Listing 1 - 10 of 11 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Leraren zouden beter zicht kunnen krijgen op wat leerlingen nodig hebben om goed te kunnen leren met formatieve toetsen, zo blijkt uit een literatuurstudie van het Expertisecentrum Nederlands en het Cito. Deze toetsen laten niet alleen zien wat een leerling kan, maar ook hoe deze leert en op welke manier dit leerproces te beïnvloeden is.
Choose an application
Voor de onderbouw van het vmbo (beroepsonderwijs) werd deze basislijst Schooltaalwoorden samengesteld. Het gaat om een selectie van 1600 woorden. De Basislijst Schooltaalwoorden vmbo is bedoeld voor de docent Nederlands én de zaakvakdocenten én hun leerlingen. Voor docenten Nederlands en hun collegas vakdocenten (biologie, wiskunde, natuurkunde, mens & maatschappij en economie) in het V(S)O. Ook voor (vak)docenten in de ISK/OKAN is deze lijst een bruikbaar middel om doelgericht te werken aan de basiswoordenschat van leerlingen.
Choose an application
Choose an application
De dalende leesvaardigheid is een acuut maatschappelijk probleem. Het doel van dit visiestuk is om vanuit de bezorgdheid die bestaat over de leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen actiepunten te formuleren over hoe we1) de bestaande bezorgdheid verder onder de aandacht kunnen brengen, 2) kennis over effectiefleesonderwijs beschikbaar kunnen stellen en verspreiden en 3) verandering op gang kunnen brengen inde lerarenopleidingen en scholen (basisonderwijs en voortgezet onderwijs), zodat alle leerlingen met begrip leren lezen.
Choose an application
Dit protocol vervangt het Protocol Leesproblemen en Dyslexie voor groep 1 en 2 en is vanaf nu verkrijgbaar. In het kader van preventie van latere leesproblemen, is aandacht voor taal in ruime zin al op jonge leeftijd noodzakelijk. In deze herziene versie worden de verschillende taaldomeinen uitgebreid toegelicht en onderbouwd met praktijkvoorbeelden. Ter ondersteuning van het doelgericht werken aan taalvaardigheid staan (tussen)doelen per domein centraal. Hierbij worden praktische handvatten geboden over hoe je als leerkracht de leeromgeving van kleuters verder kunt verrijken en hoe je speelse activiteiten en taalspel vorm kunt geven in de groep.Het systematisch en functioneel volgen van de ontwikkeling is essentieel. In het protocol wordt daarom uiteengezet hoe je het monitoren in de praktijk kunt aanpakken. Het protocol besteedt ook aandacht aan ouderbetrokkenheid en natuurlijk komt de overdracht van ervaringen en gegevens van de kleuterleerkracht aan de leerkracht in groep 3 aan bod.Met behulp van dit protocol kun je je eigen professionele houding ten aanzien van taalstimulering in de kleutergroepen verder verbeteren en krijgen álle kleuters een goede basis voor het leren lezen in groep 3.https://webwinkel.expertisecentrumnederlands.nl/webwinkel/protocol-preventie-van-leesproblemen-groep-1-en-2/40860&page=
Leesproblemen --- Kleuteronderwijs --- leesproblemen --- kleuters --- dyslexie --- 464 --- lezen --- kinderen met leerproblemen --- Dyslexie --- Onderwijs --- Leesprobleem --- Opvoeding --- Pedagogiek --- Statistische gegevens --- Sport --- Primary education --- Secondary education --- Orthopedagogics
Choose an application
Goed taalonderwijs sluit aan bij leerbehoeftenGoed leren lezen en schrijven is noodzakelijk voor schoolsucces. Een op de tien kinderen blijkt echter moeite te hebben met lezen en spellen en heeft goede begeleiding nodig. Door het onderwijs goed af te stemmen op de behoeften van leerlingen, kunnen de belemmeringen door ernstige lees- en spellingproblemen worden beperkt. Met dit boek vol voorbeelden en richtlijnen, hebben leerkrachten en leesspecialisten (remedial teachers, intern begeleiders en logopedisten) een praktisch instrument in handen om gedifferentieerd onderwijs te geven, de taalontwikkeling van kinderen systematisch te volgen en te evalueren en kinderen met lees- en spellingproblemen te begeleiden.Praktische adviezen voor preventie en interventieDit complete boek geeft praktische adviezen over preventie, interventie en ICT als hulpmiddel bij dyslexie. Ook doorverwijzing naar hulp buiten de school, vergoedingsregeling dyslexie en inpassing van het protocol in het schoolbeleid komen aan bod. Er is veel aandacht voor toetsen en observeren. Met dit boek geef je begeleiding van dyslectische leerlingen vorm, bijvoorbeeld door het inrichten van extra instructie- en oefentijd. Daarnaast legt het boek helder uit hoe taalontwikkeling verloopt, hoe je leesproblemen herkent en wat dyslexie is.
