Listing 1 - 10 of 35 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
In dit visionaire boek houdt onderwijspedagoog Gert Biesta een pleidooi voor wat het prachtige risico van onderwijs kan worden genoemd. Via de zeven thema's van scheppen, communicatie, lesgeven, leren, emancipatie, democratie en virtuositeit werkt Biesta zijn boodschap uitvoerig uit: we kunnen onderwijs niet begrijpen als een hard, productieachtig proces, maar enkel als een zwak, existentieel proces. Hij laat zien dat we in het onderwijs doelen breder moeten stellen dan alleen meetbare opbrengsten en resultaten, en betoogt op onovertroffen wijze dat als onderwijs wil slagen, dat door niemand kan worden afgedwongen.
Onderwijsvisie --- Onderwijsfilosofie --- pedagogiek --- onderwijsbeleid --- onderwijsfilosofie --- Teaching --- 450.41 --- onderwijs --- 371 --- onderwijsorganisatie --- onderwijsonderzoek --- Educational sciences
Choose an application
Opvoeding en onderwijs zijn dagelijkse mediakost: dan is er weer een pleidooi voor een nieuw onderwijsconcept, dan een notitie over opvoedingsondersteuning, een wetenschapper die op grond van onderzoek een nieuwe manier van leren propageert, dan weer een beleidsmaatregel om de output van het onderwijs te verhogen. De invalshoek van waaruit dat gebeurt, is steeds weer anders. Wat verstaan we vandaag eigenlijk onder opvoeding en onderwijs?Deze vraag is het uitgangspunt van In de wereld komen. Een studie naar de pedagogische betekenissen van opvoeding, onderwijs en het leraarschap. Ze wordt beantwoord vanuit vier twintigste-eeuwse denkers: Hannah Arendt, Jacques Lacan, Michel Serres en Michael Polanyi. Aan de hand van aan hen ontleende concepten brengt de auteur opvoeding, onderwijs en de activiteiten van opvoeders en leraren in kaart. Opvoeding en onderwijs zijn gericht op het in de wereld laten komen van kinderen en jongeren. Daarvoor zullen opvoeders en leraren hen niet alleen de middelen moeten aanreiken waarmee de mens de wereld heeft ingericht, maar hen ook in staat moeten stellen om met behulp daarvan initiatieven te nemen. Want alleen zo kunnen ze deelgenoot worden en ‘in de wereld komen’. Daarbij gaat het niet om identiteit, maar om subjectiviteit. Een kind of jongere verschijnt als subject - altijd ten overstaan van anderen - als het tegen dingen aanloopt die hij niet begrijpt, als er letterlijk en figuurlijk iets dwars komt te zitten. Dat ‘tegen iets aanlopen’ is een communicatief gebeuren. Het proces van opvoeding en onderwijs is geen maakproces. De houding van de leraar of opvoeder, zijn ethos, is daarbij cruciaal, meer dan het toepassen van (wetenschappelijke) kennis.
450.41 --- Opvoedkunde --- Onderwijs --- Leraren --- Onderwijsfilosofie --- opvoeders --- Educational sciences --- leraren --- opvoeding --- leraren-leerling relatie --- opvoedkunde --- onderwijs --- leraarschap --- PXL-Central Office 2020 --- onderwijs en opvoeding --- lerarenberoep --- pedagogiek
Choose an application
Een overtuigend manifest tegen de vereconomisering van het onderwijs.In het onderwijs heeft zich in de laatste decennia een stille crisis voorgedaan. Lang werd onderwijs gezien als de plek waar leerlingen kritisch leren denken en gevormd worden tot ontwikkelde en begripvolle burgers. Maar sinds we economische groei boven alles plaatsen, is ook het onderwijs erop gericht economisch nuttige en productieve leerlingen af te leveren.Deze kortzichtige focus op nuttige vaardigheden heeft ons vermogen om ons kritisch te verhouden tot autoriteit aangetast, heeft onze sympathie voor mensen die anders zijn gereduceerd en heeft ons vermogen om complexe mondiale vraagstukken te beoordelen beschadigd. Het verlies van deze basale vaardigheden vormt een ernstige bedreiging voor de democratie.
Choose an application
In een genderinclusieve leeromgeving kan iedereen, ongeacht het biologische geslacht, de seksuele oriëntatie, genderexpressie en genderidentiteit openlijk, vrij en zonder beperkingen participeren aan alle aspecten van het schoolgebeuren. Genderinclusieve scholen maken dit mogelijk door het implementeren van een beleid, praktijken en acties die aantonen dat alle genders welkom zijn. ‘Gender op school’ geeft een beknopt overzicht van de centrale concepten om over gender te praten aan de hand van het genderkoek-model dat werd ontwikkeld door çavaria. Aan deze centrale concepten koppelen de auteurs steeds de impact van gender binnen de school en factsheets met cijfers die de genderdiversiteit op school illustreren. Screeningtools worden besproken om de huidige stand van zaken in jouw school onder de loep te nemen. Daarnaast worden er acties op school- en klasniveau besproken om te werken aan een meer genderinclusieve leeromgeving. Ten slotte verwijst het boek je ook door naar relevante organisaties, lespakketten en websites om je onderzoek naar genderinclusief onderwijs na het lezen van dit boek voort te zetten. Het boek geeft je de nodige handvatten om zelf aan een genderinclusieve leeromgeving te werken.
