezat het talent om wat hij aanroerde te vatten in een makkelijke verstaanbare vorm en te verwoorden op geestige dan wel ironische toon. Salomonsons overtuiging dat alleen door samenwerking van alle bevolkingsgroepen in Indi de koloniale verhouding kon worden bestendigd, klinkt regelmatig door in zijn rijmkronieken. Opvallend in dit verband is zijn ironische kritiek op het d dain van de blanke 'meesters' ten opzichte van Indonesi rs en Chinezen n de innemende en respectvolle wijze waarop hij bijvoorbeeld Indonesische leden van de Volksraad portretteerde. Na zijn Indische carri re was Salomonson directeur van het persbureau Aneta in Den Haag. Hij werd in 1942 door de Duitsers vermoord.
Choose an application
Choose an application
Indonesian literature (Dutch) --- Dutch literature --- Littérature néerlandaise
Choose an application
Indonesian literature (Dutch) --- Nederlands. --- Letterkunde. --- History and criticism --- Indonesia.
Choose an application
Indonesian literature (Dutch) --- Nederlands. --- Letterkunde. --- History and criticism --- Indonesia.
Choose an application
Dutch literature --- Indonesian literature (Dutch) --- Indonesia --- Description and travel. --- Description and travel --- 821 --- Indonesië literatuur --- letterkunde Nederlands --- littérature néerlandais --- Indonesian literature (Dutch).
Choose an application
Het Nederlandse koloniale verleden in Indonesië heeft grote invloed gehad op de literatuur. In De postkoloniale spiegel. De Nederlands-Indische letteren herlezen wordt in 26 hoofdstukken de 'canon' van de Nederlands-Indische literatuur voor het eerst systematisch vanuit een postkoloniaal perspectief gelezen, van Multatuli's Max Havelaar (1860) - de eerste Indische roman - tot en met Lichter dan ik (2019) van Dido Michielsen. Na een introductie waarin wordt ingegaan op het leven van de auteur en zijn of haar relatie met Nederlands-Indië of Indonesië, worden telkens een of meer romans kritisch geanalyseerd. Naast beroemde auteurs als Louis Couperus, E. du Perron en Marion Bloem komen ook minder bekende schrijvers aan de orde. Terugkerende aandachtspunten zijn de representatie van de ongelijke koloniale machtsverhoudingen en de Europese strategieën waarmee de 'Ander' werd gemarginaliseerd. De postkoloniale spiegel geeft een vernieuwend overzicht van meer dan 160 jaar Nederlands-Indische literatuurgeschiedenis.
Indonesian literature (Dutch) --- History and criticism. --- Colonisation. Decolonisation --- Dutch literature --- Indonesia
Choose an application
Indonesian literature (Dutch) --- Poetry of places --- Nederlandsche Oost-Indische Compagnie. --- Indonesia
Choose an application
Dertien bijdragen voor Rob Nieuwenhuys.
Dutch literature --- Indonesian literature (Dutch) --- History and criticism. --- History and criticism. --- History and criticism. .
Choose an application
De pers van Nederlands-Indië was kritisch, boosaardig, scherp en onderhoudend. Felle polemieken, geestige beschouwingen en amusante verhalen wisselden elkaar af. Ze waren doorgaans geschreven in die typische tropenstijl: vitaal, geestig en op-de-man. Er zijn veel relaties tussen kranten, tijdschriften en de letteren. Melati van Java publiceerde haar eerste feuilletons in De Locomotief. Een avontuurlijke geleerde bekritiseerde die kranten in zijn dagboeken. Redacteuren verdwenen wegens hun gepeperde uitspraken in het gevang en schreven daar dan weer mooie stukken over. Berichten over de arrestatie van een woedende Atjehse vorstin en de moord op een ontwikkelde inlander leidden tot bijzondere romans. Het vergeten tijdschrift Gerilja van Tjalie Robinson verdient onze aandacht. De bundel Van felle kritiek tot feuilleton is een hommage aan Gerard Termorshuizen, auteur van het tweedelige standaardwerk over de Indische pers. De auteurs zijn verbonden aan de Werkgroep Indische Letteren.
Press --- Dutch newspapers --- Indonesian literature (Dutch) --- History --- History and criticism --- Termorshuizen, Gerard --- Indonésie --- Presse --- Presse. --- Press - Indonesia - History - Congresses --- Dutch newspapers - Indonesia - History - Congresses --- Indonesian literature (Dutch) - Indonesia - History and criticism - Congresses --- Termorshuizen, Gerard - Bibliography --- Indonésie
Listing 1 - 10 of 15 | << page >> |
Sort by
|