Listing 1 - 10 of 27 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Fonds Suzan Daniel (FSD)
Choose an application
Book history --- Sterbeeck, van, Franciscus --- Cooking (Mushrooms) --- Mushrooms --- FUN Fungi & Lichenes --- 17th century --- Cooking (Mushrooms).
Choose an application
Mensen hebben altijd een beter, gelukkiger leven gewild. Met technologie slagen we er ook steeds beter in de wereld naar eigen hand te zetten. Meestal is dat geen probleem. Ingewikkelder wordt het voor technieken die onze persoonlijkheid kunnen veranderen. Neurochirurgie, gentherapie, pillen voor de geest. Dit soort technieken verandert niet alleen onze leefwereld, maar ook ons zelf. Dat roept geheel nieuwe vragen op. Wat gebeurt er met ons als we kunnen veranderen wat zich in ons hoofd afspeelt? Waarom gebruiken zoveel kinderen Ritalin en zoveel volwassenen Prozac? Wat doet dat met de maatschappij waarin al die 'verbeterde' individuen samenleven? Zijn zoveel individuele problemen mogelijk symptomen van een maatschappij waarin steeds hogere eisen aan mensen worden gesteld en imperfectie steeds minder wordt geaccepteerd? Over dergelijke vragen gaat dit boek. De hoop en angst die uit boeken en films spreken komen aan bod. Wetenschappers vertellen hoe zij in de hersens kunnen kijken en hoe zij de werking van ons brein kunnen bijsturen met het mes of met pillen. Denkers staan stil bij gewenste en ongewenste effecten. Aan het woord komen patiënten, artsen, pedagogen, leraren, filosofen en romanciers. Een samenhangend overzicht van technologisch ingrijpen in de persoonlijkheid en de daaraan gerelateerde maatschappelijke en ethische vragen.
Philosophy and psychology of culture --- General ethics --- Psychiatry --- Human medicine --- Neurologie --- Medische spitstechnologie --- Persoonlijkheidsleer --- Ethiek --- 670 Gezondheid --- #KVHB:Psychiatrie --- #KVHB:Psychofarmaca --- #KVHB:ADHD --- #KVHB:Genetica --- #KVHB:Depressie --- geestelijke gezondheid --- Medische technologie --- Godsdienst --- Sport --- Duurzaamheid --- Filosofie --- Psychologie --- Sociologie --- Man --- Verpleegkunde --- Cultuur --- Erfelijkheidsleer --- Stadssamenleving --- Technologie --- Voeding --- Maatschappij --- Drank --- Gezondheid --- Volwassene
Choose an application
Wanneer de tatoeage precies zijn intrede deed is niet meer te achterhalen. Maar het is duidelijk dat de mens van oudsher iets heeft met permanente lichaamsdecoratie door het inbrengen van kleurstoffen onder de huid. Tatoeëren is nooit zo populair geweest. Wereldwijd hebben vele miljoenen mensen een tatoeage, in sommige landen zelfs meer dan 10 procent van de bevolking. Tatoeëren is relatief veilig: ondanks die grote aantallen hoor je zelden iets over complicaties. Toch kunnen er wel degelijk infecties optreden, of allergische reacties op uiteenlopende stoffen in de tatoeage-inkt. De populariteit van het tatoeëren heeft ook geleid tot ontwikkeling van methoden om tatoeages te verwijderen. Want sommigen krijgen spijt of vinden hun oude, vervagende tatoeage niet mooi meer. Soms lukt dat verwijderen heel goed, maar in bepaalde gevallen blijken de chemische eigenschappen van de pigmenten onverwachte effecten te hebben.
Chemistry --- tatoeages --- chemie --- allergieën
Choose an application
Omegavetzuren zijn gezond, althans zo luidt vaak de productinformatie op etiketten van levensmiddelen. En dat gezond slaat vaak op de categorie vetzuren, ofwel carbonzuren, in onverzadigde vorm. Het idee dat die wellicht goed voor ons zijn, ontstond aanvankelijk uit de constatering dat Eskimos veel vis eten en nauwelijks hart- en vaatziekten hebben. Jaren later bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat vooral bepaalde klassen van onverzadigde visolievetzuren, de zogenaamde omega-3-vetzuren, daar een belangrijke in rol spelen. Maar ook plantaardige oliën, bijvoorbeeld zonnebloemolie, bevatten essentiële vetzuren, omega-6-vetzuren in dit geval. Omega-3- en omega-6-vetzuren vervullen in ons lichaam verschillende functies. Ze worden vooral in celmembranen opgenomen. Daar worden ze omgezet in signaalstoffen die een rol spelen bij onder andere ontstekingsreacties. Niet voor niets grijpen veel pijnstillers en ontstekingsremmers aan op de biochemie rond deze vetzuren. Onderzoekers vermoeden daarom dat ze ook helpen tegen reumatische aandoeningen en hersenproblemen. Toch blijkt het erg lastig om dit positieve effect van extra inname van omega-3-vetzuren wetenschappelijk aan te tonen. Tot nu toe is dit wel erhaaldelijk gelukt voor hart- en vaatziekten. Vandaar het advies om een à twee keer per week vis te eten.
