Listing 1 - 10 of 66 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Samenvatting Uit gegevens van het Kenniscentrum voor Mediawijsheid is gebleken dat er maar weinig materiaal voor handen is om leerlingen uit de derde graad van het basisonderwijs mediawijs met sociale media te leren omgaan. Tijdens dit onderzoek zijn wij opzoek gegaan naar een manier om leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar sociale media op een correcte en bewuste manier te leren hanteren. De leerlingen zijn namelijk op een leeftijd gekomen waar sociale media een grote rol in hun leven begint te spelen. Het is belangrijk dat zij leren omgaan met zowel de positieve als de negatieve aspecten van deze vorm van communicatie.Vooraleer we van start zijn gegaan met het ontwikkelen van een product dat hiervoor zou dienen, hebben we via een enquête navraag gedaan naar wat de leerkrachten van deze doelgroep precies nodig hebben. Uit deze enquête is gebleken dat de leerkrachten een tekort hebben aan achtergrondkennis en dat ze graag op een speelse manier deze leerstof zouden willen aanbrengen in de klas. Na deze bevraging zijn we dus aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een spel en een daaropvolgende lessenreeks rond mediawijsheid en sociale media.
Choose an application
In mijn opleiding sportwetenschappen in het secundair onderwijs en als voetballer maakte ik op de trainingen kennis met oefeningen van breincentraal leren en vond het zelf zeer verrijkend. Later maakte ik kennis met de theorie rond cogitrainingen van dhr. Bruyninckx en dhr. Gyselinckx. In veel artikels lees je dat beweging en sport op school een positief effect heeft op de leerprestaties van leerlingen. Zo zijn we ons gaan verdiepen in breincentraal leren en hoe we dit in de lessen bewegingsopvoeding van het basisonderwijs zouden kunnen implementeren. Naast een theoretische verdieping werkten we een checklist uit waarin de principes van breincentraal leren werden opgenomen. We bekeken of breincentraal leren niet tegen de leerplandoelen indruisten en gingen na hoe de leerlingen de les ervaren. Vanuit deze checklist evalueerden we het verloop van de les.
Choose an application
De vluchtelingencrisis is op dit moment zeer actueel, zeker in het onderwijs waar steeds meer kinderen een migratieachtergrond zullen hebben. Maar migratie is niet iets wat enkel vandaag de dag voorkomt. In de eerste wereldoorlog zijn vele Belgen zelf moeten vluchten voor het oorlogsgeweld. Het is volgens ons, toekomstige leerkrachten geschiedenis belangrijk dat leerlingen een begrip als migratie historisch kunnen kaderen. Aan de hand van dit afstudeeronderzoek hebben wij een educatief pakket ontwikkeld voor leerlingen uit het eerste jaar secundair onderwijs. Leerlingen zullen zelf informatie opzoeken in een archief over Belgische vluchtelingen tijdens de eerste wereldoorlog. We willen dat ze deze informatie kritisch doorlichten en vergelijken met Syrische vluchtelingen vandaag. Dit doen we aan de hand van een educatief pakket. Ons uiteindelijk doel is dat leerlingen kritisch leren zijn, een onderzoekende houding ontwikkelen en een bredere kijk krijgen op het begrip -vluchteling'.
Choose an application
De kern van dit onderzoek draait rond het gezondheidsbeleid binnen Vlaamse-Brabantse en Limburgse bedrijven en het al dan niet ontbreken ervan. Men spreekt van een gezondheidsbeleid wanneer de regels, acties en afspraken genoteerd staan in beleidsdocumenten en opgenomen zijn in een langetermijnplanning. Er werd onderzocht hoeveel procent van de deelnemende bedrijven hierover beschikt om zo een representatie hiervan voor Vlaanderen te kunnen maken. In dit onderzoek werd nagegaan in welke mate bedrijven al dan niet bewust werken aan een gezonde levensstijl op de werkvloer. Hiermee samenhangend werd onderzocht op welke manier dit dan wel of niet gebeurt, alsook de drijfveer hierachter. Ook werd nagegaan hoe het interne toekomstbeeld bij de bedrijven omtrent dit onderwerp eruit zal zien. Natuurlijk is dit geen zwart-wit gegeven. We nuanceerden het onderzoek zodat in kaart wordt gebracht welke bedrijven bezig zijn met het opstellen van zo'n gezondheidsbeleid of het nut ervan inzien om dit te doen in de nabije toekomst. Op deze manier konden we een trend ontdekken die een markt openstelt voor bedrijven zoals Ready2improve CVBA. Ze kunnen inspelen op de nood aan de verbetering van de fysieke capaciteiten van individuen en groepen, alsook een gezondere levensstijl in het algemeen.
