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2010 (1)

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Intervention des acides gras polyinsaturés n-3 et n-6 dans le contrôle du syndrome métabolique
Authors: --- ---
Year: 2010 Publisher: Bruxelles: UCL,

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Abstract

Our genes are the same as those of our Palaeolithic ancestors, but our nutritional environment has known important transformations with industrialization, particularly regarding the intake of essential polyunsaturated fatty acids. Indeed, our diet is “deficient” in omega-3 fatty acids with a ratio omega-6/omega-3 of 15-20:1 instead of 5:1 ratio as it is recommended. This important food change has become a potential promoter for the development of chronic diseases such as hypertension, obesity, diabetes... diseases grouped under the term: metabolic syndrome. For a better understanding of the impact of the lipids nutrients on this pathology, my report will speak about the main characteristics of the metabolic syndrome, about the metabolism of polyunsaturated fatty acids, and the role of the essentials nutrients in the control of the syndrome will also be presented. Knowledge from the scientific literature will enlighten about the foundations of the discovery of the potential interest of the polyunsaturated fatty acids n-3 in the control of the metabolic syndrome. And the hopes for solution, referring especially to food and supplementation, will be discussed Nos gènes sont identiques à ceux de nos ancêtres du Paléolithique, mais notre environnement nutritionnel a subi d’importantes mutations avec l’industrialisation, particulièrement en ce qui concerne l’apport en acides gras polyinsaturés essentiels. En effet, notre alimentation est «déficiente» en omégas-3 avec un ratio oméga-6/oméga-3 de 15-20 :1 au lieu d’un ratio recommandé aujourd’hui de 5 :1. Cet important changement alimentaire est devenu un promoteur potentiel pour le développement de maladies chroniques comme l’hypertension, l’obésité, le diabète..., pathologies regroupées sous le vocable: syndrome métabolique. Afin de mieux comprendre l’impact des nutriments lipidiques sur cette pathologie, mon mémoire portera sur les principales caractéristiques du syndrome métabolique, sur le métabolisme des acides gras polyinsaturés et le rôle de ces nutriments essentiels dans le contrôle du syndrome. Des données de la littérature scientifique apporteront une lumière sur les fondements de la découverte de l’intérêt potentiel des acides gras polyinsaturés n-3 dans le contrôle du syndrome métabolique et nous discuterons des pistes nouvelles de supplémentation (aliments fonctionnels ; compléments alimentaires).

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