Listing 1 - 6 of 6 |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
Tijdens mijn stages gelopen in de periode oktober 2021- januari 2023 in de Brusselse vzw Aksent heb ik de gelegenheid gehad om met twee doelgroepen te werken. Enerzijds waren het senioren uit de gemeenten Schaarbeek en Evere. Anderzijds waren het Brusselse “ver verwijderde van de reguliere arbeidsmarkt” werkzoekenden. Ik was onder de indruk van de manier waarop deze niet-kwalificeerde personen ondersteuning en hulp boden aan de meest kwetsbare oude personen. Dat deden ze via twee lokale dienstencentra en een dienst aanvullende thuishulp. Velen van deze personen, voormalige werkzoekenden, kampten met verschillende problemen, zoals ziekteklachten, gebrek aan motivatie na veel mislukte sollicitaties en gebrek aan juiste arbeidsattitudes. Daarnaast voegden de randvoorwaarden zich toe: gebrek aan kinderopvang, vervoersarmoede etc. Vaak beschikten zij over onvoldoend leerpotentieel om de obstakels weg te werken. Deze personen hebben weinig studies, weinig sociale en taalvaardigheden, missen zelfvertrouwen en een realistisch beeld van de arbeidsmark. Dat alles vormt voor hen een serieuze drempel om een duurzame baan op de reguliere arbeidsmarkt te vinden. Brusselse laaggeschoolde werkzoekenden ondervinden veel moeilijkheden bij het vinden van een vaste baan. De contracten in de sociale economie bieden hen een aangepaste werkervaringstraject, mits zij gemotiveerd blijven tot op het einde van deze traject. Via mijn werk tracht ik het antwoord te geven op de vraag: hoe kunnen deze werkervaringstrajecten Brusselse kortgeschoolde werkzoekenden meer kansen geven op een vaste baan of op een beroepsheroriëntering?Bijgevolg vorder ik de volgende onderzoekhypothese: een gepaste begeleiding tijdens een werkervaringstraject vergroot de kansen van Brusselse langdurige werkzoekenden op een vaste baan of op een beroepsopleiding.Bij het testen van de gevorderde hypothese op het micro- en mesoniveau worden volgende onderzoeksmethoden toegepast: analyse literatuur en sociale wetgeving in verband met de uitvoering van werkervaringstrajecten, analyse methodiek en database van Aksent vzw als gebruiker van werkervaringstrajecten op basis van samenwerking met Actiris, OCMW’s en VDAB (Aanwerving en selectie, uitstroomresultaten), elementen van kwantitatief, kwalitatief en mixed onderzoek (verkenningsgesprekken, interviews e.a.). Om de betrouwbaarheid van mijn onderzoek te verzekeren heb ik niet enkel werkzoekenden bezig met een werkervaringstraject bij Aksent geïnterviewd, maar ook de kandidaten wier kandidatuur hier niet weerhouden werd als ook de uitgestroomde personen.
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Zorg- en hulpverleners geven vaak aan dat ze de praktische tools missen om in hun dagdagelijkse werkrelatie met de oudere in te spelen op de toegenomen diversiteit bij ouderen.Dit werkboek reikt concrete cultuursensitieve tools en tips op maat van de zorg- en hulpverlener aan.Hoe kan ik rekening houden met mijn eigen culturele waarden en normen? Hoe stel ik een vraag over geloof? Hoe houd ik rekening met voedingsgewoonten? Dergelijke vragen krijgen een concreet antwoord. Dit werkboek versterkt de zorg- en hulpverleners in hun professionaliteit om zo te komen tot cultuursensitieve zorg aan ouderen.
Ouderenzorg. --- Age group sociology --- interculturele hulpverlening --- interculturele geneeskunde --- interculturele verpleegkunde --- vergrijzing --- interculturele communicatie --- bejaarden --- Sociology of social welfare --- Interculturaliteit --- Sociale welzijnszorg ; Vlaanderen --- Interculturele communicatie ; gezondheidszorg --- Gezondheidszorg ; ouderen --- Gezondheidszorg ; migranten --- Geneeskunde en cultuurverschillen --- bejaardenzorg --- migrantenproblematiek --- welzijnswerk, methoden --- 613.6 --- verpleegkunde --- diversiteit --- interculturele zorg --- ouderenzorg --- geriatrie --- geriatrische verpleegkunde --- 604.2 --- gezondheidszorg --- hulpverlening --- interculturaliteit --- ouderenzorg (gez) --- woonzorgcentrum (gez) --- 361.1 --- 007 --- verpleging van afzonderlijke groepen en ziekten, kinderverpleging --- PXL-Social Work 2016 --- multiculturele zorgverlening --- Ouderenzorg --- Ouderen --- Waarden --- Normen --- Godsdienst --- Cultuurverschillen --- Interculturele hulpverlening --- Diversiteit --- Maatschappij --- Oudere --- Waarde (ethiek) --- Norm (standaard) --- Cultuurverschil --- Filosofie --- Psychologie --- Sociologie --- Man --- Inclusie --- Maatwerk --- Gemeenschap --- School --- Buurt --- Cultuur --- Erfelijkheidsleer --- Stadssamenleving --- Verpleegkunde --- Volwassene --- transculturele verpleegkunde --- Norm (gedragsregel)
Choose an application
Listing 1 - 6 of 6 |
Sort by
|