Narrow your search
Listing 1 - 6 of 6
Sort by

Digital
Eerste hulp bij anderstalige Nieuwkomers : brochure voor het lager onderwijs
Authors: ---
Year: 2016 Publisher: leuven Centrum voor Taal en Onderwijs

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In deze brochure vind je naast achtergrond over taalverwerving ook didactische tips en links naar materialen om de taalvaardigheden van anderstalige nieuwkomers te helpen ontwikkelen.


Digital
Toolkit Competenties Nederlands Breed Evalueren Lager onderwijs
Authors: --- --- ---
Year: 2013 Publisher: Leuven Gent Centrum voor Taal en Onderwijs Steunpunt voor Diversiteit en Leren

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De Toolkit Breed Evalueren (TBE) is ontwikkeld door het Centrum voor Taal en Onderwijs (KUL) en het Steunpunt Diversiteit en Leren (UG) in opdracht van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming om leerkrachten te ondersteunen bij het breed in kaart brengen van de competenties Nederlands van leerlingen doorheen het lager onderwijs. De TBE BAO omvat scenario's om mee aan de slag te gaan, beschrijvende fiches van evaluatie-instrumenten, een raamwerk met de eindtermen Nederlands, een kader waarin die eindtermen gelinkt worden aan bestaande evaluatie-instrumenten. De Toolkit kan eveneens als geheel gedownload worden.


Book
Voluit taal : didactiek Nederlands voor de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs
Authors: --- --- --- --- --- et al.
ISBN: 9789463937207 9789463938990 9789463937214 Year: 2022 Publisher: Gent Owl Press

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Voluit Taal is het resultaat van een samenwerking tussen tien auteurs van docenten uit verschillende lerarenopleidingen, tot beleidsmedewerkers en het Centrum voor Taal en Onderwijs (KULeuven). Samen creëerden ze ditunieke handboek taaldidactiek voor de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs.Voluit Taal gaat voluit voor ambitieus, inclusief, geïntegreerd en taalkrachtig taalonderwijs Nederlands, dat aanhaakt bij de kansen en uitdagingen van de 21ste eeuw. Een must-read voor elke (toekomstige) leraar en lerarenopleider die vol wil inzetten op taal in de onderbouw van het secundair onderwijs.Deel 1 van het boek vertaalt wetenschappelijke inzichten over hedendaags onderwijs naar zeven didactische principes, die de rode draad van het boek vormen. In deel 2 komen die principes tot leven: in hoofdstukken rond vaardigheden, taalbeschouwing, literatuur, meertalige leerlingen, brede beeldvorming en technologie ontdek je hoe je de didactische principes kunt toepassen in je eigen (taal)onderwijs. Deel 3 helpt je dan weer om met een kritische bril naar je eigen aanpak en leermiddelen te kijken, via een aantal gerichte kijkwijzers. De vele praktijkvoorbeelden zetten je meteen op weg.Overtuigd? Laten we dan samen voluit gaan voor taal!https://www.borgerhoff-lamberigts.be/owl-press/shop/boeken/voluit-taal?variant=33146


