Listing 1 - 10 of 233 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
De opvatting dat intelligente kinderen 'er vanzelf komen' is een merkwaardig en wijdverbreid misverstand: ze verdienen wel degelijk een eigen benadering, een eigen pedagogiek. Weliswaar is het verstandelijk begaafde kind allereerst een gewoon en normaal kind, maar toch is het ook anders - juist omdat het intellect zo'n centrale plaats inneemt in zijn belevingswereld en persoonlijkheidsstructuur. Het psychologisch profiel van het intelligente kind bestaat uit plus- en minpunten; intelligentie is gave en handicap tegelijk. (Bron: covertekst)
Choose an application
In het basisonderwijs besteden steeds meer scholen aandacht aan hoogbegaafde leerlingen. In dit boek staan vijf artikelen rond dit thema, geschreven door verschillende auteurs. Men gaat in op het opzetten van schoolbeleid en het schrijven van een beleidsplan voor hoogbegaafden, hoe men op een gestructureerde manier met de doelgroep om kan gaan, hoe met onderpresterende hoogbegaafden omgegaan kan worden en met hoogbegaafden die ook een leer-/gedragsstoornis hebben. Het taalgebruik is niet moeilijk en de hoofdstukken bevatten veel praktijkervaringen. Doelgroep is het team van de basisschool dat gestructureerder, beleidsmatiger met deze problematiek om wil gaan. Maar ook voor ouders biedt dit eenvoudig uitgevoerde boek veel herkenning en achtergrondinformatie. © NBD Biblion
Choose an application
Elke school heeft wel eens te maken met hoogbegaafde kinderen. Het volgen van methodieken in het jaarklassensysteem van het reguliere onderwijs remt de ontwikkeling van hun begaafdheid af. Maar wat kan een basisschool doen om wel tegemoet te komen aan de behoeftes van hoogbegaafde kinderen? Hoe kan een school ervoor zorgen dat de uitdaging en de motivatie voor zo'n kind even groot is als bij de andere? Dit boek is een hulpmiddel voor het opzetten van een verrijkingsklas voor hoogbegaafde kinderen. Door middel van een duidelijk stappenplan schept het een kader om op een pedagogisch en didactisch verantwoorde manier hoogbegaafde kinderen te begeleiden. Ook ouders kunnen hiermee aan de slag. Na het schetsen van de theoretische achtergrond van hoogbegaafdheid, gaat het boek in op de drie manieren van begeleiden: compacting, verrijken en versnellen. Daarna behandelt het de projectmatige aanpak en het stappenplan om de verrijkingsklas op te zetten. Het stappenplan is geschikt voor grote en voor kleine basisscholen.
Choose an application
Choose an application
Tijl Koenderink (1981) heeft als ervaringsdeskundige 3 middelbare scholen versleten voordat hij na 8 jaar ploeteren zijn gymnasiumdiploma haalde met een 2,7 voor wiskunde. Een hoog IQ, maar toch constant vastlopend met de vraag Hoe moet je nu leren? Na een reis door honderden boeken en na talloze gesprekken met leerkrachten, leerlingen, goeroes en coaches verspreid over drie continenten, kwam hij tot de conclusie: Er is een antwoord op die vraag! Wat dit antwoord is, kunt u lezen in dit vlotgeschreven en overzichtelijke handboek. Een absolute aanrader voor iedereen die werkt me getalenteerde kinderen. Hoogbegaafde kinderen kunnen in het primair en voortgezet onderwijs tegen problemen aanlopen die zij niet zonder extra begeleiding van de leerkrachten kunnen oplossen. Voordat er op deze problemen, uitdagingen, wordt ingegaan, worden enkele theorieën over hoogbegaafdheid, de werking van de hersenen en de huidige stand van zaken in het onderwijs voor hoogbegaafden beschreven. Vervolgens wordt aan de hand van een zevental uitdagingen ingegaan op de vraag hoe het ideale onderwijs voor hoogbegaafden er uit zou moeten zien. Deze uitdagingen liggen op terreinen van de overtuigingen, het geheugen, de motivatie, de frustratietolerantie, het samenwerken en het zelfstandig werken en van het wegwerken van hiaten. Elk hoofdstuk geeft, na een paar praktijkvoorbeelden, handreikingen voor de leerkracht hoe die adequaat kan omgaan met deze situaties. Een aantal filmpjes en verwijzingen naar websites en literatuur zijn op een website te vinden. Omdat elke leerkracht in het onderwijs te maken krijgt met hoogbegaafde leerlingen, kan dit boek goed worden gebruikt in de lerarenopleidingen, maar ook door al werkende leerkrachten in het onderwijs.
