Listing 1 - 3 of 3 |
Sort by
|
Choose an application
Doorheen het schooljaar krijgen jongeren soms vakantie, vrije dagen, pedagogische studiedagen enzovoort. Kerstvakantie, paasvakantie, christelijke feestdagen ontlenen hun naam aan deze periodes. Maar wat wordt er nu eigenlijk gevierd? Kerstmis en Pasen zijn feesten die nog in veel huiskamers aanwezig zijn, maar wat met Pinksteren en Hemelvaart? Vandaag de dag zitten we niet meer met homogene groepen in de klas: verschillende soorten origine, verschillende godsdiensten, verschillende meningen. In dit werk heb ik geprobeerd om enerzijds christelijke feestdagen toegankelijk te maken voor personen zonder een christelijke achtergrond, anderzijds heb ik de christelijke feestdagen proberen koppelen met feestdagen uit andere religies. Dit afstudeeronderzoek bestaat uit drie grote delen: eerst een theoretisch kader, dan een didactisch luik dat bestaat uit de situering in het leerplan, beginsituatie, algemeen lesdoel en lesverloop. De lessenreeks zelf, in de vorm van leerlingenblaadjes en een bordspel, vormen de bijlagen van dit werk. (Bron: auteur)
Choose an application
Doorheen het schooljaar krijgen jongeren soms vakantie, vrije dagen, pedagogische studiedagen enzovoort. Kerstvakantie, paasvakantie, ... christelijke feestdagen ontlenen hun naam aan deze periodes. Maar wat wordt er nu eigenlijk gevierd? Kerstmis en Pasen zijn feesten die nog in veel huiskamers aanwezig zijn, maar wat met Pinksteren en Hemelvaart? Vandaag de dag zitten we niet meer met homogene groepen in de klas: verschillende soorten origine, verschillende godsdiensten, verschillende meningen. In dit werk heb ik geprobeerd om enerzijds christelijke feestdagen toegankelijk te maken voor personen zonder een christelijke achtergrond, anderzijds heb ik de christelijke feestdagen proberen koppelen met feestdagen uit andere religies. Dit afstudeeronderzoek bestaat uit drie grote delen: eerst een theoretisch kader, dan een didactisch luik dat bestaat uit de situering in het leerplan, beginsituatie, algemeen lesdoel en lesverloop. De lessenreeks zelf, in de vorm van leerlingenblaadjes en een bordspel, vormen de bijlagen van dit werk.
Choose an application
Renée Theyssens, Wat is de betekenis van de mens in Gods schepping volgens Hildegard van Bingen? Interpretatie van Genesis 1-3 door de ogen van een twaalfde-eeuwse mystica. Masterproef aangeboden tot verkrijging van de graad van Master in de theologie en de religiewetenschappen. Examenperiode: (augustus) 2019 Promotor: Prof. Dr. Robertus Faesen De vraagstelling van de thesis is wat de visie van Hildegard van Bingen is op de rol van de mens in de schepping. Dit onderzoek ik door een literatuurstudie te maken, waarna ik Hildegard haar visioenenboeken analyseer en interpreteer. Hildegard van Bingen is een twaalfde-eeuwse mystica die doorheen haar leven visioenen krijgt en deze ook verkondigt. Hildegard zal zo’n vijftien boeken, driehonderd brieven en tachtig muziekwerken schrijven. Om deze onderzoeksvraag te beantwoorden heb ik voornamelijk gebruikgemaakt van haar visioenenboeken Liber Scivias en Liber Divinorum Operum. Liber Scivias heeft als doel de weg aangeven die de gewone mens moet volgen om tot bij God te komen, in een leven na de dood. Ze tracht de schepping, de wereld en de mens binnen één kader te plaatsen. Liber Divinorum Operum gaat over de relatie tussen God en Zijn schepping, en de schepping onderling. Het gaat hier over de verhouding van de kosmos op macroniveau tot het microniveau van de moraal. Verder gaat het over het onderzoeken van de ingewikkelde relaties tussen de wereld, het lichaam en de ziel. Dit alles vindt zijn hoogtepunt in de Incarnatie van Christus. Na het analyseren van deze twee visioenenboeken ga ik aan de slag met de selectie die ik gemaakt heb. Hier leg ik mijn focus op drie belangrijke aspecten. Het eerste aspect heeft te maken met de relatie tussen God en de mens. Hier ben ik tot de conclusie gekomen dat de mens, volgens Hildegard, zowel schepsel als schepper is. De mens en de schepping blijven de creatie van God, maar tegelijkertijd heeft God de fakkel aan de mens doorgegeven. Het tweede aspect gaat over de relatie tussen man en vrouw. Hildegard legt de nadruk op dat de man en de vrouw elkaar compleet maken en ze niet zonder elkaar kunnen. Ze hebben elkaar nodig om man of vrouw te kunnen zijn. Het is interessant dat het de vrouw haar schuld is dat de mensheid met de erfzonde is opgezadeld, maar tegelijkertijd is de vrouw ook de aanleiding van de redding van de mensheid. De vrouw maakt haar fout die ze vroeger gemaakt heeft niet alleen terug goed, ze zorgt ervoor dat de mens kan opklimmen tot een hoger niveau. Het derde onderwerp gaat over de zondeval. Waar Hildegard de mens aanvankelijk ziet als verderfelijk dankzij zijn zonden, ziet ze het later als zo voorzien door God. De zondeval gaat van iets afschuwelijk naar iets noodzakelijk om voor de mens zichzelf te overstijgen. De mens kan pas zijn volledige glorie bereiken door de komst van Jezus Christus, die er niet zou zijn geweest zonder de zondeval. Ten slotte bespreek ik in het laatste hoofdstuk andere blikken op Hildegard haar visioenen.
Listing 1 - 3 of 3 |
Sort by
|