Narrow your search

Library

UGent (4)


Resource type

dissertation (4)


Language

English (2)

French (2)


Year
From To Submit

2009 (3)

2008 (1)

Listing 1 - 4 of 4
Sort by

Dissertation
Study into the spreading and use of citétaal by teenagers from a secondary school in Maasmechelen
Authors: ---
Year: 2008 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Doelstelling: Het doel van deze scriptie is na te gaan in welke mate de citétaal wordt gesproken door de leerlingen van een middelbare school (Instituut Maria Opdracht) in Maasmechelen (Limburg) en of jongeren van allochtone afkomst meer citétaal spreken dan jongeren van Belgische origine. Verder worden ook de omstandigheden waarin citétaal wordt gebruikt en de redenen voor het gebruik van citétaal besproken. Tot slot bestudeert deze scriptie ook de link tussen Hip hop en de nieuwe Genkse Hip hop en het gebruik van citétaal, aangezien vooral deze laatste vaak als oorzaak voor het gestegen gebruik van citétaal wordt beschouwd. Middelen of methode: De scriptie is gebaseerd op een enquête die werd afgenomen bij ongeveer 500 scholieren van het Instituut Maria Opdracht in Maasmechelen voor een grootschalig onderzoek over citétaal. Uit deze enquêtes werden er 200 compleet en correct ingevulde enquêtes van scholieren tussen 15 en 20 jaar gekozen. Na een korte literatuurstudie van een gelijkaardig fenomeen in Nederlands (straattaal) werden alle gegevens die relevant zijn voor de onderzoeksvragen van deze studie geanalyseerd volgens een kwantitatieve methode (in excel). Resultaten: Volgens de resultaten van deze scriptie is het gebruik van citétaal inderdaad wijd verspreid onder de onderzochte scholieren. Ook blijken jongeren van allochtone afkomst inderdaad meer citétaal te gebruiken dan jongeren van Belgische afkomst. Citétaal bleek het meest gebruikt te worden onder vrienden, tijdens pauzes op school. De redenen voor gebruik blijken te verschillen. De hoofdreden voor jongeren van allochtone afkomst is dat het een gewoonte is gewoorden, terwijl autochtone jongeren het vooral blijken te gebruiken omdat het grappig is. Een link met Hip hop bleek niet uitgesproken aanwezig te zijn. Hoewel opviel dat zowat alle jongeren die naar Hip hop luisteren citétaal spreken, blijkt het omgekeerde niet het geval te zijn. Verder onderzoek is nodig om aan te tonen of er een duidelijk verband is. Een verband tussen het gebruik van citétaal en de nieuwe Genkse Hip hop bleek onbestaande.


Dissertation
Le langage des jeunes et la musique hip-hop: le cas du citétaal
Authors: ---
Year: 2009 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Doelstelling: Met deze masterproef willen we nagaan of er een verband is tussen de verspreiding van meertalige jongerenvariëteiten of jongerentalen in Europa en het groeiende succes van de hiphop cultuur. Hiervoor worden twee dingen onder de loep genomen namelijk de aanwezigheid van jongerentaal in de media en de rol die de media kunnen spelen in de verspreiding van jongerentaal onder de jongeren. Middelen of methode: Voor het theoretische gedeelte hebben we de fenomenen straattaal en jongerentaal kort toegelicht. Vervolgens hebben we een overzicht gegeven van de geschiedenis van de hiphop cultuur en zo de link gelegd met de situatie in Europa, meer bepaald in Nederland, België en Duitsland. Het empirisch onderzoek is tweeledig. Enerzijds hebben we een kwalitatieve analyse uitgevoerd waarbij we zijn nagegaan hoe en in welke mate de jongerentaal, in deze masterproef meer specifiek de citétaal uit de Limburgse mijnwijken, al dan niet aanwezig is in de media en in de teksten van Limburgse rappers. Anderzijds hebben we een enquête-onderzoek gedaan om te achterhalen of de leerlingen vaak citétaal spreken en of de media hierin een al dan geen rol speelt. Resultaten: Uit dit onderzoek blijkt dat er een link kan bestaan tussen de verspreiding van jongerentalen en het groeiende succes van de hiphop cultuur. Onze analyse bewijst dat citétaal wel degelijk aanwezig is in de teksten van Limburgse rappers en in de media. In België is de jongerentaal vooral aanwezig op het internet, meer bepaald op YouTube en Facebook. De nationale media besteden momenteel nog geen aandacht aan het fenomeen jongerentaal.Hoewel de enquêtes lijken aan te tonen dat de hiphop cultuur een rol speelt, is het niet duidelijk in welke mate hiphop de verspreiding versnelt. Verder onderzoek zal moeten aantonen welke andere factoren hierbij een rol zullen spelen.


