Narrow your search

Library

KU Leuven (1)

UCLL (1)


Resource type

dissertation (2)


Language

Dutch (2)


Year
From To Submit

2021 (1)

2016 (1)

Listing 1 - 2 of 2
Sort by

Dissertation
Protocol bij ingetrokken tepels: een tool voor een succesvolle borstvoedingsbegeleiding
Authors: --- ---
Year: 2021 Publisher: Genk : UC Limburg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Inleiding: Borstvoeding is de ideale manier om een zuigeling te voeden. Het welslagen van borstvoeding is afhankelijk van tal van factoren waarvan de borsten en tepels van de moeder de meest belangrijke zijn. Ingetrokken tepels komen bij twee tot tien procent van de vrouwen voor en kunnen de borstvoeding bemoeilijken. Een succesvolle borstvoeding is zeker mogelijk bij deze vrouwen, maar het aanhappen van het kind kan moeilijker verlopen. Goede begeleiding en/of verschillende corrigerende technieken bij vrouwen met ingetrokken tepels kunnen helpen tot het bekomen van een succesvolle borstvoeding. Er bestaat echter geen éénduidig beleid voor borstvoedingsbegeleiding bij deze vrouwen. Hiernaar werd op zoek gegaan in deze literatuurstudie. Methodologie: De databanken Pubmed, ScienceDirect, Medline, Google Scholar, Springerlink en LIMO werden geraadpleegd, waarbij verschillende zoektermen werden gebruikt. Hierbij werden artikels geselecteerd die informatie geven over borstvoeding bij vrouwen met ingetrokken tepels, de borstvoedingsuitkomst en verschillende corrigerende technieken voor ingetrokken tepels. Resultaten: Er werd een beleid ontwikkeld waarbij er zowel pre- als postnataal handvaten worden gegeven voor een borstvoedingsbegeleiding bij vrouwen met ingetrokken tepels. Het prenataal geven van borstvoedingsinformatie, het toelichten van bestaande corrigerende technieken en het gebruik van Supple cups en Hoffman oefeningen blijken een positief effect te hebben op de borstvoeding. Postnataal kunnen een correcte positionering (biological nurturing en rugbyhouding), het voorvormen van de tepel (theekopjesmethode), het naar buiten brengen van de tepel (met een elektrische kolf, de Niplette, Supple cups of de wegwerpbare spuit) en een tepelhoedje een oplossing bieden bij slecht aanhappen van het kind aan de borst. De techniek met de rubberen bandjes, de zuigkracht van de partner en operatieve correctie van de tepel blijken effectief te zijn maar worden niet aangeraden omwille van mogelijke complicaties. Conclusie: Het ontwikkelde beleid biedt pre- en postnatale handvaten en legt verschillende wetenschappelijk onderbouwde technieken uit die een positief effect kunnen hebben op de borstvoeding bij vrouwen met ingetrokken tepels.

Keywords


Dissertation
Een descriptief fenomenologisch onderzoek naar de redenen waarom Vlaamse vrouwen kiezen voor een electieve sectio in plaats van een spontane vaginale bevalling

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Achtergrond: De incidentie van sectio caesarea neemt wereldwijd almaar toe. Landen als bijvoorbeeld Brazilië (45,9%), Iran (41,9%) en Italië (38,2%) hebben een enorm hoge sectio rate (WHO, 2010). Momenteel wordt in België ongeveer 20,3% van de baby’s geboren met een sectio (SPE., 2013). Eén van de mogelijke oorzaken van de stijgende incidentie is de toenemende vraag van zwangere vrouwen voor een electieve sectio. Doel: Het doel van deze studie is om te weten te komen waarom sommige Vlaamse vrouwen eerder opteren voor een keizersnede dan voor een spontane vaginale bevalling. Met dit onderzoek wordt getracht om vroedvrouwen en gynaecologen beter op de hoogte te stellen van de redenen waarom deze vrouwen liever niet vaginaal bevallen. Meer inzicht in deze redenen kan helpen bij het verbeteren van de voorlichting voor deze vrouwen. Design: Descriptief fenomenologisch onderzoek. Setting: Vlaanderen. Methodologie: Het rekruteren van de participanten gebeurde via sociale media (tijdschriften, websites, fora en facebook) in samenwerking met een tweede onderzoeker (L.P.). De gegevensverzameling gebeurde individueel aan de hand van diepte-interviews. De gegevensanalyse werd eveneens individueel uitgevoerd aan de hand van QUAGOL. Er werden tien participanten geïncludeerd in deze studie. Resultaten: De redenen waarom Vlaamse vrouwen kiezen voor een sectio caesarea die in dit onderzoek naar boven kwamen, waren: een gebrek aan informatie, beïnvloeding door verhalen van vrienden of familieleden, behoefte aan controle over de bevalling, angst voor pijn, angst voor vaginale rupturen, angst voor letsels bij de baby, een eerder meegemaakte problematische vaginale bevalling, angst voor negatieve invloed op de seksualiteit, angst voor incontinentieproblemen, sectio praktisch willen combineren met een sterilisatie, schaamte en angst voor vroedvrouwen. Conclusie: De belangrijkste redenen om te kiezen voor een sectio lijken vooral angst voor de negatieve gevolgen van een vaginale bevalling, een gebrek aan informatie, behoefte aan controle over de bevalling, beïnvloeding door verhalen van vrienden of familieleden en een sectio praktisch willen combineren met een sterilisatie. Aanbevelingen voor de praktijk: Het ontwikkelen van een goede Vlaamse richtlijn, dewelke als keuzehulp kan dienen, is van groot belang.

Keywords

Listing 1 - 2 of 2
Sort by