Listing 1 - 10 of 38 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Het gebruik van een mobiliteitshulpmiddel is vaak een voorwaarde om het handelen van personen met een beperking te optimaliseren. Zonder de juiste rolstoel of een ander mobiliteitshulpmiddel is integratie in de maatschappij vaak niet mogelijk. Autonoom handelen met de rolstoel reikt ergotherapeuten en studenten ergotherapie de nodige tools aan om het handelen van de cliënt in relatie tot zijn fysieke en sociale omgeving in kaart te brengen, om de geschikte rolstoel te adviseren en de cliënt gepast te begeleiden en te coachen. De cliënt, zijn handelen en een permanente evaluatie staan daarbij centraal.De auteurs vertrekken van de bespreking van de verschillende types rolstoelen en onderdelen. In wat volgt wordt de rolstoel in relatie tot zijn gebruiker uitgebreid besproken. Tot slot wordt een belangrijk onderdeel in het boek aan de verschillende beroepsrollen van de ergotherapeut gewijd.De casus op basis van de beleving van ervaringsdeskundige Henk Beyaert, bekend van het Eén-programma Voorbij de grens, maakt het geheel bevattelijk voor de student. De verschillende opdrachten, de overzichtelijke schemas, de talrijke afbeeldingen en de vele extras maken van Autonoom handelen met de rolstoel een uniek en onmisbaar werkinstrument voor ergotherapeuten en studenten ergotherapie.
Rolstoelen --- hulpmiddelen --- rolstoelen --- Rolstoel --- 629.312 --- 617.16 --- rolstoel --- Sociale problemen van en zorg voor zintuiglijk en lichamelijk gehandicapten; algemeen --- Roelstelgebruikers --- 325 --- mobiliteit --- Ergotherapie --- Rolstoelen : zithouding --- Rolstoelgebruikers --- 617.3 --- sport --- ergotherapie --- Physiotherapy. Alternative treatments --- ADL (activiteiten dagelijks leven) --- revalidatie --- Social policy and particular groups --- PXL-Healthcare 2015 --- ergotherapie bij fysische stoornissen --- ICF; International Classification of Functioning --- rolstoelgebruik
Choose an application
Autonoom handelen met de rolstoel reikt de nodige tools aan om het handelen van de cliënt in relatie tot zijn fysieke en sociale omgeving in kaart te brengen, om de geschikte rolstoel te adviseren en de cliënt gepast te begeleiden en te coachen.
617.16 --- rolstoel --- rolstoelgebruikers --- lichamelijk gehandicapten --- hulpmiddelen --- rolstoelen --- Rolstoelen --- 629.312 --- sport --- mobiliteit --- ergotherapie --- Rolstoelen : zithouding --- 617.3 --- 612.3 --- fysiotherapie --- zelfstandigheid --- fysiotherapie, kinesitherapie, heligymnastiek, massage, Mensendieck --- Physiotherapy. Alternative treatments --- architectuur --- ruimtelijke ordening --- toegankelijkheid gebouwen --- Architecture --- ADL (activiteiten dagelijks leven) --- revalidatie --- Social policy and particular groups --- ergotherapie bij fysische stoornissen --- ICF; International Classification of Functioning --- rolstoelgebruik --- PXL-Healthcare 2016
Choose an application
Aan de hand van ergotherapeutische interventies wordt geprobeerd om de ouderen zo lang als mogelijk thuis te laten wonen. Hierbij is er in de thuiszorg vaak de confrontatie met armoede bij ouderen. In dit eindwerk wordt een antwoord geformuleerd op de onderzoeksvraag “Wat is de meerwaarde van ergotherapeutische interventies bij thuiswonenden ouderen met financiële problemen?”. Dit eindwerk wordt uitgewerkt op de dienst thuiszorg van het Sociaal Huis Oostende waar er ergotherapie aan huis geboden wordt. Na een uitgebreide literatuurstudie werd in de praktijk als ergotherapeut aan de slag gegaan met vier ouderen met financiële problemen. Bij elke casus werd een klinisch beeld opgemaakt om een duidelijk zicht te krijgen over de mogelijkheden en problemen die zich afspelen in de thuissituatie. Aan de hand van deze informatie wordt per casus het probleem gedefinieerd, prioriteiten opgesteld en de doelstellingen opgemaakt. Uiteindelijk wordt er voor de vier casussen een plan van aanpak opgesteld om daarna gericht ergotherapeutisch te interveniëren in de thuissituatie. In de resultaten wordt duidelijk welke meerwaarde ergotherapie kan bieden in interventies bij de doelgroep in de thuissituatie. In de conclusie worden belangrijke aandachtspunten in kader van ergotherapeutische interventies bij de doelgroep besproken.
