Listing 1 - 10 of 291 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Document samengesteld ter afsluiting van het VN-Decennium van de Vrouw (1975-1985). Het boek bevat, naast een analyse van de positie van vrouwen in bijna alle landen ter wereld, ook een verzameling essays en reportages. In deel één staan de resultaten van een internationaal onderzoek (p. 85-96 hiervan zijn gewijd aan onderwijs). Hier wordt aangetoond wat er in 1985 al bereikt was en wat er nog diende te gebeuren voor men kon gaan spreken van gelijke rechten. Het tweede deel belicht belangrijke onderwerpen in het leven van vrouwen: werk, gezin, opleiding, politiek en seks. I.v.m. onderwijs verhaalt de Nigeriaanse Buchi Emecheta over het onderwijs in de Verenigde Staten, waar het aantal vrouwen dat studeert om een academische titel te behalen even groot is als het aantal mannen, maar velen van hen na hun studententijd het huwelijk en de huishouding verkiezen. De Britse Jill Tweedie getuigt over haar reis naar Indonesië, waar zij ontdekte dat een vrouw die minstens zeven jaar onderwijs genoot, een tweemaal zo kleine kans loopt haar baby in het eerste levensjaar te verliezen. Deel drie bestaat uit een overzicht van de belangrijkste statistieken over de positie van vrouwen.
#SBIB:316.346H20 --- #SBIB:AGGR --- Positie van de vrouw in de samenleving: algemeen --- International --- Women --- Book --- Experiences
Choose an application
Choose an application
'De vrouw en het badwater' opent met het essay 'De belasting van de bevrijding', over de problemen waarmee vrouwen in de huidige fase van het emancipatieproces te kampen hebben. Daarop volgen diverse lortere stukjes over de grote en kleine lusten en lasten van het moderne vrouwenleven. Over het taaie ongerief van vrouwenklachten, de prijs van de cultuur, de jaloezie op het andere geslacht, de boze stiefmoeder, het huishouden als arena, de slavenmoraal in de vrouwencultuur, het burn-out syndroom, over de nieuwe rol van daders en over vrouwenstudies.
#SBIB:316.346H20 --- #SBIB:AANKOOP --- Positie van de vrouw in de samenleving: algemeen --- Sociology of minorities --- Book --- Edited volume --- Empowerment
Choose an application
Choose an application
Women's Rights --- Women --- Feminism --- Femmes --- Féminisme --- essays --- #SBIB:316.346H20 --- Positie van de vrouw in de samenleving: algemeen --- Féminisme --- essays.
Choose an application
Choose an application
#SBIB:HIVA --- #SBIB:316.346H20 --- #SBIB:311.21 G --- Désherbage --- Positie van de vrouw in de samenleving: algemeen --- Statistische gegevens --- Deselectie
Choose an application
Choose an application
Vijftig jaar na het verschijnen van 'Le deuxième sexe' van Simone de Beauvoir blikken een aantal auteurs terug op deze 'bijbel van het feminisme' en gaan na hoe het nu gesteld is met de sociaal-economische positie van vrouwen. Monika Triest bekijkt de stand van zaken in de emancipatiebeweging vandaag. Hoe 'De Tweede Sekse' vijftig jaar geleden ontvangen werd en hoe het feminisme er nu tegenover staat, komt in de bijdrage van Kitty Roggeman aan bod. Guy Quintelier ziet de man/vrouw verhouding in het teken van conflict en onderdrukking en zoekt daarvoor argumenten in het werk van de Beauvoir. Daniella Provost heeft het over De Tweede Sekse en de psychoanalyse. Magda Michielsen belicht de actuele discussie in de vrouwenbeweging rond het gelijkheids- en verschildenken.
Sociology of the family. Sociology of sexuality --- feminisme --- de Beauvoir, Simone --- #SBIB:316.346H20 --- #SBIB:IO --- Positie van de vrouw in de samenleving: algemeen --- Beauvoir, de, Simone --- Feminism --- Feminist currents --- Women's movements --- Book --- de Beauvoir, Simone.
Choose an application
Straffe madammen verschijnt naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de invoering van het vrouwenstemrecht. De hoofdstukjes bestaan uit verhalen van zonen over hun moeders. De link met het vrouwenstemrecht is het feit dat al deze moeders geleefd hebben vóór en na 1948, en nu intussen hoogbejaard zijn, of een ouderdomsziekte hebben (of al overleden zijn). Naar de invloed van dat stemrecht op hun leven wordt evenwel niet echt gepeild. De moeders in deze bundel blijken "straffe madammen" te zijn, die nochtans, volgens de normen van die tijd, in de schaduw moesten blijven en geen eigen keuzes konden maken. Ze vonden dat ze hun plicht moesten doen, hun kinderen een goede opvoeding geven, hard werken, zuinig omgaan met de centen, en vooral niet klagen. Voor emoties was er toen geen plaats, wat hun zonen ? allen bekende Vlamingen ? nu willen goedmaken. Ze vertellen hun moeder hoe geweldig ze was, en geven haar de kans om, op dit late levensmoment, ook eens haar emoties te tonen, mondeling of via een brief. Deze generatie sterke vrouwen kan trots zijn op hun zonen, want ze zijn succesvol. Maar waar blijven de andere vrouwen, die ook sterk waren en niet trots kunnen zijn op hun zonen? Waar zijn de vrouwen die in zware depressies zijn beland? En wat hebben deze vrouwen gehad aan dat kiesrecht? Het laatste hoofdstukje zou ons wijzer moeten maken, maar professor Marc Hooghe beperkt zich tot de vaststelling dat de huidige generatie vrouwen (en mannen) het zoveel beter heeft dan hun ouders in een land dat tot de rijkste ter wereld behoort.
Biographies: varia --- Belgium --- C3 --- getuigenis --- moeders --- #SBIB:316.346H20 --- #SBIB:316.356.2H2221 --- Media en communicatie --- Positie van de vrouw in de samenleving: algemeen --- Gezinssociologie: ouders-kind relaties --- Book --- Relationship mother and son --- Sons --- Experiences
Listing 1 - 10 of 291 | << page >> |
Sort by
|