Listing 1 - 5 of 5 |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
Empowerment duikt als benadering in steeds meer contexten op. Niet alleen in de geestelijke gezondheidszorg, maar op allerlei deelterreinen van sociaal beleid. Dit boek gaat over de vraag hoe eigen krachten van burgers in achterstandswijken kunnen worden aangesproken en ontwikkeld. Sinds jaar en dag worden mooie woorden gesproken over bottom-up werken: het optimaal aanboren en benutten van het sociaal kapitaal dat burgers vertegenwoordigen. Maar tot op de dag van vandaag zijn het toch professionele instanties die de hoofdrollen opeisen en krijgen in uitvoeringspraktijken gericht op het verbeteren van achterstandswijken. Maar kunnen de bakens verzet worden? Deze vraag is uitermate relevant omdat de sociale problematiek in achterstandswijken hardnekkig is.
Choose an application
Handreiking voor gemeenten, maatschappelijke organisaties en actieve burgers met als doel het stimuleren van actief burgerschap. Hoofdstuk 1 bevat een historische schets van het denken over actief burgerschap en gaat in op definitiekwesties. Hoofdstuk 2 biedt een beschrijving van vier categorieën projecten die tesamen de enorme diversiteit van actief burgerschap tonen. Hoofdstuk 3 behandelt de motivatie van actieve burgers. Hoofdstuk 4 beschrijft hoe (welzijns)instellingen actieve burgers ondersteunen. Hoofdstuk 5 gaat in op knelpunten binnen projecten. Hoofdstuk 6 bevat conclusies, aanbevelingen en concrete tips voor het opstarten en/of versterken van projecten met actief burgerschap.
Choose an application
Het aantal mentoren in Nederland groeit. Steeds meer mensen staan vanuit hun (levens)ervaring anderen onbaatzuchtig bij. Maar wat maakt mentoring tot een succes? Hoe lang moet een mentoringrelatie duren? Moet het een formele of juist informele relatie zijn? Is een groot leeftijdsverschil tussen mentor en mentee van belang of juist niet? En met welke training is de mentor het beste te ondersteunen? In dit onderzoek wordt een antwoord op deze vragen gezocht.
Age group sociology --- Social welfare methods --- Social policy and particular groups
Choose an application
Een bundel artikelen, geschreven door sociologen, filosofen en publicisten over de verzorgingsstaat, en met name de recente pogingen van overheden om burgers in te schakelen en te activeren (veiligheid, energiebesparing, afslanken, vrijwilligerswerk) bij de oplossing van door de Nederlandse overheid aangereikte problemen. De overheidsambities stapelen zich op: achterstandswijken moeten socialer, buurten veiliger, mensen minder dik en burgers moeten elkaar meer gaan helpen. Daarvoor is de overheid op zoek naar brave burgers die vrijwilligerswerk moeten doen, mantelzorg bieden, afslanken, actief worden in hun wijk en de politie moeten helepen om de buurt veiliger te maken. De 25 auteurs zijn allen zeer kritisch over de (schijn-)participatieruimte voor burgers in deze 'neoliberale' om- en afbouw van de verzorgingsstaat: worden zij voor het karretje van de overheid gespannen? Hebben ze zelf nog iets in te brengen? Mogen ze bedanken voor de 'eer'? Gaan ze ook in tegen de overheid? Wat vinden ze zelf van hun nieuwe rol?
Burger en politiek --- Burgerparticipatie. --- Verzorgingsstaat. --- Nederland. --- politieke participatie --- activering --- sociaal beleid --- Community organization --- Political sociology --- overheidsbeleid --- burgerschap --- #SBIB:35H501 --- #SBIB:321H30 --- #SBIB:316.8H51 --- Burgerschap --- 323 --- Binnenlandse politiek --- Burgerzin --- Overheidsbeleid --- S20110013.JPG --- sociale activering --- sociale politiek --- vrijwilligerswerk --- Bestuur en samenleving: netwerken, inspraak, participatie, interactief beleid --- Hedendaagse politieke en sociale theorieën (vanaf de 19de eeuw): algemeen (incl. utilitarisme, burgerschap) --- Sociaal beleid: inspraak en participatie --- 304 --- 367 --- Yearbooks --- Activering --- Participatie --- Inspraak --- Arbeidsmarkt
Listing 1 - 5 of 5 |
Sort by
|