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Plasticité --- Flambage --- Homogeneisation --- Flambage --- Homogeneisation
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HOMOGENEISATION --- MATERIAU COMPOSITE --- MICROMECANIQUE --- PHYSIQUE --- HOMOGENEISATION --- MATERIAU COMPOSITE --- MICROMECANIQUE --- PHYSIQUE
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Élasticité --- Optimisation topologique --- Microstructure --- Materiau --- Coefficient de poisson negatif --- Poids minimum --- Homogeneisation --- Optimisation topologique --- Microstructure --- Materiau --- Coefficient de poisson negatif --- Poids minimum --- Homogeneisation
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L’homogénéisation à haute pression et la microfluidisation sont des procédés qui sont étudiés en tant qu’alternatives aux traitements thermiques dans le cadre de la conservation des aliments. Ces technologies minimisent la détérioration de la qualité du produit causée par la chaleur. Dans ce travail, la potentielle application de la microfluidisation comme procédé de conservation est étudiée sur un substrat particulier : le lait cru. L’impact des paramètres du procédé de microfluidisation a été étudié sur 3 composantes du lait cru : la charge microbienne, l’activité enzymatique et les globules gras. Des essais à différentes pressions (1000, 1250 et 1500 bar), nombres de passages (1, 3 et 5) et températures d’entrée (13, 45 et 75°C) ont été réalisés. Les changements induits par le traitement dans des échantillons de laits microfluidisés ont été comparés à des témoins non microfluidisés. Des réductions de trois flores microbiennes (flore mésophile aérobie, flore psychrotrophe et Lactobacilles) ont été observées. Ces réductions sont d’autant plus importantes que la pression, le nombre de passages et la température d’entrée augmentent. La flore psychrotrophe est la flore la plus sensible au traitement. La microfluidisation est également capable de réduire la taille des globules gras du lait et de l’amener à des valeurs de d(0.5) inférieures à 1 µm dans toutes les conditions expérimentées. L’ampleur de la réduction est dépendante du nombre de passages et de la température d’entrée mais est peu impactée par la variation de pression. Par contre, la microfluidisation a peu d’effet sur l’activité enzymatique de deux enzymes du lait, la lactoperoxydase et la phosphatase alcaline.
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Operator theory --- Calculus of variations. --- Convergence. --- Calcul des variations --- Convergence (Mathématiques) --- Convergence (Mathématiques) --- Convergence --- Homogeneisation --- Calcul des variations. --- Convergence (mathématiques)
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Partial differential equations --- Continuum mechanics --- Differential equations, Elliptic --- Homogenization (Differential equations) --- Milieux continus, Mécanique des --- Equations différentielles elliptiques --- Homogénéisation (Equations différentielles) --- Milieux continus, Mécanique des --- Equations différentielles elliptiques --- Homogénéisation (Equations différentielles)
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Although extensively studied for more than a hundred years, an explosion of ideas related to composite materials in the last four decades has dramatically increased our understanding of the relationship between the properties of the constituent materials, the underlying microstructure of a composite, and the overall effective (electrical, thermal, elastic) moduli which govern the macroscopic behavior. This book surveys these exciting developments at the frontier of mathematics and presents many new results.
Composite materials. --- Differential equations, Partial. --- Homogenization (Differential equations) --- Homogenization (Differential equations). --- Materials Science --- Chemical & Materials Engineering --- Engineering & Applied Sciences --- Differential equations, Partial --- Partial differential equations --- Composites (Materials) --- Multiphase materials --- Reinforced solids --- Solids, Reinforced --- Two phase materials --- Materials --- Composite materials --- Composites --- Équations aux dérivées partielles --- Homogénéisation (équations différentielles)
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This book is about the explicit elimination of fast oscillatory scales in dynamical systems, which is important for efficient computer-simulations and our understanding of model hierarchies. The author presents his new direct method, homogenization in time, based on energy principles and weak convergence techniques. How to use this method is shown in several general cases taken from classical and quantum mechanics. The results are applied to special problems from plasma physics, molecular dynamics and quantum chemistry. Background material from functional analysis is provided and explained to make this book accessible for a general audience of graduate students and researchers.
Differential geometry. Global analysis --- Differentiable dynamical systems --- Homogenization (Differential equations) --- Mathematical Theory --- Geometry --- Mathematics --- Physical Sciences & Mathematics --- Differentieerbare dynamicasystemen --- Homogeneisation (Equations differentielles) --- Homogenizatie (Differentiaalvergelijkingen) --- Systèmes dynamiques différentiables --- Mathematical analysis. --- Analysis (Mathematics). --- Integral equations. --- Dynamics. --- Ergodic theory. --- Statistical physics. --- Dynamical systems. --- Numerical analysis. --- Chemometrics. --- Analysis. --- Integral Equations. --- Dynamical Systems and Ergodic Theory. --- Complex Systems. --- Numerical Analysis. --- Math. Applications in Chemistry. --- Chemistry, Analytic --- Analytical chemistry --- Chemistry --- Mathematical analysis --- Dynamical systems --- Kinetics --- Mechanics, Analytic --- Force and energy --- Mechanics --- Physics --- Statics --- Mathematical statistics --- Ergodic transformations --- Continuous groups --- Mathematical physics --- Measure theory --- Transformations (Mathematics) --- Equations, Integral --- Functional equations --- Functional analysis --- 517.1 Mathematical analysis --- Measurement --- Statistical methods
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