Narrow your search

Library

Odisee (52)

KBR (5)

UAntwerpen (2)

EHC (1)

KADOC (1)

KU Leuven (1)

Royal Belgian Institute for Natural Sciences (1)

UGent (1)

VIVES (1)

Vlaams Parlement (1)


Resource type

dissertation (50)

book (9)


Language

Dutch (57)

English (2)


Year
From To Submit

2024 (5)

2023 (5)

2022 (4)

2021 (7)

2020 (8)

More...
Listing 1 - 10 of 59 << page
of 6
>>
Sort by

Book
Dominance relationships, bonding and the female genital swelling cycle in bonobos (Pan paniscus)
Author:
Year: 1999 Publisher: Antwerpen UIA, Faculteit Wetenschappen

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
De Bonobo's : schalkse apen met menselijke trekjes
Author:
Year: 2002 Publisher: Leuven Davidsfonds

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords


Dissertation
Ecologische zoekhonden in Vlaanderen: Evaluatie van dataverzameling
Authors: --- ---
Year: 2022 Publisher: Sint-Niklaas : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Ecologische zoekhonden zijn speurhonden die in Europa meer en meer ingezet worden bij wetenschappelijk onderzoek naar zeldzame- of bedreigde soorten. Na het uitvoeren van een literatuurstudie en het interviewen van zowel soortenspecialisten als zoekhonden vrijwilligers, is er een evaluatie van de huidige situatie opgemaakt. Wereldwijd zijn er al verschillende organisaties en onderzoeken die in een verder stadium zitten dan Vlaanderen. In Vlaanderen is het nog eerder een pilootproject, dat in de startblokken zit en nog veel potentieel heeft. Uit de interviews blijkt dat er soorten zijn waarbij de communicatie tussen soortenspecialist en vrijwilliger beter verloopt als bij andere, hierdoor wordt er voor deze soorten vaker in het veld gezocht. Er is ook een sterke groep vrijwilligers die gemotiveerd is. De struikelblokken en problemen die vaker terugkomen zijn: de communicatie tussen soortenspecialist en zoekhonden vrijwilliger, het verkrijgen van stalen om mee te trainen en vooral het gebrek aan regelmaat van training. Dit laatste puntje kan verbeterd worden door te beginnen werken met een protocol waarin de stappen beschreven staan van het werken op het veld i.v.m. het verzamelen en doorgeven van data. Door te starten met het opstellen van een generieke checklist met alle betrokken partijen, kan de stap naar een soortspecifiek protocol makkelijker gezet worden. Het eventueel werken met een communicatieverantwoordelijke is zeker ook een interessante piste om te bekijken, aangezien er op een meer gestructureerde manier gecommuniceerd moet worden. Eventueel kan hier iemand van Natuurpunt bij betrokken worden aangezien zij ook de vrijwilligers begeleiden van de meetnetten waarbij door mensen gezocht wordt. Er zijn nog wat praktische problemen op het veld zoals onder andere de twijfel over de correctheid van de zoekhond, het vinden van een gepast traject, het niet vinden van duidelijke sporen. Naar deze problemen zal op termijn beter gehandeld kunnen worden door onder andere nauwer samen te werken en door de mogelijke aanpak in een protocol op te nemen.

Keywords


Dissertation
Het opleiden van ecologische zoekhondenteams: hinderpalen en succesfactoren
Authors: --- ---
Year: 2019 Publisher: Sint-Niklaas : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Behoud en beheer van zeldzame dier- en plantensoorten vereisen constante monitoring. Voor de meeste soorten zijn daar al lang eenvoudige technieken voor gekend, bij soorten met een discrete levenswijze is dat echter niet zo evident. Ecologische zoekhonden zijn, door hun uitstekend olfactorisch vermogen en leergierigheid, een snelle, betrouwbare en niet-invasieve methode voor het monitoren van deze soorten. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek schreef een vrijwilligersproject uit waarbij vrijwilligers en hun honden worden opgeleid door een professionele trainer. In totaal werden er tien honden opgeleid op negen verschillende doelsoorten. Mijn onderzoek binnen dit project richtte zich voornamelijk op de mogelijke problemen die werden ondervonden bij de overgang van het zoeken in gecontroleerde setting naar zoeken in een reële setting. Daarnaast werd via interviews nagegaan hoe de vrijwilligers het project hebben ervaren en of het de mens-dier relatie met hun hond heeft beïnvloed. Alle honden waren in staat om in gecontroleerde omstandigheden hun doelgeur te detecteren en aan te wijzen. De overstap naar reële omstandigheden bracht verschillende moeilijkheden met zich mee. Deze moeilijkheden hielden verband met het zoekgebied, de levenswijze van de soort en de ervaring van hond en geleider. Een goede omkadering is belangrijk aangezien er niet gericht getraind en gezocht kan worden indien er te weinig achtergrondkennis is over de soort. Alle vrijwilligers gaven aan het project zeer positief te hebben ervaren dankzij de aangename groep vrijwilligers, de begeleiding van Ellen en de afwezigheid van prestatiedruk. Allen vonden ze het een ideale manier om bezig te zijn met hun hond en hun onderlinge relatie te verbeteren. Uit dit onderzoek kan worden geconcludeerd dat het zeker haalbaar is om honden op te leiden op ecologische geuren. De overstap naar de realiteit is echter niet makkelijk en vraagt een goede training en genoeg achtergrondkennis over de soort.