Dissertation
Naar een krachtig taalbeleid: Veranderingsmanagement in scholen

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Elke school dient sinds 2007 een taalbeleid uit te werken. Het Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO KU Leuven) organiseerde voor acht Mechelse scholen een tweejarig nascholingstraject taalbeleid. In deze masterproef wordt er nagegaan welke factoren belangrijk zijn opdat schoolteams de veranderingen zouden onderschrijven die naar aanleiding van het nascholingstraject plaatsvinden in de school. Dit werd onderzocht door middel van een vragenlijst afgenomen bij de leerkrachten, het middenkader en de directie van de deelnemende scholen. De voorliggende masterproef bestaat uit drie grote delen. In een eerste deel wordt een theoretisch kader geschetst over de invoering van een nieuw taalbeleid in scholen. Hierbij wordt gestart met het schetsen van het huidige Vlaamse beleid rond taal op school. Daarna wordt dieper ingegaan op de precieze betekenis van de invoering van een taalbeleid voor een school. Hierbij zien we dat een aantal aspecten op schoolniveau van belang zijn om een succesvolle implementatie van een nieuw taalbeleid mogelijk te maken. Er moet een goed beleidsvoerend vermogen zijn op de school en via technieken van veranderingsmanagement kan men de implementatie sturen. Ook op individueel vlak zijn er natuurlijk verschillen tussen de schoolteamleden en niet iedereen voelt zich even sterk in het omgaan met veranderingen (change self-efficacy) of is geneigd de veranderingen op school te steunen (change commitment). In dit eerste deel worden deze verschillende aspecten verder uitgediept. In een tweede deel gaan we dieper in op het nascholingstraject in Mechelen. We bespreken de inhoud van de nascholing, de specifieke kenmerken van de deelnemende scholen en de vragenlijst die werd ontwikkeld. In het derde deel tenslotte worden de resultaten weergegeven van de uitgevoerde analyses. We beschrijven de resultaten van de verschillende scholen en gaan na welke factoren de steun aan het veranderende taalbeleid beïnvloeden. Op theoretische basis onderscheidden we een aantal belangrijke aspecten voor een succesvolle implementatie van een nieuw taalbeleid op school, zijnde een goed beleidsvoerend vermogen en een goede toepassing van veranderingsmanagement. Uit de analyse waarin we nagingen welke factoren de steun van de schoolteamleden (change commitment) voor de veranderingen bepalen, blijkt echter dat slechts één aspect een significant effect heeft, namelijk het reeds aanwezige vermogen van de individuele schoolteamleden om met verandering om te gaan (change self-efficacy). We sluiten af met een bespreking van de praktische implicaties van deze bevinding.

Keywords


Book
Volop taal : didactiek Nederlands voor de lagere school

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Veertien docenten van verschillende Vlaamse lerarenopleidingen en het Centrum voor Taal en Onderwijs (KU Leuven) sloegen de handen in elkaar om Volop Taal te schrijven, een uniek handboek taaldidactiek voor de lagere school.Dit boek kiest voluit voor boeiend, ambitieus, geïntegreerd en eigentijds taalonderwijs Nederlands. Deel 1 van het boek vertaalt wetenschappelijke inzichten over hedendaags, uitdagend en taalkrachtig onderwijs in zeven didactische principes. Die principes zullen de rode draad van het boek vormen. In deel 2 worden de principes uitgewerkt in praktijkverhalen en lees je hoe je ze toepast in je (taal)onderwijs. Ten slotte helpt deel 3 van dit handboek om kritisch naar je eigen aanpak en leermiddelen te kijken. Aan de hand van zes kijkwijzers kun je je eigen lesvoorbereiding en onderwijsaanpak scannen. Bovendien krijgen de gebruikers van dit boek toegang tot een digitaal platform waar ze allerhande oefeningen en lesmateriaal kunnen raadplegen.https://borgerhoff-lamberigts.be/boeken/volop-taal


Book
Sleutels voor effectief begrijpend lezen : inspiratie voor een eigentijdse didactiek in het basisonderwijs

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Begrijpend lezen is een heel belangrijke vaardigheid voor succes in onderwijs, deelname aan de samenleving en levenslang leren. Door de digitalisering komen meer en andere geschreven bronnen op ons af. Onderzoek naar begrijpend-leesprestaties in Vlaanderen leert ons dat de begrijpend-leesprestaties van kinderen in het basisonderwijs achteruitgaan. Bepaalde groepen van leerlingen hinken systematisch achterop. Wat moet er gebeuren opdat alle kinderen vaardige lezers worden in het onderwijs en de samenleving van de toekomst?Op basis van een systematische literatuurstudie stellen de onderzoekers een krachtige begrijpend-leesdidactiek voor met vijf didactische sleutels: functionaliteit (uitdagende en betekenisvolle teksten en opdrachten), interactie (tussen leraar en leerlingen én tussen leerlingen onderling), strategie-instructie (expliciet), leesmotivatie en transfer (veel kansen om te lezen, binnen en buiten de school). Ze werken die sleutels uit en tonen hoe je ze kan toepassen op het samenspel van tekst, activiteit, lezer en socio-culturele context, dat in elke les begrijpend lezen vervat zit. De praktijkgids Sleutels voor effectief begrijpend lezen bevat concrete didactische aanpakken die aan de vijf sleutels beantwoorden. Daarnaast vindt de lezer stappenplannen en scenarios die schoolteams concreet kunnen inspireren bij het implementeren van een krachtige leesdidactiek in de klas (incl. differentiatie en evaluatie) en bij het uitstippelen van een schoolbreed leesbeleid. Ook komen heel wat bronnen van rijk tekstmateriaal aan bod.

Listing 1 - 6 of 6
Sort by