Leesproblemen --- Dyslexie --- Lager onderwijs --- 3e graad lager onderwijs --- 2e graad lager onderwijs --- Spellingproblemen --- Schrijven --- Zorgverbreding --- Leerlingbegeleiding --- Leesstoornissen --- Onderwijs --- #KVHB:Dyslexie --- #KVHB:Leesstoornissen --- #KVHB:Testotheek LA --- Leesprobleem --- Spellingsprobleem --- Leesstoornis --- Opvoeding --- Pedagogiek --- Statistische gegevens --- Sport --- Didactic evaluation --- Didactics of Dutch --- Primary education --- Literature
Choose an application
Wat zijn de kenmerken van goed aanvankelijk leesonderwijs? Hoe kun je achterstanden in lezen en spellen vroegtijdig signaleren? Hoe ziet een effectieve aanpak van lees- en spellingproblemen eruit? Wat kun je als school doen bij een vermoeden van dyslexie? Dit katern geeft leerkrachten en leesspecialisten (intern begeleiders, remedial teachers, logopedisten) handvatten voor het vroegtijdig signaleren en effectief begeleiden van leerlingen met lees- en spellingproblemen in groep 3.
#KVHB:Dyslexie --- #KVHB:Leesstoornissen --- #KVHB:Testotheek LA --- Leesproblemen --- Dyslexie --- Lager onderwijs --- 1e leerjaar lager onderwijs --- Spelling --- Spellingproblemen --- Schrijven --- Zorgverbreding --- Leerlingbegeleiding --- Lezen --- Leesstoornissen --- Onderwijs --- Leesprobleem --- Spellingsprobleem --- Spel --- Nederlands --- Zinsleer --- Linguïstiek --- Leesstoornis --- Opvoeding --- Pedagogiek --- Statistische gegevens --- Sport --- Didactic evaluation --- Didactics of Dutch --- Didactics of languages --- Primary education
Choose an application
Wat zijn de kenmerken van goed lees- en spellingonderwijs in groep 4? Hoe kun je lees- en spellingproblemen herkennen? Hoe ziet een effectieve aanpak van lees- en spellingproblemen eruit? Wat kun je als school doen bij een leerling met (een vermoeden van) dyslexie? Dit katern geeft leerkrachten en leesspecialisten (intern begeleiders, remedial teachers, logopedisten) handvatten voor het vroegtijdig signaleren en effectief begeleiden van leerlingen met lees- en spellingproblemen in groep 4.
Leesproblemen --- Dyslexie --- Lager onderwijs --- 2e leerjaar lager onderwijs --- Spelling --- Spellingproblemen --- Schrijven --- Zorgverbreding --- Leerlingbegeleiding --- Lezen --- Leesstoornissen --- Onderwijs --- #KVHB:Dyslexie --- #KVHB:Leesstoornissen --- #KVHB:Testotheek LA --- Leesprobleem --- Spellingsprobleem --- Spel --- Nederlands --- Zinsleer --- Linguïstiek --- Leesstoornis --- Opvoeding --- Pedagogiek --- Statistische gegevens --- Sport --- Didactic evaluation --- Didactics of languages --- Primary education --- Secondary education --- Orthopedagogics
Choose an application
Materiaal met richtlijnen voor het volgen van de leesontwikkeling van leerlingen gedurende alle jaargroepen van het speciaal basisonderwijs. Het materiaal geeft aanwijzingen voor observatie en toetsing van leesvaardigheden en vaardigheden die daaraan voorafgaan in de kleuterperiode. Het bevat tevens een signaleringslijst voor kleuters en adaptieve toetsen voor de periode van het aanvankelijk lezen die gerelateerd zijn aan de herfstsignalering uit het protocol voor groep 1-4. Tevens biedt het handreikingen voor het begeleiden van leerlingen bij wie de leesontwikkeling dreigt te stagneren.
Primary education --- Secondary education --- Orthopedagogics
Choose an application
Deze bundel geeft (aankomende) leerkrachten informatie over lees- en spellingsproblemen en dyslexie bij leerlingen in het basisonderwijs. Er wordt ingegaan op kenmerken van goed lees- en spellingsonderwijs, signaleren van lees- en spellingsachterstanden en de begeleiding biij lees- en spellingsproblemen.Bij deze publicatie is een digitale leeromgeving ontwikkeld: www.lerenoverdyslexie.nl.
Primary education --- Secondary education --- Orthopedagogics --- Leesprobleem --- Dyslexie --- Lager onderwijs
Listing 1 - 10 of 11 | << page >> |
Sort by
|