Narrow your search

Library

UCLL (127)

LUCA School of Arts (1)


Resource type

dissertation (127)


Language

Dutch (125)

English (2)


Year
From To Submit

2024 (13)

2023 (30)

2022 (32)

2021 (34)

2020 (10)

More...
Listing 1 - 10 of 127 << page
of 13
>>
Sort by

Dissertation
' Iedereen doet het, maar niemand praat erover'. " Seksualiteit bespreekbaar maken in het eerste jaar postpartum."
Authors: --- ---
Year: 2019 Publisher: Genk : UC Limburg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De overgang van koppel naar het ouderschap brengt heel wat veranderingen met zich mee op emotioneel, fysiek en seksueel vlak. Wat deze veranderingen zijn, welke noden hiermee gepaard gaan en hoe seksualiteit bespreekbaar gemaakt kan worden in het eerste jaar postpartum, komt in deze bachelorproef aan bod. Het doel van deze bachelorproef is een gepaste, laagdrempelige methodiek vinden om seksualiteit bespreekbaar te maken in het eerste jaar postpartum van hulpverlener naar koppel en omgekeerd. Verder hebben wij gebruik gemaakt van verschillende wetenschappelijke databanken om onze onderzoeksvraag te beantwoorden. Hieruit zijn onder andere de volgende bevindingen gekomen: de meeste koppels maken de overgang naar het ouderschap niet zonder slag of stoot door, maar door educatie omtrent communicatietechnieken, kan men deze overgang op een meer positieve manier verbeteren. Verder blijkt dat twaalf weken na de bevalling zo’n 87% van de koppels terug seksueel actief is, maar dat als voornaamste klachten dyspareunie en libidoverlies genoemd werden. Zorgverleners vinden het doorgaans niet vanzelfsprekend om seksualiteit bespreekbaar te maken. Dit komt doordat ze seksualiteit een ongemakkelijk onderwerp vinden, alsook dat ze niet over genoeg kennis en tijd beschikken om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Het IPSHEP- en het PLISSIT-model bieden mogelijks ondersteuning om dit onderwerp ter sprake te brengen.

Keywords


Dissertation
'Sharing is caring, until STDs are involved': " Kunnen sociale media helpen het taboe rond soa's bij jongeren te doorbreken?"
Authors: --- ---
Year: 2019 Publisher: Genk : UC Limburg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Na het bestuderen van de verschillende onderzoeken kan geconcludeerd worden dat schaamte in alle klassen, rassen en standen bestaat, zeker als het gaat over het onderwerp ‘soa’s’. Het is een ruim begrip dat bij iedereen wel een belletje doet rinkelen. Het taboe hierover blijft echter overheersen. Bij jongeren wordt er daarom niet veel over gesproken en dit moet veranderen. Wat opvalt in deze literatuurstudie is dat jongeren niet wakker liggen van soa’s en dat ze onvoldoende kennis hebben over soa’s en de seksuele gezondheid. Ze zijn zich meer bewust van de risico’s die een eventuele zwangerschap met zich meebrengt dan van de risico’s die een soa met zich mee kan brengen. Sociale media lijken het forum bij uitstek om jongeren te bereiken en zo ook te sensibiliseren. Sociale media kunnen ertoe bijdragen om jongeren bewust te maken van de risico’s en de gevolgen die soa’s met zich meebrengen. Het is belangrijk dat er voldoende aandacht wordt besteed aan dit onderwerp en sociale media kan hier zeker bij helpen. Er kan verder ook geconcludeerd worden dat het ontwikkelen van interventies die niet face-to-face plaatsvinden effectief kunnen zijn in sensibilisatie voor soa’s. Aan de hand van sociale media kunnen miljoenen gebruikers bereikt worden en kunnen er interventies gedaan worden om de kennis omtrent soa’s te vergroten en gedragsveranderingen te bekomen om uiteindelijk het aantal soa’s te doen dalen.