Keywords


Dissertation
De visie van jagers op het samenleven met wolven (Canis lupus)
Authors: --- ---
Year: 2022 Publisher: Sint-Niklaas : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De terugkeer van de wolf in België veroorzaakt implicaties voor de samenleving door de sterk uiteenlopende meningen. Zo zijn er zowel sterke voorstanders, als sterke tegenstanders, onder meer beïnvloed door hun cultuur en hobby’s. Uit voorgaande onderzoeken bleek dat jagers voornamelijk een negatieve houding hebben over de terugkeer van de wolf maar er waren ook individuen bij die net sterke voorstanders waren. Hoe de Vlaamse jagers hierover denken, was nog onduidelijk. Dit onderzocht ik a.d.h.v. een online enquête, die enkel onder jagers werd verdeeld, op verschillende facebook jachtpagina’s en ook op een gesloten ledenportaal van de Hubertus Vereniging Vlaanderen. De enquête is voornamelijk ingevuld door frequente jagers waarvan 49% wekelijks jaagt en 26% meermaals per week jaagt. Van alle respondenten stond 59% negatief tegenover de terugkeer van de wolf, 27% stemde neutraal en 14% was positief. Het van mening zijn dat de wolf, al dan niet, op een natuurlijke manier in België is terechtgekomen, had invloed op hun mening. Zo hebben personen die van mening zijn dat de wolf op een onnatuurlijke manier in België is terechtgekomen, ook meestal een negatieve kijk op de terugkeer ervan. Personen die wel denken dat de wolf op een natuurlijke manier is teruggekomen, tonen vaker een positieve houding tegenover de wolf. Het beschikken over dieren heeft de neiging naar invloed hebben op hun mening. Andere variabelen werden ook getest maar deze bleken geen directe/overtuigende invloed te hebben op hun mening. Dit waren zaken zoals: jachtervaring, opleidingsniveau, directe woonomgeving, in contact komen met de natuur tijdens hun beroep, een al dan niet directe ontmoeting met een wilde wolf gehad te hebben, leeftijd en geslacht. 67% van de respondenten was van mening dat er boven op de huidige maatregelen, nog extra maatregelen nodig zijn om het samenleven tussen wolf en mens te bevorderen. Het is dus zeker interessant verder onderzoek te plegen rond dit onderwerp om zo misvattingen tussen verschillende sociale groepen in de samenleving te vermijden.

Keywords


Book
Dierenwelzijn en dierenhouderij : 2020-2021
Authors: --- ---
ISBN: 9789400012509 Year: 2020 Publisher: Brussel Intersentia

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Dit wetboek bevat de relevante wetgeving voor lezers die kritisch willen nadenken over diverse dierhouderijpraktijken en dierenwelzijn. We besteden voornamelijk aandacht aan huisdieren, wilde dieren en dierentuindieren, aan de diverse vormen van gebruik van dieren en aan de wetteksten die verband houden met hun welzijn.

