Listing 1 - 5 of 5
Sort by

Book
Krachtig leren : cognitief neurowetenschappelijk benaderd
Authors: --- --- ---
ISBN: 9789462921795 Year: 2015 Volume: *10 Publisher: Brussel VLOR

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Hoe leren kinderen en jongeren? En hoe kunnen leraren zorgen voor krachtige onderwijsleeromgevingen, die leerlingen en studenten zo optimaal en efficiënt mogelijk tot leren brengen?Experts uit verschillende lerarenopleidingen gingen na of en hoe de cognitieve neurowetenschappen een antwoord kunnen geven op deze vragen. Zij konden daarvoor rekenen op de inbreng van enkele cognitieve neurowetenschappersen lieten zich inspireren door de inzichten uit de wetenschappelijke literatuur. Tegelijk peilden ze naar verwachtingen en vragen die leven in de onderwijspraktijk.Krachtig leren ontkracht enkele hardnekkige neuromythes, maar geeft ook een kader om neurowetenschappelijke onderzoeksresultaten te begrijpen, waardoor ze betekenisvol worden voor het onderwijs. Zo wordt dit boek een handig instrument voor leraren om neurowetenschappelijke literatuur te lezen en te interpreteren.Onderwijspractici vinden in dit boek ook nieuwe handvatten voor de uitbouw van een krachtige leeromgeving, aansluitend bij de uitdagingen waarmee leraren dagelijks te maken krijgen in de onderwijspraktijk. De auteurs richten zich daarbij op drie kenmerken van effectief leren volgens de sociaal-constructivistische visie: zelfregulerend leren, leren op maat (differentiatie) en (inter)actief leren. Het boek sluit af met vragen, waarmee de lezer aan de slag kan om ander neurowetenschappelijk onderzoek te beoordelen op zijn waarde.Hoe leren kinderen en jongeren? En hoe kunnen leraren zorgen voor krachtige onderwijsleeromgevingen, die leerlingen en studenten zo optimaal en efficiënt mogelijk tot leren brengen?Experts uit verschillende lerarenopleidingen gingen na of en hoe de cognitieve neurowetenschappen een antwoord kunnen geven op deze vragen. Zij konden daarvoor rekenen op de inbreng van enkele cognitieve neurowetenschappersen lieten zich inspireren door de inzichten uit de wetenschappelijke literatuur. Tegelijk peilden ze naar verwachtingen en vragen die leven in de onderwijspraktijk.Krachtig leren ontkracht enkele hardnekkige neuromythes, maar geeft ook een kader om neurowetenschappelijke onderzoeksresultaten te begrijpen, waardoor ze betekenisvol worden voor het onderwijs. Zo wordt dit boek een handig instrument voor leraren om neurowetenschappelijke literatuur te lezen en te interpreteren.Onderwijspractici vinden in dit boek ook nieuwe handvatten voor de uitbouw van een krachtige leeromgeving, aansluitend bij de uitdagingen waarmee leraren dagelijks te maken krijgen in de onderwijspraktijk. De auteurs richten zich daarbij op drie kenmerken van effectief leren volgens de sociaal-constructivistische visie: zelfregulerend leren, leren op maat (differentiatie) en (inter)actief leren. Het boek sluit af met vragen, waarmee de lezer aan de slag kan om ander neurowetenschappelijk onderzoek te beoordelen op zijn waarde.


