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Book
Vigne, Vin et Changement Climatique.
Authors: ---
ISBN: 2759237974 Year: 2024 Publisher: Versailles : Quae,

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Abstract

Keywords


Book
Les coopératives entre territoires et mondialisation : Les entretiens de Maraussan 14 et 15 décembre 2001
Authors: ---
ISBN: 2747551237 Year: 2003 Publisher: Paris : Editions L'Harmattan,

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Abstract


Book
Innovation et développement dans les systèmes agricoles et alimentaires
Authors: --- --- --- ---
ISBN: 2759228134 Year: 2018 Publisher: éditions Quae

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Abstract

Innovation is often touted as one of the key levers for promoting a more sustainable development. The book looks at innovation in the agri-food sector in light of today's major challenges by examining the different dimensions of the change and focusing on the meaning ascribed to innovation by the stakeholders. An understanding of the methods and systems for supporting the stakeholders who innovate provides professionals, politics, and civil society with useful and novel courses of action.


Book
Innovation and Development in Agricultural and Food Systems.
Authors: --- --- --- ---
ISBN: 2759229602 Year: 2018 Publisher: éditions Quae

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Abstract

Innovation is often presented as one of the main catalysts for more sustainable and inclusive development. In the agricultural and food sectors, innovation is characterized not only by specificities arising from its relationship to nature, but also from the wide diversity of its stakeholders, ranging from farmers to consumers, and including intermediaries such as the research community and advisory services. Innovation emerges from interactions between these actors, who mobilize resources and produce knowledge in collaborative mechanisms in order to generate changes. It encompasses domains as varied as production practices, market organization, and eating habits. Innovation is closely tied to major development challenges in its various forms: agroecological innovation, social innovation, territorial innovation, etc. This book casts a look at innovation in agricultural and food systems. It focuses in particular on supporting innovation, by examining methods and organizations, and on evaluating innovation using different yardsticks. The book is based on reflections and research originating from various scientific disciplines, on fieldwork carried out both in France and in many countries of the Global South, and finally on the experiences gained by accompanying and supporting innovative actors. It combines theoretical contributions on innovation with iconic case studies to illustrate its observations and discussions. This book is intended for teachers, professionals, students, and researchers.


Book
Innovation et développement dans les systèmes agricoles et alimentaires
Authors: --- --- --- --- --- et al.
ISBN: 2759230260 2759228142 2759228126 9782759228126 Year: 2019 Publisher: Versailles : Éditions Quæ,

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Abstract

L’innovation est souvent présentée comme l’un des principaux leviers pour promouvoir un développement plus durable et plus inclusif. Dans les domaines de l’agriculture et de l’alimentation, l’innovation est marquée par des spécificités liées à sa relation à la nature, mais aussi à la grande diversité d’acteurs concernés, depuis les agriculteurs jusqu’aux consommateurs, en passant par les services de recherche et de développement. L’innovation émerge des interactions entre ces acteurs, qui mobilisent des ressources et produisent des connaissances dans des dispositifs collaboratifs, afin de générer des changements. Elle recouvre des domaines aussi variés que les pratiques de production, l’organisation des marchés, ou les pratiques alimentaires. L’innovation est reliée aux grands enjeux de développement : innovation agro-écologique, innovation sociale, innovation territoriale, etc. Cet ouvrage porte un regard sur l’innovation dans les systèmes agricoles et alimentaires. Il met un accent particulier sur l’accompagnement de l’innovation, en interrogeant les méthodes et les organisations, et sur l’évaluation de l’innovation au regard de différents critères. Il s’appuie sur des réflexions portées par différentes disciplines scientifiques, sur des travaux de terrain conduits tant en France que dans de nombreux pays du Sud, et enfin sur les expériences acquises en accompagnant des acteurs qui innovent. Il combine des synthèses sur l’innovation et des études de cas emblématiques pour illustrer les propos. L’ouvrage est destiné aux enseignants, professionnels, étudiants et chercheurs.

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