Keywords


Dissertation
Hoe ervaren zorgvragers en zorgverleners obstetrisch geweld en welke effecten heeft het op korte en lange termijn?
Authors: --- ---
Year: 2021 Publisher: Genk : UC Limburg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Inleiding Obstetrisch geweld is een veel voorkomend, maar weinig erkend fenomeen dat vele gevolgen met zich meebrengt. Obstetrisch geweld omvat alle vormen van geweld in de verloskundige setting. Uit literatuur blijkt dat er verschillende vormen van obstetrisch geweld voorkomen. Hierbij zijn zowel gynaecologen als vroedvrouwen betrokken. In deze bachelorproef werd onderzocht wat de ervaringen zijn van parturiënten, zorgverleners en studenten met obstetrisch geweld. Ook werden de gevolgen van het meemaken of participeren aan obstetrisch geweld bekeken en welke aanbevelingen er zijn voor deze problematiek in de praktijk. Methode Er werd een literatuuronderzoek uitgevoerd waarbij er 21 artikels werden bestudeerd voor deze bachelorproef. Deze literatuur beschreef voornamelijk de ervaringen met en de gevolgen van obstetrisch geweld en niet zozeer de definitie. Resultaten Uit literatuur blijkt dat sommige zwangeren een gebrek aan goede zorg ervaren. Parturiënten worden genegeerd en voelen zich onbelangrijk. Een belangrijke factor hierin is dat ze zich ontkoppeld voelen van hun bevallingservaring. Deze ervaringen kunnen negatieve gevolgen met zich meebrengen. Verder geven vroedvrouwen en gynaecologen aan dat ze op de hoogte zijn van deze problematiek of er zelf ervaringen mee hebben. Voor hen brengt dit ook gevolgen met zich mee. Tot slot blijkt uit literatuur dat obstetrisch geweld in de opleiding vroedkunde genormaliseerd wordt. Conclusie Sommige vrouwen beschrijven dat ze niet altijd respectvolle perinatale zorg ontvangen. Dit gebrek aan respect heeft een negatieve impact op hun welbevinden. Zorgverleners zien soms geen andere optie dan te participeren aan obstetrisch geweld of ze hebben niet door dat het om obstetrisch geweld gaat, omdat het wordt genormaliseerd. Studenten herkennen obstetrisch geweld beter in het begin van de opleiding, maar gaan het ook normaliseren. Verandering in de hiërarchie en structuur van de gezondheidszorg en educatie over dit fenomeen zou een grote stap zijn om obstetrisch geweld te verminderen.

Keywords


Dissertation
Protocol bij ingetrokken tepels: een tool voor een succesvolle borstvoedingsbegeleiding
Authors: --- ---
Year: 2021 Publisher: Genk : UC Limburg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Inleiding: Borstvoeding is de ideale manier om een zuigeling te voeden. Het welslagen van borstvoeding is afhankelijk van tal van factoren waarvan de borsten en tepels van de moeder de meest belangrijke zijn. Ingetrokken tepels komen bij twee tot tien procent van de vrouwen voor en kunnen de borstvoeding bemoeilijken. Een succesvolle borstvoeding is zeker mogelijk bij deze vrouwen, maar het aanhappen van het kind kan moeilijker verlopen. Goede begeleiding en/of verschillende corrigerende technieken bij vrouwen met ingetrokken tepels kunnen helpen tot het bekomen van een succesvolle borstvoeding. Er bestaat echter geen éénduidig beleid voor borstvoedingsbegeleiding bij deze vrouwen. Hiernaar werd op zoek gegaan in deze literatuurstudie. Methodologie: De databanken Pubmed, ScienceDirect, Medline, Google Scholar, Springerlink en LIMO werden geraadpleegd. Hierbij werden artikels geselecteerd die informatie geven over borstvoeding bij vrouwen met ingetrokken tepels, de borstvoedingsuitkomst en verschillende corrigerende technieken voor ingetrokken tepels. Resultaten: Er werd een beleid ontwikkeld waarbij er zowel pre- als postnataal handvaten worden gegeven voor een borstvoedingsbegeleiding bij vrouwen met ingetrokken tepels. Het prenataal geven van borstvoedingsinformatie, het toelichten van bestaande corrigerende technieken en het gebruik van Supple cups en Hoffman oefeningen blijken een positief effect te hebben op de borstvoeding. Postnataal kunnen een correcte positionering (biological nurturing en rugbyhouding), het voorvormen van de tepel (theekopjesmethode), het naar buiten brengen van de tepel (met een elektrische kolf, de Niplette, Supple cups of de wegwerpbare spuit) en een tepelhoedje een oplossing bieden bij slecht aanhappen van het kind aan de borst. De techniek met de rubberen bandjes, de zuigkracht van de partner en operatieve correctie van de tepel blijken effectief te zijn maar worden niet aangeraden omwille van mogelijke complicaties. Conclusie: Het ontwikkelde beleid biedt pre- en postnatale handvaten en legt verschillende wetenschappelijk onderbouwde technieken uit die een positief effect kunnen hebben op de borstvoeding bij vrouwen met ingetrokken tepels.

