Listing 1 - 10 of 3077 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Recent years have seen a renewed interest in the work of the French psychoanalyst Jacques Lacan. Philosophers and political theorists have engaged Lacan's concept of the 'Real' in particular, with Slavoj Zizek and Alain Badiou deriving profound philosophical and political consequences from what is the most difficult of Lacan's ideas. This is the first book in English to explore in detail the genesis and consequences of Lacan's concept of the 'Real', providing readers with an invaluable key to one of the most influential ideas of modern times.
Choose an application
Choose an application
Choose an application
In de meeste landen werd het Ontwerp hoofdzakelijk gezien als middel om zicht te krijgen op de bronnen van de meester van Wenen, om te begrijpen op welke manier waarop hij over zekere problemen dacht vóór hij werkelijk aan de psychoanalyse toe was. Men wou het vroeger ook wel eens uitsluitend lezen als een geschrift van een neuroloog, als een tekst in relatie tot de neurologie van de jaren 1890. Dat daarin een ander standpunt ingenomen wordt door de auteurs wijst erop dat het klimaat veranderd is. In het Ontwerp is stellig een Freud aan het werk die een theorie, zelfs een systeem, tracht uit te bouwen dat een consistent beeld wil geven van het functioneren van het psychisme. Toch gaat het over een geschrift dat reeds ten volle analytisch is, zodat de kwalificatie 'pre-analytisch' in dit geval niet van toepassing is. Dit neemt niet weg dat men het vandaag kan ondervragen op zijn waarde voor de huidige neurologie, voor de theorieën van de neurale netwerken, de neuropsychologie en neurofilosofie. De moderniteit van het Ontwerp blijkt immers overduidelijk voor die domeinen waar men opnieuw de unificatie tussen geest en lichaam ondervraagt.
Choose an application
Choose an application
Ieder van ons leidt twee parallelle levens: ons feitelijke leven en het leven dat we graag zouden willen, en waarover we fantaseren. Dit ongeleefde leven, dat er om welke reden dan ook nooit gekomen is, kan wel een groot beslag leggen op ons geestelijk welbevinden. Je zou kunnen zeggen dat we ons leven delen met de mensen die we niet geworden zijn - en dit kan vervolgens weer het verhaal van ons leven worden: een klaaglied om onvervulde behoeften, opgeofferde verlangens en niet-ingeslagen wegen. In dit boek pleit Adam Phillips voor een herwaardering van het ongeleefde leven. Aan de hand van prachtige en sprekende voorbeelden uit het werk van Shakespeare, Freud en andere schrijvers en denkers, laat hij zien dat iedere gemiste ervaring altijd de mogelijkheid opent van een andere - en dat we, wanneer we frustratie uit de weg gaan, ook nooit bevrediging zullen vinden. Dit boek wil de lezer erop wijzen dat ieder mens twee parallelle levens leidt: het feitelijke leven en het leven dat we graag zouden willen en waarover we fantaseren. En dat dit ongeleefde leven een groot beslag kan leggen op ons geestelijke welbevinden. De auteur is psychoanalyticus en gasthoogleraar aan de faculteit Engels van de universiteit van York en is auteur van verschillende boeken. Het boek begint veelbelovend. In de proloog wordt het nut van het ongeleefde leven helder weergegeven. In de navolgende hoofdstukken raak je echter al snel de draad kwijt van dit onderwerp. Desalniettemin brengt de auteur op onnavolgbare wijze diverse onderwerpen ten tonele aan de hand van Engelse literatuur (onder anderen Shakespeare). Tevens haalt hij regelmatig Freud aan. Het boek geeft een filosofische indruk en zal een specifiek lezerspubliek aans
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Listing 1 - 10 of 3077 | << page >> |
Sort by
|