Chemistry --- vetzuren --- biochemie --- chemie --- reumatologie
Choose an application
Uitgekookt ingrediënt: De oude Egyptenaren kenden het al duizenden jaren geleden. Het uitkoken van huiden en botten leverde een gelatinerijke, plakkerige substantie die men toepaste als houtlijm en bindmiddel in verf. Zo'n tweehonderd jaar geleden startte de industriële productie van gelatine uit restproducten van slachthuizen en de leerverwerking. Het uitkoken en zuiveren daarvan leverde gelatinebladen en korrels die hun weg vonden in snoep, soep en toetjes. Ook zou gelatine zorgen voor een revolutie in de fotografie. Tijdens het koken van bindweefselrijke huid en botten worden geordende collageenvezels omgezet in losse eiwitketens, die bij afkoeling in elkaar haken tot een netwerk. Die gelvorming is omkeerbaar en dat maakt gelatine tot een makkelijk te verwerken product. Tegenwoordig eten we zonder dat we het weten dagelijks meerdere keren gelatine. Het geeft allerlei producten een steviger structuur en stabiliseert mengsels van vetten en water. Gelatine heeft ook zijn weg gevonden in de geneeskunde: veel geneesmiddelen zitten in een capsule van gelatine. En er bestaat ook een bloedplasmavervanger op basis van gelatine. Nieuwe medische toepassingen vragen om gecontroleerde productie van menselijke gelatine. Dat lukt inmiddels met genetisch gemodificeerde gisten. Gelatine kan zo een rol gaan spelen in weefselreparatie en vaccins.
Chemistry --- gisten --- gelatine --- chemie --- vaccinatie
Choose an application
We merken er niks van, maar ondanks het gevoel dat we dezelfde persoon blijven, worden veel cellen en de meeste eiwitten in de loop van een mensenleven talloze malen vervangen. Buiten onze haren en nagels, waarvan we wel merken dat ze vernieuwen, worden dus veel lichaamsonderdelen regelmatig ververst. Die recycling van eiwitten en cellen is de manier waarop ons lichaam beschadigingen repareert en zich snel kan aanpassen aan veranderingen. Ons lichaam maakt kortom elke seconde vele miljoenen nieuwe eiwitten aan. Bij de aanmaak kan van alles misgaan, omdat er bij de productie en vouwing allerlei foutjes worden gemaakt. Het levert een constante stroom van eiwitten die zich niet correct gedragen en een neiging hebben samen te klonteren en neer te slaan. Een flink percentage van de eiwitten gaat daarom direct nadat ze klaar zijn alweer richting de recycling. Maar naarmate we ouder worden gaat dat minder goed: allerlei correctie- en opruimmechanismen in de cel beginnen te haperen, waardoor foute exemplaren zich kunnen gaan ophopen. Inmiddels is duidelijk geworden dat bij veel hersenziekten (Alzheimer, Parkinson, Huntington) die stapeling van foute eiwitten een hoofdrol speelt. Mogelijk biedt die kennis nieuwe aanknopingspunten voor behandeling.
Chemistry --- Parkinson-ziekte --- Alzheimer-ziekte --- eiwitten
Choose an application
LED-technologie bestaat al jaren, maar toch is de opmars van LED-lampen pas recent echt op gang gekomen. De afkorting LED staat voor Light Emitting Diode en verwijst naar een technologie die via halfgeleiders licht maakt uit stroom. Die manier van licht produceren verspilt minder energie dan oudere vormen van verlichting. Sinds een paar jaar is LED-verlichting bovendien fors in prijs gedaald en daarmee is ze een logische opvolger geworden van ouderwetse gloeilampen, TL-buizen en spaarlampen. Nieuwe generaties LED-lampen blijken steeds beter te presteren qua levensduur en lichtopbrengst, zonder dat het stroomverbruik toeneemt. De ontwikkeling van LED-technologie gaat daarnaast verder met verlichting met organische LEDs ofwel OLEDs. Daarmee kunnen grote lichtgevende oppervlakken en zelfs buigzame folies worden gemaakt. Mogelijk gaan OLEDs in de toekomst een plek veroveren naast LED-lampen.
Choose an application
Wol is de geschoren vacht van hoofdzakelijk schapen, en in mindere mate van geiten, Zuid- Amerikaanse kameelachtigen en konijnen. Ondanks deze gestage opkomst van aardolievezels is wol nog altijd een belangrijke grondstof voor het maken van kleding, tapijten, vloerbedekking en vilt. Vooral in Australië, Nieuw-Zeeland en China is een omvangrijke schapenhouderij en industriële verwerking. Deze landen doen oook onderzoek naar manieren om wolvezels te verbeteren. Daarbij kijken onderzoekers ook naar het verbeteren van wol door de genetische eigenschappen van schapen aan te passen.
Choose an application
Chemistry --- Genetics --- genetica --- DNA (deoxyribonucleic acid)
Listing 1 - 10 of 27 | << page >> |
Sort by
|