Keywords


Dissertation
De verwachtingen van LGBTQ+'ers ten aanzien van het ouderschap
Authors: --- ---
Year: 2021 Publisher: Genk : UC Limburg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Inleiding: Zwangerschappen binnen de LGBTQ+ gemeenschap komen in opmars. Het is belangrijk te weten wat hun verwachtingen omtrent het ouderschap zijn. Eerdere studies onderzochten voornamelijk de kinderwens van LGBTQ+’ers, toch is er weinig onderzoek gevoerd naar welke verwachtingen zij juist hebben. Het doel van deze studie is de verwachtingen omtrent het ouderschap binnen de LGBTQ+ gemeenschap te onderzoeken en welke factoren hierop inspelen. Methode: Van oktober 2020 tot maart 2021 werd er opzoekingswerk gedaan naar wetenschappelijke studies in volgende online databanken: Pubmed, Medline, Cinahl, Cochrane Library en Springerlink. Er werd gefilterd op jaartal (2015 en 2020) en taal (Nederlands en Engels). De studies die geïncludeerd werden moesten voldoen aan de inclusiecriteria, namelijk: LGBTQ+’ers, verwachtingen rond het ouderschap en preconceptionele periode. Op deze manier werden er 13 studies geselecteerd die geschikt waren voor deze literatuurstudie. Resultaten: Uit de 13 geïncludeerde studies werden er vijf beïnvloedende factoren gevonden, die inspeelden op de ouderschapsverwachtingen bij LGBTQ+’ers, namelijk: sociaal, psychologisch, biologisch, financieel en juridisch. Hieruit bleek dat er bezorgdheden waren omtrent het ervaren van stigma’s, zowel in de maatschappij als in de gezondheidszorg. Dit woog psychologisch zwaar door. LGBTQ+’ers hoopten om op een natuurlijke manier zwanger te worden, wat soms niet mogelijk was. Zo werden er overwegingen gemaakt rond kunstmatige voortplanting, waar er bezorgdheden waren rond de hoge kosten hiervan. Tenslotte werd er regelmatig geopteerd voor een derden, wat geschillen met betrekking tot de voogdij veroorzaakte. Discussie: Na het interpreteren van de resultaten werd het duidelijk dat er nood is aan betere scholing van het zorgpersoneel. Het is belangrijk dat er een veilige en beschermde omgeving gecreëerde wordt voor LGBTQ+'ers om hun verwachtingen omtrent het ouderschap te uiten en het ouderschap zelf waar te maken. Toekomstig onderzoek zou zich kunnen toespitsen op hoe deze verwachtingen en ervaringen beter beleefd kunnen worden. Ook is het aanbevolen meer gebruik te maken van longitudinale en kwalitatieve studies. Conclusie: Uit dit onderzoek blijkt dat de beïnvloedende factoren een negatieve invloed hebben op de ouderschapsverwachtingen van LGBTQ+’ers.

