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2021 (1)

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Book
Dyslipidaemia
Author:
ISBN: 0702019828 Year: 1995 Publisher: London : Baillière-Tindall,

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Abstract


Book
Implication de la peroxydation lipidique dans l’établissement des désordres métaboliques liés à l’obésité
Authors: --- ---
Year: 2010 Publisher: Bruxelles: UCL,

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Abstract

Introduction. Obesity and related-metabolic disorders are a major problem of public health. In Western diet, fried foods represent an important part of the excessive caloric intake. Frying oils (thermal treatment at high temperature) – and more particularly vegetables oils riche in polyunsaturated fatty acids – deteriorate them. Degradation products (namely oxidized lipid) appear and accumulate in oils and fried foods. The main objective of this dissertation is the evaluation of the effect of these degradation products on obesity and metabolic disorders in a mouse model of nutritional obesity.
Experimental methods. Mice C57Bl6J (8 per group) were fed with four different diets with different levels of peroxides: either a control diet (CT) of a high-fat diet supplemented with 5% control soybean oil (HF) or a high-fat diet supplemented with 5% thermally treated soybean oil (Px, which increased peroxide level in the diet) of a Px diet supplemented with 1% coenzyme Q10H2 (CoQ, supplementation with antioxidant properties that counteract the increase in peroxide level).
Results. HF mice show a significant increase of body weight gain, associated with a significant increase in adipose tissues weights. In the plasma, non-esterified fatty acids (NEFA) and cholesterol are significantly increased in HF mice. Px mice do not lead to any further inflammatory or oxidative stress in the analysed tissues (liver, jejunum, colon and adipose tissue). Px diet increases relative liver weight, which could be associated with and accumulation of glycogen in the liver. Px diet also modifies lipid metabolism compared to HF diet: in the plasma, total cholesterol and LDL cholesterol are increased and triglycerides and NEFA are decreased; while in the liver, free cholesterol and triglycerides are decreased. These changes could be associated with an activation of LXR pathway following Px treatment. However, the reduced levels of peroxide in the CoQ diet do not induce any modification of lipid metabolism.
Discussion – Conclusion. Chronic ingestion of a diet supplemented with thermally oxidized oil is associated with modification of lipid metabolism. These perturbations are probably linked to the activation of LXR pathways. Those modifications of lipid metabolism seem to be independent of the peroxide level in the diet, as shown by the use of the antioxidant CoQ10H2. The main perspective is the identification of the other degradation products present in the diet and which can be associated with the observed modification of lipid metabolism Introduction. L’obésité et les désordres métaboliques associés constituent actuellement un problème majeur de santé publique. Dans l’alimentation occidentale, les produits cuits par friture représentent une part importante de l’apport calorique excédentaire. Les huiles de friture se dégradent à haute température, surtout les huiles végétales. Des produits issus de l’oxydation lipidique apparaissent alors et s’accumulent à la fois dans l’huile et dans les aliments frits. L’objectif principal de ce mémoire est d’évaluer l’influence de ces composés sur l’obésité et les désordres métaboliques dans un modèle murin d’obésité nutritionnelle. Pour ce faire, la mise au point d’un régime hyperlipidique enrichi de manière contrôlée en produits de dégradation issus de la peroxydation lipidique a été nécessaire.
Matériel & Méthodes. Quatre groupes de souris C57Bl6J ont été nourries avec des diètes présentant des taux variables de peroxydes : une diète standard pauvre en lipides (contrôle) ; une diète hyperlipidique enrichie de 5% d’huile de soja (HF) ; une diète hyperlipidique enrichie de 5% d’huile de soja thermo-oxydée (Px) ; une diète Px enrichie d’1% de coenzyme Q10 (CoQ, ajout d’un antioxydant pour réduire la teneur en peroxydes).
Résultats. L’ingestion de la diète HF provoque un gain de poids corporel important ainsi qu’une augmentation des acides gras libres et du cholestérol sériques. Les animaux ayant reçu la diète Px ne présentent ni un état inflammatoire, ni un état de stress oxydatif dans les différents organes étudiés. Par contre, ils présentent une augmentation du poids du foie associée à une tendance vers une accumulation de glycogène. Cette diète Px est également responsable de modifications du métabolisme lipidique par rapport à la diète HF : on observe une augmentation du cholestérol total et du LDL cholestérol mais une diminution des acides gras libres et des triglycérides au niveau sérique, et une diminution des triglycérides au niveau hépatique. Une activation de la voie LXR, récepteur nucléaire aux oxystérols, est mise en évidence dans le groupe PX ; cette voie étant associée à une augmentation du catabolisme et de la sécrétion du cholestérol. Par contre, la diminution de la teneur en peroxydes de la diète par l’ajout de CoQ10H2 ne contre aucun des effets de la diète Px sur le métabolisme lipidique.
Discussion – Conclusion. L’ingestion chronique d’une diète enrichie en huile thermo-oxydée induit des modifications du métabolisme lipidique via notamment l’activation de la voie LXR. Ces changements métaboliques semblent se produire indépendamment de la teneur en peroxydes dans la diète. La perspective principale de ce mémoire est la détermination des produits de dégradation de la diète pouvant être associés aux modifications du métabolisme lipidique observées (entre autres les oxystérols).


Dissertation
Recognition and processing of apolipoprotein E-rich (neo)lipoproteins by liver cells
Authors: ---
Year: 1992 Publisher: 's-Gravenhage Pasmans

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Abstract


Book
Fast facts : familial chylomicronemia syndrome : raising awareness of a rare genetic disease
Authors: --- ---
ISBN: 331806985X Year: 2021 Publisher: Basel : S. Karger AG,

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Abstract

"Familial chylomicronemia syndrome (FCS) is an ultra-rare genetic disorder characterized by the abnormal build-up of chylomicrons, the largest type of lipoprotein, which transport dietary fat from the gut to the rest of the body. Patients with FCS often experience severe symptoms, the most feared of which is acute, potentially life-threatening, pancreatitis. This resource is intended to raise awareness of FCS among all members of the healthcare team who come into contact with patients with FCS, with the aim of earlier diagnosis and management, thus preventing some of the more devastating physical, neurological and cognitive symptoms of the disorder"--

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