Choose an application
Het aantal ouderen in België blijft toenemen. Er wordt verwacht dat de groep ouderen met dementie over 40 jaar zal verdubbeld zijn. Het is dus uitermate belangrijk dat er wordt gestreefd naar kwaliteit van leven voor elke oudere op alle vlakken, ook op vlak van maaltijdzorg. Ouderen met dementie krijgen te maken met cognitieve en/of motorische problemen die het nuttigen van een maaltijd kunnen belemmeren. Fingerfood kan hiervoor een oplossing zijn. Doordat ouderen met hun handen eten, kunnen ze terug zelfstandig eten, waardoor ze een betere kwaliteit van leven ervaren. In WZC Lichtendal te Kortrijk werd fingerfood geïmplementeerd binnen hun werking van kleinschalig genormaliseerd wonen. Hier kwam heel wat bij kijken. Er moesten bewoners worden geselecteerd, want niet elke bewoner heeft baat bij fingerfood. Het personeel en de familie van de bewoners werden ingeïnformeerd. Er werd nagedacht over de praktische uitwerking en taakverdeling zodat de werkdruk niet verhoogt,… Het resultaat van deze denkprocessen is een draaiboek met stappen die werden ondernomen om het doel te bereiken. Er werd daarnaast ook gepeild naar de visie van het personeel. Het personeel was over het algemeen heel positief over het fingerfoodconcept. De meerwaarde van een ergotherapeut kwam ook naar voor en de bewoners hun autonomie werd vergroot door het eten van fingerfood. Er kan geconcludeerd worden dat fingerfood succesvol is geïmplementeerd in WZC Lichtendal. Er wordt nog steeds fingerfood aangeboden met de ergotherapeut als centrale figuur.
Choose an application
Vergrijzing is een begrip dat in onze hedendaagse maatschappij niet meer weg te denken is. Bovendien is er zelfs al sprake van een dubbele vergrijzing (De Coninck, 2014). De toename van ouderen heeft invloed op de woonnoden. Onderzoek bracht aan het licht dat ouderen zeer honkvast zijn (De Groot, Van Dam, & Daalhuizen, 2013). Deze wens van de ouderen zorgt er dus voor dat ‘ag(e)ing-in-place’ de nodige aandacht verdient (De Donder, Dury, De Witte, & Verte, 2012; Doekhie, De Veer, Rademakers, Schellevis, & Francke, 2014). Van hieruit wordt in het kader van dit eindwerk een antwoord geformuleerd op de onderzoeksvraag: “Hoe is de toegankelijkheid in de gemeente Hooglede-Gits voor ouderen?” Aan de hand van de richtlijn van het WHO (Global Age-friendly Cities), de checklists van Inter vzw en de richtlijnen vanuit De Zilveren Sleutel wordt er gescreend in welke mate Hooglede-Gits een leeftijdsvriendelijke omgeving is. De algemene bevindingen (goede punten en aandachtspunten) op vlak van de toegankelijkheid worden weergegeven. Hieruit kunnen er aanpassingen gebeuren in de gemeente om deze beter toegankelijk te maken voor de ouderen zodat ze hun oude dag op een betere, veiligere en kwaliteitsvollere manier kunnen beleven.