Keywords


Dissertation
De kunst van het kolven voor een prematuur
Authors: --- ---
Year: 2022 Publisher: Genk : UC Limburg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Abstract: De kunst van het kolven voor een prematuur De Graeve, K.; Govaerts, L. & Pluys, U., UCLL, Genk Abstract van de CAT, ingeleverd op 9 mei 2022 Deze abstract werd geschreven voor het behalen van het postgraduaat lactatiekunde. Het doel van deze CAT was om factoren te achterhalen die de moedermelkproductie kunnen verhogen bij prematuur bevallen moeders. In een eerste deel werd de PICO voorgesteld en de zoekstrategie van de literatuur besproken. Uit de literatuurstudie werden uiteindelijk 10 artikels weerhouden die voldeden aan de zoekcriteria. In een tweede deel werd de patiëntencasus voorgesteld met daarbij de voordelen van moedermelk, meer specifiek voor een prematuur. De beïnvloedende factoren voor de opstart van de borstvoeding bij een prematuur bevallen moeder werden besproken evenals het ontbreken van Belgische en meer specifiek Vlaamse cijfers over borstvoeding bij prematuren. In een derde deel werden de beïnvloedende factoren voor de borstvoeding bij een prematuur besproken. Daaruit bleek dat er verschillende positieve en negatieve factoren naar voor kwamen. In de conclusie werden deze factoren kort samengevat met daarbij een take home message om ervoor te zorgen dat meer moeders over een goed kolftoestel zouden moeten kunnen beschikken.

Keywords


Dissertation
A cup of milk or a bottle? Welke toedieningswijze heeft het beste effect op de borstvoeding bij late prematuren
Authors: --- ---
Year: 2022 Publisher: Genk : UC Limburg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Inleiding Het doel van deze CAT is om een manier te zoeken om bijvoeding te geven waarbij de borstvoeding optimaal gewaarborgd blijft bij late prematuren. Vraagstelling Hebben late prematuren een betere borstvoedingsuitkomst indien ze bijgevoed worden met een cup in plaats van een fles? Methode Data voor deze CAT werden bekomen uit de databanken. Na een grondige kritische beoordeling werden er in totaal acht onderzoeken opgenomen. Resultaten Significante resultaten werden teruggevonden voor zowel de melkproductie, de exclusiviteit/enige vorm van de borstvoeding en de ontwikkeling van het borstvoedingsgedrag. Conclusie Uit deze CAT kan er geconcludeerd worden dat borstgevoede prematuren die bijvoeding nodig hebben, meer baat hebben bij het krijgen van bijvoeding met een cup in plaats van met een fles.

Keywords


Dissertation
De kracht van borstvoeding tegen borstkanker
Authors: --- ---
Year: 2022 Publisher: Genk : UC Limburg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Er kan besloten worden dat er een preventieve werking is van langdurige BV op het ontstaan en ontwikkelen van bepaalde types BK. Er kan nu met zekerheid gezegd worden dat bij vrouwen die BV gegeven hebben er minder risico is op TNBC en luminal A BK. Zoals eerder werd besproken heeft TNBC de slechtste prognose, dus BV geven is een belangrijke toegankelijke en kosteneffectieve risicobeperkende strategie voor agressieve subtypes van de ziekte. Ook bij vrouwen die draagster zijn van de BRCA1 mutatie en minstens 1 jaar BV geven, hebben 32% minder kans op het ontwikkelen van BK. Wanneer er gecounseld wordt omtrent BV moet deze preventieve werking zeker besproken worden. Dit kan een hele grote motivatie zijn om BV te geven voor vrouwen.

