Listing 1 - 8 of 8 |
Sort by
|
Choose an application
Op basis van literatuuronderzoek werd nagegaan of de inzet van mentoring de jeugdwerkloosheid onder migrantenjongeren vermindert. Volgens het evaluatieonderzoek is het aannemelijk dat de inzet van een mentor de jeugdwerkloosheid kan verminderen. Maar als het niet goed is georganiseerd, werkt het averechts. In deze publicatie leest u wanneer een mentorrelatie succesvol is. Ook geeft het antwoord op de vraag of het leidt tot meer zelfvertrouwen en sociale contacten.
Choose an application
In dit rapport gaan de auteurs op zoek naar werkzame mechanismen die een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van discriminatie. Werkzame mechanismen zijn de processen die er toe leiden, of er aan bijdragen, dat een gewenst effect optreedt. Oftewel werkzame mechanismen geven antwoord op de vraag: waaróm en hóe werkt het? De auteurs beperken zich tot drie werkzame mechanismen die voortkomen uit onderzoeken van Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) en Movisie. Er worden veelbelovende praktijken beschreven waarin de werkzame mechanismen duidelijk herkenbaar zijn. Verder komen aan bod: de vereiste competenties van uitvoerders die met de werkzame mechanismen aan de slag gaan; de omvang van discriminatie en de belangrijkste oorzaken; de historie, wetgeving en de belangrijkste spelers in de aanpak van discriminatie.
Choose an application
Het Sociaal en Cultureel Planbureau, het College van de Rechten voor de Mens, de verschillende antidiscriminatiebureaus en onlangs nog het Verwey-Jonker Instituut presenteren regelmatig cijfers over hoe vaak discriminatie in ons land voorkomt. Maar, zegt Taouanza: ‘die cijfers laten slechts het topje van de ijsberg zien. Dat komt doordat slachtoffers van discriminatie er niet altijd melding van doen als ze gediscrimineerd worden. Dat gebeurt niet uit laksheid, maar omdat ze er geen vertrouwen in hebben dat politie en justitie iets met hun melding doen of omdat ze discriminatie beschouwen als een feit waarmee ze nu eenmaal moeten leren leven.’ Taouanza vindt de strijd tegen discriminatie een verantwoordelijkheid voor iedereen in de samenleving. ‘Maar de overheid en zeker de politieke leiders zouden veel meer leiderschap kunnen tonen. Zij zouden het tegengaan van institutionele discriminatie als prioriteit moeten zien, zodat mensen niet het idee krijgen dat ze alleen staan.’
Choose an application
Hoe ga je als docent binnen het hbo om met maatschappelijke spanningen en hoe kan je dit bespreekbaar maken? Moet je daar als onderwijsinstelling wel of geen aandacht aan besteden, en aan welke wel en aan welke niet? Hoe reageer je op ongenuanceerde uitspraken over vluchtelingen, zwarte Piet, of 11 september? Het ongemak voor de klas is groot, blijkt uit dit verkennende onderzoek. Het onderzoek gaat in op de ervaringen van docenten met moeilijke situaties en op hun behoeften wat betreft het beter omgaan met maatschappelijke spanningen binnen het HBO. Ook het perspectief van studenten wordt hierbij meegenomen. Het rapport sluit af met de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen.
Sociology of education --- Primary education --- Secondary education
Choose an application
Hoe zijn verschillende vormen van discriminatie tegelijkertijd te verminderen? Discriminatie kent vele uitingsvormen. Islamofobie, afrofobie, antisemitisme en homofobie zijn slechts enkele voorbeelden. De aanpak ervan richt zich meestal niet op het verminderen van een specifieke vorm maar op discriminatie in het algemeen. Dit lijkt een stuk efficiënter dan voor iedere vorm van discriminatie een aparte interventie of methode ontwikkelen. Is dat ook zo?
Choose an application
Choose an application
De bestrijding van discriminatie staat in Nederland hoog op de agenda. Met onder andere dialoogbijeenkomsten, diversiteitstrainingen voor werkgevers en films op scholen wordt geprobeerd om discriminatie tegen te gaan. Ook sociale media zoals Facebook en Twitter worden steeds vaker ingezet. Kennisplatform Integratie & Samenleving onderzocht of de inzet van sociale media-campagnes discriminatie kan verminderen.
Choose an application
In dit dossier vind je alles over hoe je vooroordelen, stereotypen en discriminatie op grond van afkomst, huidskleur, religie, seksuele voorkeur, gender en sekse zoveel mogelijk de wereld uit kan helpen. Het eerste hoofdstuk beschrijft de omvang van discriminatie en de belangrijkste oorzaken. De historie, wetgeving en de belangrijkste spelers in de aanpak van discriminatie worden in hoofdstuk 2 behandeld. Hoofdstuk 3 gaat in op werkzame mechanismen die kunnen werken bij het verminderen van discriminatie. Waarom werken ze, hoe werken ze? Het dossier beperkt zich tot vier werkzame mechanismen die voortkomen uit onderzoeken van KIS en Movisie. Ook de vereiste competenties van uitvoerders die met de werkzame mechanismen aan de slag gaan, komen in dit hoofdstuk aan bod. Tot slot worden veelbelovende praktijken voorgesteld waarin de werkzame mechanismen duidelijk herkenbaar zijn.
Listing 1 - 8 of 8 |
Sort by
|