Keywords


Dissertation
De relatie tussen politiehond en trainer: opvoedingsstijl en Ainsworth Strange Situation test
Authors: --- ---
Year: 2019 Publisher: Sint-Niklaas : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In deze bachelorproef wordt er, aan de hand van de literatuurstudie en een onderzoek, onderzocht of er een binding is tussen de trainer en de hond en welke ouderschapsstijl de trainer hierbij hanteert, waarna er wordt gekeken naar een relatie tussen beiden. De literatuurstudie gaat dieper in op de verschillende aspecten van de relatie tussen de hond en de trainer, de ouderschapsstijlen en de politiehonden. Om te beginnen worden er vier ouderschapsstijlen onderscheiden: de autoritaire, de gezaghebbende, de toegeeflijke en de niet-betrokken ouderschapstijl. Om te onderzoeken of er een band is tussen beiden wordt er gebruikt gemaakt van een vragenlijst die peilt naar de opvoedingsstijl van de eigenaar en van de Ainsworth Strange Situation test om de band tussen de mens en de hond aan te tonen. Vervolgens verdiept de literatuurstudie zich in het terrein van de politiehonden, waarbij er wordt gekeken naar de verschillende rassen en de selectie van zowel de hond als de hondenbegeleider. Verder wordt de opleiding van zowel de hond als de hondenbegeleider beschreven en wordt er een beschrijving en enkele tips gegeven van de verschillende trainingstechnieken. Als laatste worden de soorten politiehonden aangehaald. Na de literatuurstudie volgt het onderzoek, waarin wordt onderzocht of er een band is tussen de trainer en de hond en wat de invloed is van de gehanteerde ouderschapsstijl op die band. Uit het onderzoek blijkt dat de politiehonden wel degelijk meer aandacht hebben voor hun eigenaar, waardoor er een bepaalde band ontstaat die van belang is tijdens het politiewerk. Hierna wordt er gekeken naar hoe de honden zich gedragen ten opzichte van de eigenaar en ten opzichte van een vreemde. Dit resultaat wordt vergeleken met de ouderschapsstijlen. Tenslotte wordt er gekeken naar het mens- of objectgericht zijn van de hond. Uit het onderzoek blijkt dat de gezaghebbend traininggerichte ouderschapsstijl de meest aangewezen opvoedingsstijl is aangezien de hond hierbij een grote focus heeft voor de eigenaar en bereid is hier alles voor te doen, maar hij toch over de nodige sociaalheid beschikt. Verder heeft de hond bij deze stijl respect voor de eigenaar en vice versa. Maar zoals eerder vermeld in de literatuurstudie onder het stuk “opvoedingsstijl herkennen” is het onmogelijk om maar één volledige stijl te hanteren. Een opvoedingsstijl bestaande uit verschillende stijlen met de gezaghebbend traininggerichte ouderschapsstijl als bovenhand is ideaal bij het opvoeden van een politiehond. Verder is er bij alle deelgenomen politiehonden spraken van een hechtingsband tussen de hond en de trainer, maar is deze wel het sterkst bij honden opgevoed volgens de gezaghebbend traininggerichte ouderschapsstijl.

Keywords


Dissertation
Het effect van een stressor op de oogtemperatuur bij paarden
Authors: --- ---
Year: 2020 Publisher: Sint-Niklaas : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Temperatuurmeting op een contactloze manier is mogelijk met een infraroodcamera. Deze meet de oppervlaktetemperatuur waarbij verschillende kleuren op de gemaakte foto wijzen op diverse temperaturen. De traanheuvel bij paarden is een plaats waar het meten van de temperatuur relatief eenvoudig uit te voeren is via infrarood thermografie. Dit is een goed doorbloed deel met veel haarvaten wat een goede indicatie zou geven van de inwendige lichaamstemperatuur. Dit experiment had tot doel het testen van de haalbaarheid van dit soort metingen bij competitiepaarden. De onderzoeksvraag was of een stressor effect heeft op de oogtemperatuur rekening houdend met andere factoren zoals geslacht, leeftijd, tijdstip en linker- of rechteroog. Ook de relatie met het gedrag van de paarden bij het waarnemen van de stressor en het zichtbare oogwit werd onderzocht. De metingen vonden plaats in een vertrouwde stallengang zodat de locatie op zich zo min mogelijk stress zou veroorzaken. Het meten van de oogtemperatuur gebeurde zowel voor als na het zien van de stressor, een blauwe paraplu. De infraroodcamera dient dan op een afstand van één meter en onder een hoek van 90° ten opzichte van het paardenoog gehouden te worden om optimale beelden te bekomen. Door telkens drie metingen na elkaar te doen van ieder oog, is het mogelijk om hiervan achteraf het gemiddelde te berekenen. Voor het verwerken van de infraroodfoto’s is een software nodig, horend bij de gebruikte infraroodcamera, waarop specifiek de traanheuvel wordt aangeduid waarvan op zijn beurt de bijhorende temperatuur wordt weergegeven. De hoofdconclusie van het experiment is dat een hoge gedragsmatige stressreactie van het paard op een vreemd voorwerp gepaard gaat met een hogere oogtemperatuur als we dit paard vergelijken met een paard met weinig stress-vertoon. De invloed van andere factoren ten opzichte van deze temperatuur was minder duidelijk. Zo werd de invloed op de oogtemperatuur van factoren als leeftijd, geslacht, tijdstip, stressor, linker- of rechteroog en het oogwit niet significant bevonden in dit experiment. Er is nog verder onderzoek nodig om een antwoord te kunnen geven op de tot nu toe onbeantwoorde vragen. Dit onderzoek heeft wel uitgewezen dat het uitvoeren van de metingen op zich vrij eenvoudig haalbaar is.

