Narrow your search

Library

UCLL (3)

Hogeschool Gent (1)


Resource type

dissertation (3)

article (1)


Language

Dutch (4)


Year
From To Submit

2023 (2)

2022 (1)

2015 (1)

Listing 1 - 4 of 4
Sort by

Article
Belgische consensus rond dieetaanpassingen bij klassieke galactosemie

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords


Dissertation
PREVENTIE VAN PINDA-ALLERGIE: HELPT VROEGE INTRODUCTIE?

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Inleiding: Sinds verschillende jaren stijgt de prevalentie van allergieën in België, waaronder ook voedselgerelateerde anafylactische reacties. De meest voorkomende oorzaak van deze ernstige reacties is pinda. In 2017 is er een nieuwe voedingsdriehoek ontwikkelt. Deze besteedt meer aandacht aan de consumptie van o.a. pinda. Omwille van deze ontwikkelingen moeten er preventieve maatregelen overgewogen en genomen worden. Doelstelling: Het doel van dit afstudeerwerk is om een wetenschappelijk advies te vormen rond de preventie van een pinda-allergie die Kind&Gezin kan gebruiken voor de begeleiding van ouders. Methodologie: Er is in de literatuur gezocht naar studies waarbij pinda wordt geïntroduceerd bij zuigelingen. Aanvullend wordt er ook gekeken naar studies omtrent de introductie van ei bij zuigelingen. De belangrijkste studies zoals de LEAP-studie en de EAT-studie zijn hierin verwerkt. Verder is er gekeken naar de richtlijnen die in andere landen geformuleerd worden. Voor het vormen van een correct advies werden de huidige richtlijnen rond voeding bij zuigelingen van Kind&Gezin geraadpleegd. Resultaten: Hieruit is gebleken dat de vroege introductie van pinda en ei bij de zuigeling resulteert in een verminderde prevalentie van pinda- en ei-allergie. Deze preventieve maatregelen moeten genomen worden zowel bij kinderen met als zonder atopische achtergrond. De hoeveelheid proteïne van elk allergeen nodig, om preventie te induceren, is 2 g per week. Voor pinda komt dit overeen met 2 kl (10 g) en voor ei is dit een half ei. Besluit: De vroege introductie van pinda- en ei-proteïne zorgt voor een verlaagde prevalentie van pindaen ei-allergie

Keywords


Dissertation
Eten kiezen zonder woorden: een fotoboek om communicatiebarrières in het ziekenhuis te doorbreken

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Als onderwerp van mijn eindwerk heeft een diëtiste van het Jessa-ziekenhuis gevraagd om een fotoboek te ontwikkelen voor allochtonen, ongeletterden en patiënten met leesproblemen en spraakstoornissen. Deze vraag werd gesteld omdat hulpverleners vaak opmerkten dat er een communicatiebarrière is tussen de hulpverlener en deze doelgroep. Om met deze patiënten even goed te kunnen communiceren als met andere patiënten bij de bevraging van de maaltijden, is er een fotoboek ontwikkeld. Aan de hand van dit fotoboek zouden ze deze barrière willen doorbreken bij de bevraging van de maaltijden. Na een grondige literatuurstudie over de meest voorkomende diëten en over het ontwikkelen van een communicatiemiddel is er gestart met het maken van het fotoboek. Hierbij zijn er foto’s gemaakt van zowel de broodmaaltijden als de warme maaltijden. Vervolgens zijn de foto’s verwerkt en heeft men deze per voedingscategorie geplaatst. Daarnaast zijn er pictogrammen geplaatst bij voedingsmiddelen zodat de patiënten duidelijk weten wat warm, koud, vegetarisch, varkensvlees en vis is. Als het fotoboek klaar was, is het fotoboek getest geweest bij de patiënten tijdens de bevraging van de maaltijden. Hieruit kwamen enkele opmerkingen van de patiënten en de maaltijdbevragers. Enkele foto’s waren te klein, sommige foto’s waren onduidelijk, de legende moest vooraan in het fotoboek in plaats van achteraan staan, er mocht niet te veel op één pagina staan… . Aan de hand van deze opmerkingen is het fotoboek aangepast. Er kwamen ook positieve reacties uit. Ze vonden het goed dat ze een visueel beeld hadden wat er op hun bord zou komen te liggen. Daarnaast ging de bevraging van de maaltijden vlotter met behulp van het fotoboek bij deze doelgroep. Er werd wel opgemerkt dat het gebruik van het fotoboek veel tijd verliest bij patiënten waarbij de communicatie wel vlot verloopt. Uit dit eindwerk kan men besluiten dat het ontwikkelde fotoboek een handig hulpmiddel is om de communicatiebarrière tussen hulpverlener en ongeletterden, tussen hulpverlener en allochtonen en tussen hulpverlener en patiënten met een taalprobleem of spraakstoornis te doorbreken bij de bevraging van de maaltijden. Ten slotte is het ontworpen fotoboek een begin van een project dat verder zal uitgewerkt worden in het Jessa-ziekenhuis.