450.41 --- onderwijsfilosofie --- onderwijskunde --- gender --- inclusief onderwijs --- Inclusief onderwijs --- Gender --- 433.4 --- 454 --- kunsteducatie --- genderstereotypen --- genderexpressie --- onderwijs --- Sociale-, relationele en seksuele opvoeding van het kind --- Didactiek (algemeen)
Choose an application
John Dewey (1859-1952) leverde als reformpedagoog een belangrijke bijdrage aan onderwijsvernieuwing, maar stond kritisch ten opzichte van het vernieuwen-om-het-vernieuwen. Hij schreef over uiteenlopende pedagogische vraagstukken, waarbij hij steeds de verbinding legde tussen opvoeding, onderwijs en democratisch burgerschap.In dit boek presenteert Joop Berding een keuze uit de rijkgevulde schatkamer van Deweys publicaties, die meer dan zeventig jaar omspannen. Aan de hand van de vier thema's 'opvoedend onderwijs', 'spelen en leren', 'leerinhouden en onderwijsmethode' en 'burgerschapsvorming' zijn deze teksten geordend en van een toelichting voorzien.
Orthopedagogiek --- handboeken en inleidingen. --- pedagogiek --- Educational systems. Teaching systems --- Dewey, John --- Burgerschap --- Leerinhouden --- Fröbel, Friedrich --- 450.41 --- Onderwijsfilosofie --- Opvoeding en onderwijs --- Pedagogie --- Burgerschapseducatie --- Opvoeden tot burgerzin --- Spelend leren --- Democratische opvoeding --- Opvoeding --- Leerinhoud --- Onderwijs --- Handboeken en inleidingen.
Choose an application
Objectives of teaching --- onderwijssociologie --- vorming --- Onderwijsbeleid --- Opvoedkunde --- Politique en matière d'enseignement --- Pédagogie --- #GSDBP --- Academic collection --- #A9504A --- 371.011 --- 450.41 --- onderwijsfilosofie --- opvoedingsprojecten --- 450.42 --- Onderwijs --- Pedagogie --- Vorming --- 450.4 ) Onderwijsfilosofie --- onderwijskunde --- Onderwijsdoelstellingen --- Onderwijssociologie --- Lerarenopleiding --- algemeen --- algemeen. --- Algemeen.
Choose an application
Ecosse --- Enseignement pour adultes --- Enseignement technique et professionnel --- Nederland --- Pays-Bas --- Schotland --- Technisch en beroepsonderwijs --- Volwasseneneducatie --- Academic collection --- Nederland (492) --- Onderwijs 37 --- 450.41 --- 450.42 --- 452.2 --- Module --- Onderwijssystemen --- Onderwijsvernieuwing --- Onderwijsfilosofie --- Onderwijssociologie --- Politiek, wetgeving en organisatie *
Choose an application
Dit is een bundel met reflecties en visies van onderwijsbetrokkenen die christen zijn. De auteurs vertrekken telkens vanuit actuele vragen in het katholiek onderwijs en dagen de lezer uit om verder na te denken en te spreken over zaken die er toe doen.
Katholiek onderwijs --- Leraar --- Christendom --- Levensbeschouwing --- Lerarenopleiding --- Teacher education. Teacher's profession --- katholiek onderwijs --- 450.41 --- 268.221 --- 268.221 Kerk en school. Christelijke school --- Kerk en school. Christelijke school
Choose an application
22-4
onderwijsvernieuwing --- School management --- Teaching --- Education --- 20th century --- 21st century --- Kwaliteitszorg --- Onderwijs --- 450.4 --- 450.41 --- 450.42 --- ICT --- Jeugdcultuur --- Leraren --- Leren --- Motivatie --- Reflectie --- onderwijs --- kwaliteitszorg --- Provincie West-Vlaanderen --- Onderwijskunde --- Onderwijsfilosofie --- Onderwijssociologie --- (zie ook: teleonderwijs) --- Opvoeding --- Pedagogiek --- Statistische gegevens --- Sport
Choose an application
In het onderwijs van vandaag gaan verschoolsing en ontscholing paradoxaal genoeg hand in hand. Verschoolsing van het leven van kinderen, bijvoorbeeld in de voor- en vroegschoolse educatie van peuters en kleuters. Ontscholing van de school, bijvoorbeeld in de brede school en de ‘verlengde schooldag’. Beide ontwikkelingen hebben het besef uitgehold van waar het op school eigenlijk om gaat en om moet gaan. Weer weten waar we scholen voor hebben: met behulp van klassieke pedagogische inzichten maakt dit boek dat duidelijk. De actualiteit van dat klassieke gedachtegoed is groot, niet het minst door het kritische contrast met de ook het onderwijs regerende ideologie van de markt-economie.
Onderwijskunde. --- Onderwijsresearch. --- onderwijsfilosofie --- Teaching --- onderwijs --- didactiek --- Onderwijsvisie --- 450.41 --- Onderwijsfilosofie --- Onderwijs ; algemeen --- Onderwijs --- Onderwijskunde --- Onderwijsvernieuwing --- Vorming --- Pedagogiek --- Nederland --- Vietnam --- Zuid-Afrika --- Kust --- Opvoeding --- Statistische gegevens --- Sport --- Literatuur --- Primary education --- Secondary education
Listing 1 - 10 of 35 | << page >> |
Sort by
|