Keywords


Dissertation
Langdurig verblijf van honden in Vlaamse dierenasielen
Authors: --- ---
Year: 2021 Publisher: Sint-Niklaas : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Dierenasielen bieden dieren in nood een veilig en tijdelijk verblijf aan. Het langdurig verblijf van asielhonden in dierenasielen is een blijvend fenomeen. De verblijfsduur verschilt sterk tussen landen en regio’s en kan variëren van enkele dagen tot enkele jaren. Honden komen doorgaans in een dierenasiel terecht door een breuk in de mens-dier relatie. De oorzaak van deze breuk kan worden gelinkt aan de eigenaar of aan de hond en zijn gedrag. Honden in Vlaanderen belanden doorgaans in een dierenasiel omwille van verhuis/einde relatie. Aan de hand van wetenschappelijke studies en een enquête die door 24 Vlaamse dierenasielen werd ingevuld, wordt bepaald welke kenmerken asielhonden hebben en wat een dierenasiel en/of de overheid kan doen om dit probleem te verhelpen. Uit de literatuur blijkt dat asielhonden doorgaans ouder zijn dan 6 maanden en jonger dan 2-3 jaar. Het gaat voornamelijk om mannelijke, middelgrote honden (10-30 kg). Honden die in een dierenasiel terechtkomen zijn veelal een kruising en niet steriel. Eigenaren die afstand nemen van hun hond hebben in het algemeen een laag inkomen en gingen niet naar een hondenschool. Sterilisatie/castratie, identificatie en registratie kan het aantal asielhonden verminderen en het (financieel) ondersteunen van eigenaren kan voorkomen dat honden worden afgestaan. Trainingsprogramma’s binnen dierenasielen, werken met gastgezinnen/gedragstherapeuten en honden extra in de kijker zetten, kan ervoor zorgen dat de adoptiekansen toenemen. De overheid kan dierenasielen financieel bijstaan bij medische ingrepen en kan het gebruik van www.Adopteereendier.be nog meer promoten bij dierenasielen en het publiek. Een diepgaande selectieprocedure ontwikkelen, bestaande uit een uitgebreide vragenlijst, gevolgd door herhaaldelijke kennismakingen en post-adoptie hulp aanbieden, kan de adoptiekans verhogen en het terugbreng percentage verlagen.

Keywords


Dissertation
Inzet van zoekhonden op detectie van wolven - ontwikkelen certificeringsmethode
Authors: --- ---
Year: 2021 Publisher: Sint-Niklaas : Odisee

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Speurhonden in het algemeen en ecologische zoekhonden in het bijzonder worden ook in Europa steeds vaker ingezet bij wetenschappelijk onderzoek naar beschermde en zeldzame fauna en flora. Ze inzetten in het onderzoek naar de wolf, een soort die sinds kort opnieuw zijn intrede deed in Vlaanderen, lijkt dus een logische stap. Aangezien de wolf een beschermde diersoort is, is het immers noodzakelijk om de soort op een niet-invasieve manier te bestuderen. Aangezien de zoekhond al succesvol werd ingezet bij het zoeken naar andere beschermde diersoorten in Vlaanderen, is het interessant om te bekijken of hij er ook in slaagt om wolvenmest te vinden. Maar hoe kan men bepalen of een hond in staat is om ingezet te worden als ecologische zoekhond voor het speuren naar wolvenmest? In deze bachelorproef wordt een gemotiveerd antwoord geformuleerd op die vraag. Er worden vier soorten praktijktesten georganiseerd binnen en buiten, zowel in een gecontroleerde omgeving als in een gebied waar effectief wilde wolven leven. Enerzijds wordt aangetoond dat een ecologische zoekhond efficiënter is in het zoeken naar wolvenmest dan de mens. Anderzijds worden de tests zelf kritisch bekeken om zo tot een ultieme testmethode te komen die zal bepalen of een hond kan gecertificeerd worden als ‘ecologische zoekhond voor wolvenmest’.

Keywords

Listing 1 - 10 of 59 << page
of 6
>>
Sort by