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Book
Salt in the Earth
Authors: ---
ISBN: 1789846358 178984634X Year: 2020 Publisher: London : IntechOpen,

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Book
Salt : white gold in early Europe
Author:
ISBN: 1009038974 1009037390 1009017640 Year: 2021 Publisher: Cambridge : Cambridge University Press,

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Abstract

This Element provides a concise account of the archaeology of salt production in ancient Europe. It describes what salt is, where it is found, what it is used for, and its importance for human and animal health. The different periods of the past in which it was produced are described, from earliest times down to the medieval period. Attention is paid to the abundant literary sources that inform us about salt in the Greek and Roman world, as well as the likely locations of production in the Mediterranean and beyond. The economic and social importance of salt in human societies means that salt has served as a crucial aspect of trade and exchange over the centuries, and potentially as a means of individuals and societies achieving wealth and status.


Book
L'exploitation du sel à travers le temps.
Authors: --- --- ---
ISBN: 9789737777034 9737777034 Year: 2007 Publisher: Piatra Neamt Matasa

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Book
Maya salt works
Authors: --- ---
ISBN: 0813057116 9780813057118 9780813056333 0813056330 Year: 2019 Publisher: Gainesville, FL

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Abstract

This book includes evaluation of the economics of salt production and trade from analyses of the spatial patterning of wooden buildings and associated artifacts that were mapped on the sea floor at the Paynes Creek Salt Works. The book describes the discovery and mapping of the wooden architecture as well as the associated pottery and other artifacts on the surface and embedded in the sea floor during a systematic search for salt production in a large, salt-water lagoon system, Punta Ycacos Lagoon, in southern Belize.

Le roi, le marchand et le sel
Author:
ISBN: 2859393137 9782859393137 Year: 1987 Publisher: Lille Université de Lille III

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Book
Le sel et son histoire
Author:
ISBN: 2864800187 9782864800187 Year: 1981 Volume: 20 Publisher: Nancy Université de Nancy II

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Abstract


Book
The religious symbolism of salt.
Author:
ISBN: 2701010349 9782701010342 Year: 1982 Volume: 64 Publisher: Paris Beauchesne

Reducing salt in foods
Authors: --- ---
ISBN: 9781845690182 1845690184 9780849391453 0849391458 008100933X 9786611442132 1281442135 1845693043 9781845693046 9780081009338 9780081008904 0081008902 Year: 2019 Publisher: Duxford : Woodhead Publishing, an imprint of Elsevier,

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Abstract

Concerns have grown that consumption levels of salt are well above those needed for nutritional purposes and that this can lead to adverse effects on health, in particular cardiovascular disease. Consumers are increasingly looking to reduce their salt intake, making salt reduction a priority for food manufacturers. This is not straightforward, though, as salt plays an important role in food preservation, taste and processability. Written by a team of international experts, Reducing salt in foods provides a unique review of current knowledge in this field.This book is divided into three


Book
L'homme et le sel : réflexions sur l'histoire humaine et l'évolution de la médecine
Author:
ISBN: 2213011214 9782213011219 Year: 1982 Publisher: Paris Fayard


Book
Le sel : de l'esclavage à la mondialisation
Author:
ISBN: 9782271116734 2271116732 Year: 2019 Publisher: Paris CNRS

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Abstract

Le 4e de couverture indique :"Le sel, généreusement dispensé par la nature, a joué un rôle fondamental dans les diverses cultures humaines. Indispensable aux êtres vivants, présent dans chaque foyer, il donne saveur aux aliments, permet de les conserver et joue un rôle biologique important dans l'équilibre d'un organisme. Consommé par tous quotidiennement, on lui accorde également une valeur rituelle et symbolique, voire un pouvoir magique. Produit unique et abondant, il est néanmoins souvent caché, enfoui dans le sol ou bien en dissolution dans la mer. Les hommes ont donc fait preuve, depuis les temps préhistoriques, de beaucoup d'ingéniosité à l'extraire. Comment le sel est-il produit? Où le trouve-t-on? Comment s'échange-t-on cette denrée? Qui en tire le meilleur profit? En dix chapitres, dix études qui peuvent se lire séparément les unes des autres, le livre répond à ces questions. On découvrira la peine des esclaves et des forçats dans les bagnes du sel, le partage des revenus au détriment des sauniers, la construction d'une saline fortifiée aux portes de la Camargue, les efforts des Suisses longtemps démunis pour faire venir le précieux minéral, l'entrée du sel dans l'économie mondialisée dès la fin du Moyen Âge, les flottes des puissances maritimes du nord de l'Europe qui traversent l'Atlantique à la recherche de ce produit stratégique, l'instauration de la gabelle dans un grand nombre d'États, etc. Grand produit agricole, minier, industriel et commercial, le sel est entré précocement dans la révolution industrielle, il a ensuite ouvert les voies de la mondialisation, accompagnant une fois de plus une grande mutation de l'économie-monde et ce, bien avant la fin du XXe siècle."

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