Choose an application
De kwaliteit van de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking en/of ASS is gekoppeld aan de deskundigheid van personeelsleden en vrijwilligers. Er werd gesuggereerd dat sommige personeelsleden en vrijwilligers beschikken over te beperkte kennis, vaardigheden en positieve attitudes om de juiste ondersteuning te bieden aan deze doelgroepen. Het doel van dit onderzoek was om de meerwaarde en de positieve effecten van opleidingen voor personeelsleden en vrijwilligers die werken of in contact komen met deze doelgroepen na te gaan. Met behulp van zoeksleutels werd een elektronische zoekopdracht uitgevoerd op vier verschillende databanken. De zoeksleutels werden opgesteld met kernwoorden, synoniemen en MeSH-termen. Daarnaast werd er gebruik gemaakt van een filter op jaartal en op studieontwerp. Het zoekproces resulteerde in zes kwaliteitsvolle studies die werden opgenomen in dit onderzoek. De verschillende opleidingsvormen in de studies rapporteerden bij het personeel en de vrijwilligers een gunstige verbetering van de kennis, de vaardigheden en de attitude ten opzichte van mensen met een verstandelijke beperking en/of ASS. De studies die de resultaten voor de mensen met een verstandelijke beperking en/of ASS ook in overweging namen, toonden verbeteringen op vlak van gedragsproblemen en communicatievaardigheden. Er kan worden geconcludeerd dat een kwaliteitsvolle ondersteuning van personen met een verstandelijke beperking en/of ASS wordt beïnvloed door het opleidingsniveau en de competenties van het personeel en de vrijwilligers. Daarom is opleiding van personeel en vrijwilligers van allergrootst belang. Verder gestandaardiseerd onderzoek blijft nuttig, vanwege bepaalde methodologische/procedurele beperkingen die de resultaten zouden kunnen hebben beïnvloed. Het doel van dit praktijkonderzoek was om op basis van de wetenschappelijke literatuur en vele andere bronnen een kennisgerichte vorming te ontwikkelen over verstandelijke beperking, ASS en over het doelgericht geven van dierondersteunde activiteiten voor de vrijwilligers en medewerkers die werkzaam zijn in ‘De Kleppe’. Er werd gebruik gemaakt van een ‘implementatieonderzoek’, waarbij een nieuwe zelfgemaakte, gevarieerde en kennisgerichte vorming werd ontwikkeld, geïmplementeerd en afgetoetst in de praktijk van ‘De Kleppe’. Verschillende acties werden ondernomen om deze vorming boeiend en gevarieerd te maken. De ontwikkelde vorming bestond uit een ééndaagse vorming (3 uur en 30 minuten) waarin gebruik gemaakt werd van een aantrekkelijke PowerPointpresentatie (84 dia’s), autismebelevingsgerichte opdrachten en veel filmmateriaal. Twaalf vrijwilligers/medewerkers maakten deel uit van het onderzoek en volgden deze vorming. Op basis van een bevraging voor en na de vorming werd duidelijk dat de kennis van de deelnemers na het volgen van deze vorming werd bijgeschaafd en dat ze de vorming interessant en geslaagd vonden. Na het uitvoeren en evalueren van dit praktijkonderzoek kan er geconcludeerd worden dat een opleiding een meerwaarde is voor vrijwilligers en medewerkers. Bij deze vorming lag de focus vooral op het vergroten van kennis over de doelgroepen, waardoor in kader van vervolgonderzoek de focus gelegd kan worden op het trainen van vaardigheden en positieve attitudes ten opzichte van de vooropgestelde doelgroepen.
Choose an application
In dit onderzoek wordt onderzocht wat de meerwaarde is van AAI binnen de ergotherapie bij ouderen, verblijvend in een woonzorgcentrum. Daarnaast wordt ook onderzocht hoe een AAI-programma kan geïmplementeerd en gebruikt worden in het kader van ergotherapeutische interventies. Er werd een voorbereidende literatuurstudie uitgevoerd die peilde naar de effecten van dieren op mensen en op welke manier een ergotherapeut daar een rol kan in spelen. Uit onderzoek blijkt dat dieren en AAI vooral positieve effecten hebben op vlak van sociale, emotionele en fysieke factoren en dat er relatief weinig gekend is over de specifieke rol van de ergotherapeut binnen dergelijke interventies. Op basis van de literatuurstudie onderzoekt deze bachelorproef wat de meerwaarde kan zijn van AAI binnen ergotherapeutische interventies bij ouderen in een woonzorgcentrum. Vier bewoners van WZC Sint-Jozef Kortrijk namen deel aan verschillende ergotherapeutische interventies waarbij getrainde en niet-getrainde dieren werden ingezet om individueel opgestelde doelen te bereiken. Aan de hand van interviews en verschillende observaties werd ontdekt dat ergotherapeutische interventies met dieren wel degelijk veranderingen op emotioneel, sociaal en fysiek vlak bij de bewoners met zich mee kunnen brengen. Een ergotherapeut kan een heel belangrijke rol spelen in het organiseren en begeleiden van een AAI-programma. Er kunnen ergotherapeutische doelen bereikt worden bij bewoners door het inzetten van getrainde of niet-getrainde dieren tijdens activiteiten en interventies.
