Listing 1 - 5 of 5 |
Sort by
|
Choose an application
Dit is een prachtige geschiedenis van een Hindoestaanse jongen die in India geronseld wordt om in Suriname op een suikerplantage te gaan werken. Met vallen en opstaan weet hij daar een nieuw bestaan op te bouwen, waarna jaren later enkele nakomelingen op hun beurt de oceaan oversteken om hun geluk in Nederland te beproeven. In een tijdsbestek van honderd jaar volgen we de ontwikkelingen van vier familiegeneraties. De roman gaat over dromen en grootse toekomstplannen, mislukkingen en successen, pijn en verdriet, over hoop en liefde op onverwachte momenten, over intense vriendschappen en complexe familiebanden, en het doorschuiven van dromen naar volgende generaties.0.
Dutch literature --- Suriname --- 741 --- Proza - Nederlands
Choose an application
"Met de excuses voor het slavernijverleden zette de Nederlandse overheid een komma, geen punt. Shantie Singh vult de rest van de zin vast in: ja, 150 jaar geleden werd de slavernij afgeschaft, maar meteen begon het ronselen van contractarbeiders uit Brits-Indië als vervanging. Overigens werden ook uit andere gebieden zoals China en Java contractarbeiders naar Suriname gehaald. De plantages in Suriname moesten natuurlijk wel blijven draaien. Wat er in Suriname gebeurde ná het slavernijverleden mag ook niet vergeten worden. Op 5 juni 1873 kwam het eerste schip met contractarbeiders aan in Suriname, ook 150 jaar geleden dus. Shantie Singh laat zien hoe de koloniale mentaliteit standhield, en hoe dat voor de Hindostanen in Nederland tot op de dag van vandaag nog doorwerkt. Daarbij werpt ze licht op de helden, verzetsstrijders, pioniers en feministen van deze geschiedenis. 'Na de komma' is een gepassioneerd en persoonlijk pleidooi voor meer erkenning en zichtbaarheid van het Hindostaanse verhaal in Nederland."--
Choose an application
Choose an application
Manifest van elf vrouwelijke schrijvers over de ongelijke positie van vrouwen in de letteren. Veel mensen geven openlijk toe nauwelijks boeken van vrouwen te lezen. Leeslijsten op scholen worden gedomineerd door boeken van (witte hetero)mannen. Vrouwen winnen minder literaire prijzen dan mannen. Is dat erg? Ja, want het weerspiegelt en vormt de verhoudingen in de samenleving. Elf vrouwelijke schrijvers zijn verontwaardigd over de ongelijke positie van vrouwen in de letteren, en verenigden zich in het collectief Fixdit. Vanuit bondgenootschap strijden ze voor verandering, in de literaire wereld én in de canon. In de elf stukken van dit manifest diepen zij het probleem uit. Woedend, strijdvaardig, en vooral: optimistisch. Fixdit bestaat uit Yra van Dijk, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Munganyende Hélène Christelle, Christine Otten, Gaea Schoeters, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke.
Sociology of the family. Sociology of sexuality --- literature [discipline] --- sex discrimination --- Literature --- Femmes écrivains néerlandaises. --- Féminisme --- Sexisme. --- Droits des femmes. --- Colère. --- Discrimination. --- Traitement national (droit international) --- Essays --- Equal opportunities --- Comparative literature --- Literary criticism --- Sexism --- Book --- seksisme --- vrouwen --- literatuur --- seksisme. --- vrouwen. --- literatuur.
Choose an application
Colonisation. Decolonisation --- Literature --- anno 1900-1999 --- anno 2000-2099
Listing 1 - 5 of 5 |
Sort by
|