Book
Onderzoekende leraren : leidraad voor praktijkonderzoek op school
Authors: --- --- --- ---
ISBN: 9789401432900 Year: 2016 Volume: *59 Publisher: Leuven LannooCampus

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Leraren zijn tijdens hun loopbaan voortdurend op zoek naar oplossingen voor uitdagingen in hun school- of klaspraktijk. Omgaan met een moeilijke klasdynamiek, diversiteit of digitalisering zijn maar enkele voorbeelden. Meestal volgen leraren daarbij hun buikgevoel. Ze zoeken naar antwoorden in de literatuur of proberen zelf iets uit, vaak met wisselend succes. Onderzoekende leraren wil leraren (in opleiding) ondersteunen om op een systematische manier hun onderwijspraktijk te verbeteren. Het boek beschrijft de onderzoekscompetenties die daarvoor nodig zijn en bevat technieken, instrumenten en voorbeelden die onmiddellijk toepasbaar zijn in de praktijk. Op die manier kan de leraar zelf of in teamverband de meest geschikte oplossing creëren voor elk specifiek probleem.


Book
Een optimale onderwijsleeromgeving voor kinderen en jongeren met ernstige meervoudige beperkingen : reflectie-instrument voor onderwijspraktijk
Authors: --- --- --- --- --- et al.
Year: 2017 Publisher: Leuven UC Leuven-Limburg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Iedereen heeft recht op onderwijs, ook kinderen en jongeren met ernstige meervoudige beperkingen (EMB). Niettemin is het bieden van kwaliteitsvol onderwijs aan deze leerlingen een ware zoektocht. Enerzijds omdat kinderen en jongeren met EMB diverse en complexe ondersteuningsnoden en onderwijsbehoeften hebben waarvoor geen kant-en-klaar antwoord bestaat. Anderzijds omdat de kennis over onderwijs aan deze doelgroep erg beperkt is.Deze uitdagingen vormden het vertrekpunt van een Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (2014-2017) dat resulteerde in een digitaal reflectie-instrument. Dit instrument biedt een overzicht van belangrijke thema’s voor een optimale onderwijsleeromgeving voor deze doelgroep en kan teams ondersteunen in het nadenken over het onderwijs aan hun leerlingen met ernstige meervoudige beperkingen. - Inclusief onderwijs: Kinderen en jongeren met EMB moeten zoveel als mogelijk kunnen deelnemen in de gewone samenleving. Op niveau van onderwijs betekent dit dat ook voor hen werk gemaakt moet worden van inclusief onderwijs. Inclusieve onderwijstrajecten kunnen zich, ook voor deze doelgroep, op verschillende niveaus situeren. Wat vertelt de literatuur ons hierover en hoe kunnen we dit vervolgens in de onderwijspraktijk vorm geven?- Planmatig werken: Heeft het schoolteam kennis van de cyclus van planmatig werken? Welke elementen zijn van belang in de beeldvorming van een leerling? Waar hou je rekening mee wanneer je voor de leerling doelstellingen vooropstelt? Zijn de geformuleerde doelen voldoende concreet om er strategieën aan vast te koppelen en deze vervolgens gericht te evalueren? In deze workshop ontdek je hier meer over.- Geschikt onderwijs curriculum: Hoe krijgt zo'n individueel aangepast curriculum voor deze leerlingen best vorm? We proberen samen een beeld te creëren van hoe dit momenteel in de praktijk vorm krijgt en wat de literatuur ons hierover vertelt. Leerkrachten en ondersteuners dienen met een aantal zaken rekening te houden bij de opmaak van een individueel aangepast curriculum. En is het document nadien voldoende bruikbaar voor iedereen die werkt met deze leerling? - Instructiestijl: interactie en communicatie: Elke leerling heeft nood aan een aangepaste instructiestijl, zo ook elke leerling met EMB. Is de houding van de leerkrachten/ondersteuners voldoende sensitief-responsief? Hoe creëren we zo'n houding? Voor de ontwikkeling van de leerling is het belangrijk om op een gepaste manier te communiceren. Op welke manier krijgt dit momenteel vorm in de praktijk en wat weten we hierover uit onderzoek?

Keywords


Book
Onderzoek naar de kostprijs van inclusief onderwijs : 20 gevalsstudies.

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords


Book
Onderzoek naar de kostprijs van inclusief onderwijs : 20 gevalsstudies.

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords

Listing 1 - 5 of 5
Sort by