Choose an application
De dagdagelijkse taken van een leerkrachtlector zijn lesvoorbereidingen maken. Hierbij komt er wel wat opzoekwerk kijken. De juiste lesinhoud, duidelijk beeldmateriaal, ... . Zou het niet makkelijker zijn om al je beelden en fragmenten op één site terug te vinden? Wij Nick en Yanni zijn twee student lichamelijke opvoeding aan de UC Leuven. Voor ons afstudeeronderzoek realiseerden we deze EHBO-database. De database bevat visueel materiaal voor de lessen EHBO. We hopen er veel leerkrachten (en leerkrachten in opleiding) mee te helpen. De database wil leerkrachten ondersteunen bij het realiseren van EHBO-lessen. Filmpjes, foto's, tekeningen, ... kunnen ingezet worden op meerdere momenten en met meerdere doelen: - Voor het eigenlijke lesmoment, ter verkenning van een onderwerp - Tijdens presentaties, ter illustratie of verduidelijking - Achteraf bij het verwerken of evalueren van inhouden Neem gerust een kijkje op onze gratis website: www.ucllehbodatabase.weebly.com . In dit onderzoeksartikel kan u meer informatie vinden omtrent de opbouw en gebruiksvriendelijkheid van onze database. U kan niet alleen de werkwijze volgen van de opbouw van de site maar u kan er ook de steekproef, die we hebben uitgevoerd rond de gebruiksvriendelijkheid van de database, terug vinden.
Choose an application
Dit afstudeeronderzoek bestaat uit drie grote delen met één centraal thema: -leren onderzoeken' in lessen Natuurwetenschappen in de eerste graad van het secundair onderwijs. - In het eerste deel vindt u een literatuurstudie terug waarin de begrippen -leren onderzoeken' en -onderzoekend leren' worden verklaard en uitgediept. Ook wordt er in dit deel op basis van literatuur nagegaan hoe men als leerkracht zijnhaar leerlingen kan -leren onderzoeken' in lessen Natuurwetenschappen. - In het tweede deel vindt u een vergelijkende studie terug van één bepaald thema (de fotosynthese) in vier verschillende leerwerkboeken Natuurwetenschappen (Explo, NW Voor Jou, Naturalis en Biogenie+). Er wordt nagegaan en vergeleken hoe en in hoeverre deze leerwerkboeken aan -leren onderzoeken' werken. - In het derde deel tenslotte vindt u een voorbeeldlessenreeks terug over het thema -spijsvertering' waarin zoveel mogelijk kansen worden gegrepen om -leren onderzoeken' een plaats te geven en hier optimaal aan te werken in de les.
Choose an application
Herinneringseducatie kunnen we omschrijven als een collectieve herinnering aan menselijk leed door o.a. oorlog. Het eigenlijke nut is om het empathisch vermogen van jongeren te stimuleren. Op deze manier kunnen ze inzicht krijgen in de beweegredenen achter bepaalde tragische gebeurtenissen en een meer genuanceerd beeld van het verleden krijgen. Herinneringseducatie biedt ons een les uit het verleden voor het heden en kan de burgerzin vergroten. Het uiteindelijke doel van ons afstudeeronderzoek is om een educatief pakket te ontwikkelen, waarbij het inlevingsvermogen van leerlingen zo goed mogelijk gestimuleerd wordt. We hebben ervoor gekozen om het educatief pakket te maken over de Tweede Wereldoorlog in Genk. Door een regionale gebeurtenis in de verf te zetten, kunnen de leerlingen zich mogelijk beter inleven omdat de omgeving herkenbaar is. Het pakket is gecreëerd op basis van volgend onderzoek: - Een verdieping in de herinneringseducatie: de drie pijlers en de toetssteen - De Tweede Wereldoorlog in België, Limburg en Genk - Hoe kunnen we herinneringseducatie koppelen aan het dagelijkse leven van leerlingen uit de tweede en derde graad secundair onderwijs in Genk met behulp van een educatief pakket? - De vergelijking tussen de oude en jonge generatie, betreffende de getuigenis en belevenis t.o.v. de Tweede Wereldoorlog in een regionale context wordt benadrukt
Choose an application
In dit onderzoek wordt besproken hoe de tablet door middel van instructiefilmpjes kan bijdragen aan een les streetdance in de derde graad lager onderwijs. Als leerkrachten het moeilijk hebben met het maken van een lesvoorbereiding waar ze weinig ervaring in hebben, vinden ze ondersteuning in verschillende bronnen op het internet of in boeken. Maar wat moeten de leerkrachten doen die het moeilijk hebben met het maken van een haalbare lesvoorbereiding ritmisch bewegen? De leerkrachten vinden dansfilmpjes op het internet, maar wat is nu haalbaar voor een derde graag lager onderwijs? In het eerste deel van mijn onderzoek wordt er via een literatuurstudie nagegaan wat streetdance is, waar het vandaan komt en welke soort kledij er gedragen wordt. Als leerkracht moet je ook op de hoogte zijn van wat de leerplandoelen en eindtermen zijn voor ritmisch bewegen. Daarnaast gaan we na welke vaardigheden de leerkracht nodig heeft om de eindtermen te bereiken. Meestal wordt er vanuit gegaan dat de leerkracht ritmegevoel heeft, kan cuen, een juiste muziekkeuze kan maken en de haalbare oefenstof kan uitkiezen. Al deze vaardigheden worden eerst apart theoretisch uitgewerkt. Nadien gaan we onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van een les streetdance om de eindtermen te kunnen bereiken. Zoals hierboven reeds vermeld wordt eerst de theoretische kant van het onderzoek beschreven waarna er praktisch wordt uitgewerkt hoe instructiefilmpjes kunnen worden gebruikt voor een les streetdance. Kijkwijzers worden in de lessen lichamelijke opvoedingen wel eens gebruikt maar worden er ook instructiefilmpjes gebruikt? Op basis van mijn eigen ervaringen worden er verschillende kijkwijzers en instructiefilmpjes ontworpen ter ondersteuning voor de leerkracht. De instructiefilmpjes worden gedeeld via een Google drive account zodat elke leerkracht de kans krijgt om hiermee te leren werken. In de praktijk gaan we de kijkwijzers en de instructiefilmpjes uittesten. Zo kunnen we gaan kijken wat...