Dissertation
The spread of multilingual youth languages in Flemish schools: the case of citétaal
Authors: ---
Year: 2009 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Doelstelling: Deze masterproef bestudeert de verspreiding van een jongerentaal in Limburg (citétaal): er wordt nagegaan in welke mate deze jongerenvariëteit wordt gesproken door Limburgse jongeren. Er wordt ook nagegaan of allochtone jongeren meer citétaal spreken dan Belgische jongeren. Tot slot onderzoekt deze studie de omstandigheden waarin citétaal wordt gesproken en de redenen waarom jongeren dit taalgebruik hanteren. Middelen of methode: Om deze studie uit te voeren, werd het taalgedrag van 509 respondenten onderzocht. De studie is hoofdzakelijk kwantitatief van aard: de antwoorden van de scholieren werden gecodeerd in excel en de relevante gegevens voor deze studie werden omgezet in draaitabellen. Resultaten: De resultaten van deze masterproef tonen aan dat het citétaalgebruik onder de jongeren van vijf verschillende scholen vooral in Genk wijd verspreid is en in mindere mate buiten Genk. Het is ook gebleken dat de scholieren van allochtone afkomst frequenter gebruik maken van citétaal dan scholieren van Belgische origine. Er kan tevens geconcludeerd worden dat citétaal het meest onder vrienden via chatberichten of sms wordt gebruikt. Ten slotte bleek uit het onderzoek dat allochtone jongeren citétaal spreken uit gewoonte terwijl Belgische jongeren het vooral een grappig taaltje vinden en het overnemen van vrienden.


Dissertation
La relation entre la construction d'identité et l'emploi de langue de jeunes dans les cités limbourgeoises
Authors: ---
Year: 2009 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Doelstelling: De doelstelling van deze scriptie was om het verband te onderzoeken tussen identiteitsconstructie en het gebruik van de citétaal bij jongeren in Genk. Daarbij was het belangrijk aan te tonen dat de citétaal niet langer een etnolect is, maar een jongerentaal geworden is die deel uitmaakt van de sociale identiteit van jongeren in de Genkse cités, ongeacht hun herkomst. Middelen of methode: Eerst hebben we een theoretische ondersteuning opgebouwd die het framework vormde van het grootste deel van de hypotheses die we geformuleerd hebben. Aan de hand van zowel een kwalitatief als een kwantitatief onderzoek zijn we vervolgens op zoek gegaan naar aanwijzingen die de algemene hypothese zouden bevestigen dat het gebruik van citétaal behoort tot de sociale identiteit van deze jongeren, en dat ze de citétaal dus gebruiken als middel om zich te profileren als deel van een subcultuur. Het kwalitatieve onderzoek is gebeurd aan de hand van liedjesteksten van Genkse rappers. Voor het kwantitatieve onderzoek hebben we enquêtes laten invullen door studenten in en rond Genk. Met behulp van de theorieën van Hall, Harris en Ceuleers hebben we de resultaten van ons empirisch onderzoek verder geanalyseerd om zo tot een conclusie te komen in verband met de identiteitsconstructie van onze doelgroep. Resultaten: Uit het taalgebruik van de jongeren met Italiaanse roots blijkt dat ze hun roots erkennen, maar dat ze beseffen dat ze niet meer zullen terugkeren en dat de Vlaamse taal en cultuur voor hen dominant aanvoelt. Ons onderzoek heeft ook uitgewezen dat de citétaal nu niet langer een etnolect is maar een jongerentaal die door jongeren in Genk van allerlei origines wel degelijk gebruikt wordt om zich te profileren als subcultuur. Ze ondersceiden zich van de rest door zich een sociale subjectieve identiteit aan te meten. In die overstijging van het niveau van nationale identiteit heeft het fenomeen "crossing" een belangrijke rol gespeeld. De linguïstische identiteit van de citétaalsprekers kan ook gedefinieerd worden als hybride, ofwel verschillend naargelang de context. Deze jongeren zijn dus selectief zijn in het gebruik van citétaal, en spreken het vooral tegen andere jongeren.

Listing 1 - 4 of 4
Sort by