Keywords


Dissertation
Nuttige stoffen aanwezig in moedermelk, als toevoeging in zuigelingenmelk: een evidence-based onderzoek

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De belangrijkste voedingsbron voor zuigelingen is melk. Moedermelk wordt tot op heden beschouwd als optimale voedingsregime voor pasgeboren baby’s vanwege hun vermogen om een volledige voeding te bieden en vele bioactieve gezondheidsfactoren. Borstvoeding brengt zowel op lange als korte termijn voordelen met zich mee voor moeder en kind. Men tracht gelijkaardige flesvoeding te ontwikkelen en voegt gunstige stoffen, aanwezig in moedermelk, toe met als doel deze gunstige effecten te evenaren. Het doel van deze bachelorproef is inzicht krijgen over de invloed van toevoegingen in zuigelingenvoeding op de ontwikkeling van de zuigeling. Dit door wetenschappelijk onderbouwde effecten van deze stoffen na te gaan. In deze bachelorproef werd er een literatuurstudie uitgevoerd. Hiervoor werden de databanken Pubmed, LIMO en trip gebruikt en werd er gefilterd op: ‘full tekst’, periode van 10 jaar en onderzoek gebaseerd op mensen en niet op dieren. Om correct te achterhalen of deze toevoegingen nuttig zijn, werd allereerst het belang van voeding bij zuigelingen bestudeerd. Daarbij is het belangrijk ook de werking van het gastro-intestinaal stelsel te bestuderen en na te gaan hoe moedermelk hierop is afgestemd. Tevens werd de samenstelling van moedermelk besproken en werd deze vergeleken met de samenstelling van koemelk en andere vervangende melken. Tenslotte zijn de gunstige stoffen aanwezig in moedermelk besproken en werd er onderzocht welke effecten deze stoffen in kunstmatige melk hebben. Uit het onderzoek is gebleken dat de toevoeging van verschillende stoffen, zoals α-lactalbumine, lysozym, taurine, nucleotiden en LC-PUFA's, in zuigelingenvoeding mogelijks een gunstig effect heeft voor de zuigeling. Echter is er extra onderzoek noodzakelijk om deze gunstige effecten te bevestigen. Voor andere stoffen, zoals osteopontine, lactoferrine, melkvetbolletjesmembraan, oligosachariden, probiotica en β-palmitaat zijn er reeds positieve effecten bevestigd. Desondanks wil dit niet zeggen dat de toevoeging van deze gunstige stoffen hetzelfde effect leveren als borstvoeding. Daarnaast is extra onderzoek gewenst om meerdere gunstige of ongunstige effecten te bevestigen. Referentie(s): breastfeeding AND infant growth; breastfeeding; breastfeeding AND benefits; breastfeeding VS formula

Keywords

Listing 1 - 4 of 4
Sort by