Choose an application
In dit afstudeeronderzoek wensen we na te gaan hoe hockey bij SpelenderWijs Onderwijs op een zo objectief mogelijke manier kan worden geëvalueerd. SpelenderWijs Onderwijs blijkt in het algemeen slechts beperkt aan bod te komen tijdens de lessen Lichamelijke Opvoeding. Leerkrachten hebben nog vaak de gewoonte om techniek- gericht onderwijs te geven waarbij de technische vaardigheden vaak in geïsoleerde situaties worden aangeleerd. Lessen dreigen hierdoor statisch en ver van de spelrealiteit te verlopen. Omdat de transfer naar een open sport en spelsituatie beperkt blijkt te zijn, kan men stellen dat leerlingen uiteindelijk weinig bijgeleerd hebben. Bij SpelenderWijs Onderwijs worden de motorische vaardigheden aangeleerd in authentieke spelsituaties met heel veel activiteit en spelvreugde. Het aanbieden van spelvormen die aangepast zijn aan het ontwikkelingsniveau van de leerlingen verhoogt de spelbekwaamheid omdat deze de leerlingen juiste keuzes leren maken op technisch en tactisch vlak. SpelenderWijs Onderwijs is vooral gericht op spelend leren (Teaching Games for Understanding) waarbij een transfer kan worden gerealiseerd tussen verschillende sporten met een gelijkaardige grondstructuur, zoals basketbal, handbal en voetbal. De spelbekwaamheid van de leerling staat centraal. De doelstellingen die dienen gerealiseerd te worden bij de spelgerichte onderwijsmethode zijn totaal anders dan bij de klassieke techniekgerichte onderwijsmethode. In dit afstudeeronderzoek werd nagegaan welke criteria er dienen geëvalueerd te worden bij SpelenderWijs hockey om een valide evaluatie te hebben. Een protocol werd opgesteld om leerlingen op een objectieve manier te evalueren. De vraag werd gesteld of leerkrachten dit protocol praktisch en bruikbaar vinden en of ze dit in de toekomst zouden gebruiken voor de evaluatie van gelijkaardige doelsporten. Het protocol werd afgestemd op het SpelenderWijs lespakket hockey dat aan de leerkrachten werd aangeboden. Dit protocol wer...
Choose an application
In dit onderzoek is er gekeken naar de invloed van gamification op de motivatie tijdens een conditieles in de lagere school. Het doel van dit onderzoek was om een manier te zoeken om de motivatie te verhogen bij de leerlingen binnen een conditieles en dit door middel van gamification. Het onderzoek is gestart met een Engelstalige literatuurstudie en is daarna overgegaan naar testontwerpen die werden toegepast in de lagere school. Tijdens de literatuurstudie is vooral gebruik gemaakt van boeken en bestaande studies of onderzoeken. Hier werd voornamelijk gezocht naar de omkadering en aanpak van gamification. Dit kon later gebruikt worden voor de ontwerpen van de conditielessen. Wanneer de testlessen achter de rug waren, werd er een vragenlijst verstuurd naar de betrokken leerkrachten. De bedoeling van de vragenlijst was vooral het polsen naar de invloed van gamification op de motivatie van de leerlingen en de ervaring van de leerkracht. Voor twee van de drie leerkrachten was deze vorm van gamification onbekend. Uit de resultaten bleek wel dat zowel de leerlingen als de leerkrachten een positieve ervaring hadden beleefd tijdens het uitvoeren van het onderzoek. We merkten dat de motivatie bij de sportieve en bij de minder sportieve leerling verhoogde doordat de focus werd verlegd op een positieve manier. Niet enkel de motivatie steeg maar ook de intensiteit van de les. Hieruit kunnen we concluderen dat gamification een positieve manier is om de motivatie bij leerlingen in de lagere school te stimuleren omtrent de conditielessen. Ook de leerkrachten zouden in de toekomst gamification actiever willen toepassen binnen de eigen lessen.
Listing 1 - 10 of 66 | << page >> |
Sort by
|