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Book
Conséquences d'un régime hyper-protéiné sur le métabolisme lors d'une perte de poids
Authors: --- ---
Year: 2013 Publisher: Bruxelles: UCL,

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Abstract

Obesity is a major cause of concern in our society. It is associated with a significant increases risk of morbidity and mortality. Obesity is characterized by an increase in cardiovascular diseases’ rate, hypertension, dyslipidemia and development of type 2 diabetes. High protein diets (HP) are in charge of a spontaneous decrease in calorie intake due to increased satiety. This effect may be partly explained by an increase in the secretion of glucagon-like peptide 1, of cholecystokinin, of peptide YY and of oxyntomudulin. These hormones influence food intake and energy homeostasis. Note the observation of a decrease in ghrelin secretion during the HP regime. An antagonist effect of proteins on mu-opioid receptors also seems to arise. The inhibition of these receptors by oligopeptides induces to gluconeogenesis, which will end up to a decreased food intake. A increased Diet-induced Energy Expenditure (DEE) is a feature of most importance in HP systems. Proteins cannot be stored, they will therefore be metabolized. The body needs then to launch metabolic reactions in order to breakdown those proteins, consuming quantity of energy. Moreover, an augmentation in protein turnover was observed in HP regime, resulting in an enhanced “sleeping metabolic rate”, increasing even more energy expenditure. HP diets also help to keep a positive nitrogen balance, allowing to spare lean body mass. HP diets do not seem to have any negative effects on kidney or liver function, but this remains to be demonstrated during a long-term use. These diets have positive effects on blood lipids, blood pressure, and bone masse, as well as cardiovascular risk. However, these data are to be balanced with the varying sources of ingested proteins, because in a normal diet, animals proteins are often accompanied by saturated fats L’obésité est un problème majeur de notre société. Elle est associée avec une mortalité et une morbidité importante, avec entre autres, une augmentation de maladies cardio-vasculaires, d’hypertension, d’une dyslipidémie et de diabète de type 2. Les régimes hyper-protéinés (HP) amènent une diminution spontanée des calories ingérées due à un sentiment de satiété élevé. Ce sentiment peut être en partie expliqué par une augmentation de la sécrétion de glucagon-like peptide 1, de cholecystokinine, de peptide YY et d’oxyntomoduline, ces hormones influençant la prise de nourriture et l’homéostasie énergétique. Notons une diminution de la ghreline lors de l’usage de régime HP. Un effet antagoniste des protéines sur les récepteurs mu-opioïdes semble également être présent. L’inhibition de ces récepteurs par les oligopeptides crée une néoglucogenèse, ce qui induira une diminution de la prise de nourriture. Une « Diet-induced energy expenditure » (DEE) plus important est caractéristique des régimes HP. Les protéines ne pouvant être stockées, elles doivent être métabolisées. Cela impose au corps des réactions métaboliques coûteuses en énergie pour digérer les protéines. En outre, une augmentation du turn-over protéique a été observée lors de régime HP, ce qui résulte en une augmentation du métabolisme de base et accroît encore la dépense énergétique. Les régimes HP permettent aussi de conserver une balance azotée positive, afin d’épargner la masse maigre. Les régimes HP ne semblent pas avoir d’effets négatifs sur la fonction rénale ou hépatique, mais la prudence reste quand à une utilisation à long terme. Ces régimes auraient des effets positifs sur les lipides sanguins, la pression sanguine, la masse osseuse ainsi que sur les risques cardio-vasculaires. Mais ces données sont à mettre en rapport avec les sources des protéines ingérées, car lors d’une alimentation normale, les protéines animales sont souvent accompagnées de graisses saturées


Book
Besoins énergétiques et besoins en protéines
Authors: ---
ISBN: 9242207241 9789242207248 Year: 1986 Volume: 724 Publisher: Genève OMS

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Book
Handbook of food proteins
Authors: ---
ISBN: 9780081016695 Year: 2016 Publisher: Oxford Woodhead Publishing

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Dissertation
Dietary protein restriction in chronic renal failure : results from a prospective, randomized trial in 247 patients.
Authors: ---
Year: 1990 Publisher: Groningen s.n.

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Book
Evaluation of proteins for humans
Author:
Year: 1977 Publisher: Westport (Conn.): Avi

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Book
Protein and nutrition policy in low-income countries
Authors: ---
ISBN: 0853142165 Year: 1975 Publisher: London Knight

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Book
Etude de sources végétales alternatives dans l'alimentation du chien : effets sur les coefficients de digestibilité des nutriments et les paramètres sanguins
Author:
Year: 2002 Publisher: S.l. : Chez l'auteur,

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The economics, marketing, and technology of fish protein concentrate
Authors: ---
ISBN: 0262200228 Year: 1974 Publisher: Cambridge (Mass.): MIT press

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Dissertation
Epidemiological studies on glucose tolerance in relation to dietary determinants and cardiovascular risks
Authors: ---
Year: 1991 Publisher: Meppel Krips Repro

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Dissertation
Clinical and experimental studies on ammonia metabolism and treatment forms of portal-systemic encephalopathy
Authors: ---
Year: 1986 Publisher: Meppel Krips Repro

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