Hoogbegaafde kinderen --- onderwijs --- onderwijs. --- Onderwijs.
Choose an application
(Hoog)begaafd zijn lijkt op het eerste gezicht allesbehalve een probleem. Toch blijken (hoog)begaafde kinderen lang niet altijd als zodanig herkend te worden. En als dat wel gebeurt, dan is dat nog geen garantie voor een aangepaste benadering op school. Blijkbaar is de zorgbreedte-naar-boven (nog) niet zo vanzelfsprekend. De auteurs hebben door hun contacten met ouders, leraren en studenten ervaren dat, naast een behoefte aan materialen en een gezchikte organisatie, vooral de intermenselijke afstemming hierbij een rol speelt. Vanuit deze invalshoek maken zij duidelijk hoe je als leraar, maar ook als ouder, op een effectieve manier kunt leren omgaan met een (hoog)begaafd kind. Het boek geeft een bondig overzicht van opvattingen over (hoog)begaafdheid, mogelijkheden tot signalering, en gaat in op de praktische consequenties voor de onderwijspraktijk. Een belangrijk deel wijden de auterus aan de sociaal-emotionele aspecten van (hoog)begaafdheid. (Bron: uitgeverscatalogus)
Cognitive psychology --- Developmental psychology --- Didactics --- #KVHB:Hoogbegaafdheid --- hoogbegaafde kinderen --- zorgverbreding --- 462.1 --- Hoogbegaafde kinderen ; onderwijs --- Hoogbegaafde kinderen --- hoogbegaafden
Choose an application
Volgens een recent rapport van Pharos, de Nederlandse vereniging van ouders van hoogbegaafde kinderen, wordt maar liefst 56 procent van de kinderen regelmatig thuisgehouden omdat het naar school gaan aanleiding geeft tot allerlei fysieke en/of psychische klachten. Hoogbegaafde kinderen zitten vaak niet lekker in hun vel. De omstandigheden waarin ze moeten functioneren, zijn dikwijls niet optimaal. Jenny van Zanten, moeder van twee hoogintelligente kinderen, wil het taboe rond hoogbegaafdheid doorbreken. Haar streefdoel was een handzaam, praktisch gericht werk in heldere taal om "ook minder geleerde opa's en oma's te informeren"; haar boek voldoet ook aan die opzet. Het beantwoordt vragen over het herkennen van hoogbegaafdheid, over het functioneren van deze kinderen thuis en in de school, over de moeilijkheden waarmee ze geconfronteerd kunnen worden. Het geeft een aantal concrete raadgevingen en bevat een lijst met adressen en aanbevolen verdere lectuur.
hoogbegaafdheid --- kinderen --- orthopedagogiek --- 462.1 --- . --- Hoogbegaafde kinderen --- Hoogbegaafdheid --- hoogbegaafde kinderen --- Orthopedagogics --- 462.1 ) Hoogbegaafde kinderen --- 420 --- opvoeding --- pédagogie
Choose an application
Juan y Rosa, is een methode Spaans voor de basisschool, die de hoogbegaafde leerling uitdaagt om eigen keuzes te maken bij het leren.
Choose an application
Hoogbegaafdheid --- Hoogbegaafde kinderen --- 462.1 --- hoogbegaafde kinderen --- hoogbegaafdheid --- Hoogsensitieve kinderen --- Kind --- Jeugd --- Media --- Ontwikkelingsstoornis --- Fysiotherapie
Listing 1 - 10 of 233 | << page >> |
Sort by
|