Narrow your search

Library

UGent (3)

Hogeschool West-Vlaanderen (1)

UAntwerpen (1)

ULB (1)

UMons (1)

VUB (1)


Resource type

dissertation (2)

book (1)


Language

Dutch (2)

English (1)


Year
From To Submit

2013 (2)

1973 (1)

Listing 1 - 3 of 3
Sort by

Dissertation
Cryopreservatie, moleculaire detectie en karakterisering van Puccinia horiana
Authors: --- --- ---
Year: 2013 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Puccinia horiana is een roest schimmel die van groot economisch belang is voor de chrysantenteelt. Onderzoek naar deze schimmel is dus belangrijk.Voor het onderhouden van een cultuurcollectie is de gangbare techniek arbeidsintensief en tijdrovend. Puccinia horiana is een obligate schimmel. Het is dus aangewezen een manier te vinden om Puccinia horiana te bewaren gedurende langere tijd zonder verlies aan virulentie. Wij evalueerden cryopreservatie na traag invriezen van bladstukjes met behulp van een Mister Frosty en na snel invriezen (plunge freezing) door overgieten met vloeibare stikstof. De laatste bleek betere resultaten te leveren dan het langzaam invriezen.Het is belangrijk te weten hoe ver de sporen, afkomstig van een puntbron in een veld, zich verspreiden. Om dit na te gaan werden de sporen van Puccinia horiana gedetecteerd m.b.v. Burkard spore samplers, die op verschillende afstanden van de inoculumbron waren opgesteld, in combinatie met real-time PCR. Een dalende trend werd waargenomen bij groter wordende afstand. Ook werd er een positief verband tussen neerslag en sporulatie vastgesteld. Relatieve vochtigheid blijkt ook een rol te spelen, bij hoge relatieve vochtigheid worden meer sporen vrijgesteld. Temperatuur was van minder belang.Om een isolaat van Puccinia horiana op een snelle en betrouwbare manier te genotyperen, werd het gebruik van HRM geëvalueerd voor het detecteren van SNPs. Hiervoor werden enerzijds volledige amplicons gesmolten en werd er anderzijds gebruik gemaakt van niet-gelabelde probes die werden ontworpen ter hoogte van de SNP. Met de methode waarbij een probe werd gebruikt, kon elk getest isolaat op een duidelijke en ondubbelzinnige manier correct gegenotypeerd worden.


Dissertation
De invloed van afvullen en nagisting op de gasconcentraties in bier
Authors: --- --- ---
Year: 2013 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In de literatuur is niet zoveel terug te vinden over de nagisting op fles. De belangrijkste reden hiervoor is dat nagisting op fles niet zo veel wordt uitgevoerd in de wereld. Het is iets dat vooral in België en bij hobbybrouwers wordt toegepast. Toch biedt de nagisting op de fles vele extra voordelen ten opzichte van hetzelfde bier zonder nagisting. De nagisting dient correct uitgevoerd te worden want heel wat problemen kunnen optreden bij de nagisting. Het grootste voordeel van nagisting zou een extra bescherming van het bier tegen oxidatieprocessen moeten zijn. De nagisting van een industrieel bier en een niet-industrieel bier is in de tijd opgevolgd in de studie. Het gaat om een nagistingperiode van 4-5 weken. Verschillende parameters zijn hierbij gemeten waaronder het zuurstofgehalte en CO2-gehalte evenals het laboratoriumquotiënt en alcoholgehalte. Uit verschillende andere gemeten gegevens kon ook telkens het totale zuurstofgehalte in de fles bepaald worden. De nagisting duurt langer bij het industrieel bier. Hier zit ook minder zuurstof in, die de gist nodig heeft om te groeien. De vergisting duurt daarom langer omdat er lagere gistaantallen zijn en mogelijks heeft ook het hoger CO2- en alcoholgehalte in dit bier een rol gespeeld.Bij het niet-industriële bier werden flessen rechtopstaand en schuddend nagegist. De nagisting was door het schudden een week vroeger beëindigd. Verder heeft het bier met schudden tijdens de nagisting een finaal lager zuurstofgehalte, dit komt ten goede aan de houdbaarheid en stabiliteit van het bier.

Listing 1 - 3 of 3
Sort by