Choose an application
Het aantal ouderen met dementie neemt de laatste jaren alleen maar toe. Alsook in WZC Sint-Augustinus te Torhout heeft een groot deel van de ouderen die er verblijven dementie. Om te kunnen voorzien in hun noden ontstond de vraag om de gemeenschappelijke ruimte van afdeling Azuur op de eerste verdieping te optimaliseren aan de hand van de principes van Healing Environment en een dementievriendelijke omgeving. Hiervoor werd volgende onderzoeksvraag opgesteld : “Hoe kunnen de factoren van een HE in de praktijk toegepast worden binnen de gemeenschappelijke ruimte van WZC Sint-Augustinus te Torhout?” Doormiddel van het onderzoeken van de fysieke omgevingselementen die zowel het welzijn als de autonomie van ouderen in woonzorgcentra kunnen ondersteunen werd een antwoord op deze vraag geformuleerd. In het kader van de uitwerking van deze onderzoeksvraag werden verschillende methodieken en meetinstrumenten gehanteerd. In de literatuur werd voornamelijk gezocht naar een theoretische beschrijving van de verschillende componenten alsook naar enkele praktische voorbeelden voor het toepassen binnen de praktijk. In het derde luik werden de resultaten besproken die kunnen bijdragen tot een optimalisatie van de ruimte. Naast de resultaten van de afgenomen vragenlijsten, de afname van de OAZIS en de tool VOTO-Res werden ook aandachtspunten en aanbevelingen geformuleerd voor de gemeenschappelijke ruimte van de afdeling Azuur, op de eerste verdieping van het WZC. Deze lijst van aanbevelingen kan als leidraad dienen bij het herinrichten van de gemeenschappelijke ruimte. In de praktijk werden er geen omgevingsaanpassingen uitgevoerd omwille van het tijdsbestek en de organisatorische maatregelen. Deze bachelorproef biedt dus enkel aanbevelingen en tips ter optimalisatie. Deze resultaten worden aangeboden aan het woonzorgcentrum in de hoop dat ergotherapeutisch advies ingezet kan worden als middel voor het optimaliseren van de ruimte met als doel de bewoner met dementie centraal te plaatsen.