Keywords


Dissertation
A cup of milk or a bottle? Welke toedieningswijze heeft het beste effect op de borstvoeding bij late prematuren?
Authors: --- ---
Year: 2022 Publisher: Genk : UC Limburg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Inleiding: Het doel van deze CAT is om een manier te zoeken om bijvoeding te geven waarbij de borstvoeding optimaal gewaarborgd blijft bij late prematuren. Vraagstelling: Hebben late prematuren een betere borstvoedingsuitkomst indien ze bijgevoed worden met een cup in plaats van een fles? Methode: Data voor deze CAT werden bekomen uit de databanken. Na een grondige kritische beoordeling werden er in totaal acht onderzoeken opgenomen. Resultaten: Significante resultaten werden teruggevonden voor zowel de melkproductie, de exclusiviteit/enige vorm van de borstvoeding en de ontwikkeling van het borstvoedingsgedrag. Conclusie: Uit deze CAT kan er geconcludeerd worden dat borstgevoede prematuren die bijvoeding nodig hebben, meer baat hebben bij het krijgen van bijvoeding met een cup in plaats van met een fles.

Keywords


Dissertation
Borstvoeding & COVID-19, hand in hand
Authors: --- ---
Year: 2021 Publisher: Genk : UC Limburg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Titel: Borstvoeding & COVID-19, hand in hand. Borstvoedingsvriendelijke en praktijkgerichte suggesties bij een (vermoedelijk) met SARS-CoV-2 besmette moeder. Studenten: Ghajar S., Gorssen A., Mommen K., Willen I. Procesbegeleider: Mevr. Mertens Lotte Co-promotor: Mevr. Debonnet Serena Inleiding: In het postpartum is zowel horizontale als verticale transmissie van virussen mogelijk. Borstvoeding, skin-to-skin contact en rooming-in kunnen een neonaat mogelijks besmetten met SARS-CoV-2. Bij de start van de pandemie ontbraken data over transmissie waardoor moeder en kind vaak postpartum werden gescheiden. Dit heeft geleid tot tegenstrijdige richtlijnen omtrent de adviezen aan een moeder met een vermoedelijke of bevestigde COVID-19 infectie. Methode: Er werd naar wetenschappelijke literatuur gezocht in de databanken en zoekplatform Pubmed, Science Direct, Cochrane Library, Medline en LIMO. De inclusiecriteria zijn gepubliceerde artikels van januari 2020 tot en met februari 2021, Nederlandstalige en Engelstalige artikels, onderzoeken die een antwoord bieden op de onderzoeksvraag. De doelgroep betreft de gezonde a terme neonaat van wie de moeder (vermoedelijk) besmet is met COVID-19. Onderzoeken die gebaseerd werden op een preterme neonaat werden geëxcludeerd. Resultaten: Het SARS-CoV-2 virus werd niet gedetecteerd in moedermelkstaaltjes. Dit maakt de kans op transmissie onwaarschijnlijk. Hygiënemaatregelen zijn cruciaal bij borstvoeding, skin-to-skin contact en rooming-in om horizontale transmissie te voorkomen. Neonaten kennen een relatief lage prevalentie van COVID-19 en een milder of asymptomatisch ziekteverloop. Bij het opstellen van adviezen omtrent borstvoeding en COVID-19 is een gezamenlijke beslissing van zorgverleners en ouders essentieel. Conclusie: Er hoort een afweging gemaakt te worden tussen de beschermende effecten van skin-to-skin contact en borstvoeding en de mogelijke risico’s van een neonatale COVID-19 infectie. Mits voorzorgsmaatregelen kan horizontale transmissie door borstvoeding, skin-to-skin contact en rooming-in mogelijks vermeden worden. Deze voorzorgsmaatregelen dienen duidelijk te zijn voor ouders en zorgverleners. Hierdoor krijgt borstvoeding ook tijdens de pandemie alle kansen. De beschermende waarde van moedermelk door de mogelijke aanwezigheid van specifieke immunoglobulinen moet verder onderzocht worden.

Keywords

Listing 1 - 10 of 127 << page
of 13
>>
Sort by