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Book
Land.
Authors: ---
ISBN: 311064164X 3110645580 3110641410 Year: 2021 Publisher: Berlin/München/Boston : Walter de Gruyter GmbH,

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Abstract

Fragen von Land sind angesichts von globalem Klimawandel, einer wachsenden Weltbevölkerung und mehrfachen Ernährungskrisen wieder in das Zentrum der Aufmerksamkeit gerückt. Im Zuge der „Wiederentdeckung der Landfrage" wurden auch die vielschichtigen Dimensionen von Land erneut deutlich, die Land von anderen Ressourcen unterscheiden. Land symbolisiert Gemeinschaft, Erinnerung, Erbe, Zugehörigkeit und Identität ebenso wie Eroberung, Enteignung und Vertreibung. Land ist materiell und physisch greifbar und umfasst neben seiner Oberfläche auch den Erdboden und den Zugang zu weiteren Ressourcen. Land ist produktiv – und damit direkt an das Überleben von Menschen gekoppelt. Dieser Band zeigt auf, wie Land aktuell neu ausgehandelt wird – als gemeinschaftliches Gut, Privateigentum, Nährboden menschlichen Daseins oder Finanzanlageobjekt – und verweist auf die Vorstellungen von Raum und Raumordnungen, die diesen Aushandlungsprozessen zugrunde liegen. This volume shows how land is currently being renegotiated as a collective commodity, private property, fertile soil for human existence, or as an object of financial investment by identifying the ideas of space and spatial order on which these processes of negotiation are based.


Book
Agriculture & Food Systems To 2050.
Authors: ---
ISBN: 9813278358 981327834X Year: 2018 Publisher: World Scientific Publishing Co.

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Abstract

This book features a comprehensive foresight assessment, exploring the pressures — threats as well as opportunities — on the global agriculture & food systems between now and 2050. The overarching aim is to help readers understand the context, by analyzing global trends and anticipating change for better planning and constructing pathways from the present to the future by focusing on the right questions and problems. The book contextualizes the role of international agricultural research in addressing the complex challenges posed by UN 2030 Agenda and beyond, and identifies the decisions that scientific leaders, donors and policy makers need to take today, and in the years ahead, to ensure that a global population rising to nine billion or more combined with rising incomes and changing diets can be fed sustainably and equitably, in the face of the growing climate threats.


Dissertation
Nourrir Namur ? Reconnectant la production agricole de la commune à sa consommation alimentaire
Authors: --- --- ---
Year: 2019 Publisher: Liège Université de Liège (ULiège)

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Abstract

À partir de notre constatation d’un manque d’outils disponibles pour examiner le potentiel d'autosuffisance alimentaire des régions urbaines en Belgique francophone, outils qui pourraient soutenir le développement de projets axés sur la re-territorialisation de l’alimentation, nous nous intéressons au développement d’un modèle capable de rendre visible ce potentiel. Cependant, nous ne nous arrêtons pas là. Car si, certes, les pouvoirs publics ont besoin d’informations pour décider et agir, ils nous faut nous rendre compte des moyens dont ils disposent afin d’agir. Par conséquent, nous analysons également les attributions communales à Namur de manière à identifier quelques pistes d’intervention en matière d'autosuffisance alimentaire, en faisant de la réalité virtuelle générée par notre modèle le centre à partir duquel émergent des pistes pour l’action du gouvernement communal sur la question agroalimentaire.
Nos résultats révèlent que Namur présente un potentiel non négligeable en matière d’autosuffisance alimentaire (i.e., entre 23 % et 39 % ; médiane = 30 %), même si celui-ci est inégalement réparti entre les groupes alimentaires pris en compte dans notre étude. Précisément, la prise en compte de cette variation du potentiel d’autosuffisance des différents groupes alimentaires semble capitale lors de la création de la politique agroalimentaire namuroise (en cours), en reconnaissant aussi les caractéristiques singulières de chaque filière. 
Maintenant, si la capacité potentielle d’autosuffisance est conséquente à Namur, c’est en raison de la présence importante en son sein même de la ressource de base, i.e., des terres agricoles nourricières. Et si le chemin peut sembler encore long pour réaliser le potentiel de nourrir environ 30 % de la demande de sa population, il n’en sera que plus long si nous négligeons à l’heure actuelle la protection des terres agricoles. De cette façon, l’utilisation d’instruments stratégiques d’aménagement du territoire (e.g., Schéma de Développement Communal), ainsi que de mécanismes juridiques permettant d’établir des affectations préférables des terres appartenant à la commune, ressortent comme des pistes pertinentes.
Finalement, la question des marchés publics s’avère aussi fondamentale dans notre analyse. En effet, la possibilité d'approvisionner les écoles publiques et les maisons de repos communales avec des produits issus de l’agriculture pratiquée au sein de la commune elle-même est une réalité. Ces marchés publics pourraient alors jouer un rôle important dans le soutien à la démarche de re-territorialisation de l’alimentation. Based on our observation of a lack of tools available to examine the food self-sufficiency potential of urban areas in French-speaking Belgium, tools that could support the development of projects focused on the re-territorialisation of the agri-food system, we are interested in the development of a model capable of making this potential visible. But we go even further. If, of course, the public authorities need information to decide and act, we must be aware of the means at their disposal to do so. Therefore, we also analyse the communal competencies in Namur in order to identify measures to leverage food self-sufficiency, by making the virtual reality generated by our model the core from which emerge ideas for the local government’s actions on the agri-food issue.
Our results reveal that Namur has a significant potential for food self-sufficiency (i.e., between 23% and 39%, median = 30%), even if it is unevenly distributed between the food groups considered in our study. Taking into account this variation in the potential for self-sufficiency of the different food groups seems to be crucial during the creation of the local agro-food policy (in progress), recognizing also the singular characteristics of each supply chain.
It shall be noted that if the potential capacity for self-sufficiency is relevant for Namur, it is because of the important presence within its own territory of the basic resource, i.e., farmland. And while the pathway might still seem long to realise the potential to feed about 30% of the demand of its population, it will only be longer if we neglect the protection of farmland. Therefore, the use of strategic planning tools (e.g., Communal Development Plan), as well as legal mechanisms to establish preferential assignments of land belonging to the municipality, stand out as relevant leads.
Finally, the issue of public procurement also comes out from our analysis as fundamental. Indeed, the possibility of supplying public schools and communal rest homes with products cropped within the municipality is becoming a reality. These public markets could then have an important role in supporting the a re-territorialisation of food.

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