Choose an application
Abstract literatuurstudie Probleemstelling: Tijdens de COVID-19 pandemie kregen de klinische symptomen van het virus de meeste aandacht, de indirecte en directe effecten op psychisch vlak en fysieke inactiviteit van ouderen kregen weinig aandacht. Ouderen ondervinden nochtans veel negatieve gevolgen van sociaal isolement ten gevolgen van de COVID-19 pandemie. De ouderen werden geïsoleerd in hun kamer, bezoek was niet langer welkom en de meeste betekenisvolle activiteiten werden geschrapt. Hierdoor werd de volgende onderzoeksvraag gesteld: Wat zijn de gevolgen van sociale isolatie van de COVID-19 pandemie op de kwaliteit van leven van ouderen in een woonzorgcentrum? Methode: In kader van dit literatuuronderzoek werd gezocht op vier verschillende databanken, namelijk: Pubmed, Cinahl, Trip en SumSearch2. Finaal werden zes artikels geanalyseerd, waarvan drie systematic reviews, een meta-analyse en twee semigestructureerd interviews. Deze onderzoeken beschrijven de gevolgen van het isoleren van de ouderen tijdens de COVID-19 pandemie. In deze literatuurstudie werden ouderen vanaf 60 jaar en ouder geïncludeerd. Resultaten: Uit het literatuuronderzoek blijkt dat het isoleren van de ouderen verschillende gevolgen zowel op psychisch vlak als fysiek vlak met zich meebrengt. De meest voorkomende gevolgen zijn: eenzaamheid, angst, leven in onzekerheid, snellere cognitieve achteruitgang, depressies, gedragsproblemen (zoals apathie, agressie,…), verandering in slaapgedrag, verminderde eetlust, repetitieve gedragingen, fysieke inactiviteit, frequenter vallen, delirium en vermoeidheid. Discussie en conclusie: COVID-19 is een recent fenomeen. Hierdoor zou het interessant zijn mochten er meer longitudinale studies bereikbaar zijn om nog dieper in te gaan om de gevolgen van sociale isolatie ten gevolge van de COVID-19 pandemie te onderzoeken. Trefwoorden: ouderen, COVID-19, gevolgen Abstract praktijkstudie Inleiding: In het literatuuronderzoek wordt beschreven dat sociale isolatie ten gevolge van de COVID19 pandemie verschillende gevolgen op fysiek en psychisch vlak met zich meebrengt voor ouderen. Daarom is het van groot belang dat onderzocht wordt hoe we deze negatieve gevolgen kunnen aanpakken voor ouderen in een woonzorgcentrum. Hierbij werd de volgende onderzoeksvraag gesteld: Wat zijn de gevolgen van sociale isolatie van de COVID-19 pandemie op de kwaliteit van leven van ouderen in een woonzorgcentrum? Methode: Er werd gebruik gemaakt van een kwalitatief onderzoek met name een gevalsstudie waarbij het volledig ergotherapeutisch proces doorlopen werd met een aantal geselecteerde bewoners van het woonzorgcentrum Polderzicht. Daarnaast werden vragenlijsten opgesteld en afgenomen van personeelsleden, bewoners en hun familieleden. Deze vragen peilden naar hun mening, noden en wensen tijdens de pandemie. Resultaten: Uit de vragenlijsten blijkt dat personeelsleden, bewoners en hun familieleden het over veel zaken grotendeels eens zijn. Ook bij de gevalsstudie zijn de resultaten vrij gelijklopend, door middel van de uitgevoerde ergotherapeutische interventies. Discussie en conclusie: Er kan geconcludeerd worden dat ergotherapeutische interventies als positief beschouwd kunnen worden voor de bewoners. Echter is er nood aan vervolgonderzoek, omdat COVID19 een recent fenomeen is, waarbij de gevolgen op middellange- en lange termijn nog niet gekend zijn. Sleutelwoorden: ergotherapeutische interventies, woonzorgcentrum, COVID-19
Choose an application
De uitwerking van deze bachelorproef bestaat uit twee delen. Als eerst werd een literatuurstudie uitgevoerd om de effecten van reminiscentie op ouderen met dementie te weten te komen. Daarvoor werd er via verschillende databanken naar wetenschappelijke artikels gezocht. Deze artikels werden geanalyseerd en vergeleken. Uit al die verkregen informatie kon een besluit genomen worden. Reminiscentie heeft op heel wat symptomen van dementie een invloed, het meest vooropgestelde effect is de vermindering van depressie. Met alle verzamelde informatie werd daarna ook een praktijkstudie uitgevoerd. Tijdens de praktijkstudie werd een reminiscentieruimte ontwikkeld voor de ouderen met dementie in het woonzorgcentrum Sint-Augustinus. Het volledige proces werd uitgevoerd aan de hand van de PDCA-cirkel. Er werden verschillende acties ondernomen om tot het gewenste resultaat te komen. Na de inrichting werden de bewoners bevraagd aan de hand van een vragenlijst om zo hun mening te weten te komen. Daaruit kwam naar voor dat de ouderen zeker gebruik zullen maken van de ruimte en dat ze zich er op hun gemak voelen.
Listing 1 - 10 of 38 | << page >> |
Sort by
|