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Cochineal insect --- Plant introduction -- France --- Sericulture -- France
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This book recounts the colorful history of cochineal, a legendary red dye that was once one of the world's most precious commodities. Treasured by the ancient Mexicans, cochineal was sold in the great Aztec marketplaces, where it attracted the attention of the Spanish conquistadors in 1519. Shipped to Europe, the dye created a sensation, producing the brightest, strongest red the world had ever seen. Soon Spain's cochineal monopoly was worth a fortune. Desperate to find their own sources of the elusive dye, the other Europeans tried to crack the enigma of cochineal. Did it come from a worm, a berry, a seed? Could it be stolen from Mexico and transplanted to their own colonies? Pirates, explorers, alchemists, scientists, and spies--all joined the chase for cochineal, a chase that lasted more than three centuries.--From publisher description.
Cochineal --- Dyes and dyeing --- Dyes and dyeing --- Cochineal insect. --- History. --- Textile fibers --- History. --- History.
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Most basic information on plant-mealybug interactions during the last decade has come from research on the cassava Manihot esculenta Crantz (Euphorbiaceae) system with two mealybug species, namely Phenacoccus manihoti Matile-Ferrero and Phenacoccus herreni Cox and Williams (Sternorrhyncha: Pseudococcidae). Both these insects cause severe damage to cassava in Africa and South America, respectively. This book reviews these interactions (plant selection by the insects, nutritional requirements, influence of the climate, intrinsic and extrinsic plant-defence mechanisms). It should be useful for entomologists, crop scientists, agronomists and ecologists as well as for teachers and students. Au cours des dernières décennies, la plupart des recherches sur les interactions plantes-cochenilles farineuses ont porté sur le modèle manioc-cochenilles (Manihot esculenta Crantz, Euphorbiaceae/Phenacoccus manihoti Matile-Ferrero et Phenacoccus herreni Cox et Williams, Sternorrhyncha, Pseudococcidae). Ces insectes peuvent être respectivement responsables de pertes de récoltes importantes dans les parcelles de manioc en Afrique et en Amérique du Sud. Cet ouvrage présente ces interactions ainsi que les facteurs qui les influencent : mécanismes de sélection de la plante par les insectes, identification des éléments nutritifs de la plante pour le développement des insectes, mécanismes de défense intrinsèques et extrinsèques de la plante aux insectes et influence du climat sur ces interactions. Il s’adresse aux entomologistes, améliorateurs de plantes, agronomes et écologistes ainsi qu’aux enseignants et étudiants.
Environmental studies, Geography & Development --- cochenille du manioc --- phenacoccus herreni --- parasite --- cochineal --- cassava
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Dyes --- red [color] --- kleurstoffen --- carmine [lake] --- cochineal [colorant] --- anno 1500-1799 --- Europe --- Mexico
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Dyes --- red [color] --- kleurstoffen --- carmine [lake] --- cochineal [colorant] --- anno 1500-1799 --- Mexico
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Achiote --- Cochineal --- Dyes and dyeing --- Imprint 1750 --- Indigo --- Plants, Useful --- Wool
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Dyes --- Chemistry of natural organic substances --- Latin America --- Cochineal. --- Indigo. --- Dyes and dyeing --- Cochineal insect. --- Carmin --- Indigo --- Teinture --- Cochenille du nopal --- Anil. --- Dyes and dyeing - Mexico. --- Dyes and dyeing - Central America.
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La cochenille n'aurait pu être qu'un insecte parasite du nopal, cactus des hauts plateaux du Mexique. Grâce aux soins des peuples précolombiens, son cadavre est devenu un trésor convoité par toute l'Europe. Matière première pour teindre dans une gamme de rouges du luxe (carmins, cramoisis, écarlates), elle y a détroné le vermillon du kermès. Danielle Trichaud-Buti et Gilbert Buti se livrent à la traque de l'étonnant insecte qui participe à la première mondialisation des échanges. Après avoir présenté le produit dans l'espace amérindien et son contrôle par les Espagnols, ils en retracent sa redistribution en pointant le rôle de Marseilles, "place la plus délicate d'Europe" au XVIIIe siècle. L'enquête se prolonge par l'étude de son acclimatation dans le monde au XIXe siècle avant son abandon provoqué par les colorants synthétiques, puis son discret retour de nos jours comme colorant naturel. Une épopée haute en couleur à travers le Nouveau et l'Ancien Monde, où se tissent les destins ordinaires et exceptionnels d'aventuriers, d'artisans et de marchands, mais aussi de scientifiques botanistes, naturalistes et géographes parmis les plus passionnants
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