Listing 1 - 10 of 13 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Op 3 augustus 1561 maakten veertien Brabantse rederijkerskamers hun opwachting voor de Antwerpse Keizerspoort. Zij zouden de daaropvolgende weken deelnemen aan de slotwedstrijd van het Brabantse landjuweel, een toneelwedstrijdcyclus die al in 1515 van start was gegaan. Het Antwerps concours vormt in velerlei opzichten een mijlpaal in de toneel- en literatuurgeschiedenis van de Nederlanden. Nooit eerder konden zoveel dichters in zo'n korte tijdspanne zo'n verscheidenheid aan genres aan zoveel geïnteresseerden tegelijk presenteren. De faam van het tornooi overleefde de beroerlijke tijden en zijn eigen inrichters dankzij de gedenkbundel Spelen van sinne, die koninklijk drukker Willem Silvius in de herfst van 1562 op de markt bracht: twee rijk geïllustreerde boekdelen met de landjuweelteksten in een kwarto van 312 folio's en met de haagspelteksent in een kwarto van 66 folio's. De bundel bevat niet alleen de teksten van één van de grootste literaire manifestaties uit de Nederlandse geschiedenis, het zijn ook de eerste landjuweelteksten die ooit zijn gepubliceerd. Bovendien bevat de bundel de meest representatieve productie van de rederijkerij in al haar diversiteit: prozateksten, balladen, refreinen, liederen en 59 toneelstukken, waaronder 18 spelen van sinne. Op Europees niveau vormt de editie Silvius door haar volume en verscheidenheid aan genres een unieke bron van toneelcultuur in de volkstaal. Uit de ons omringende cultuurgebieden is een manifestatie als het Antwerpse landjuweel, een combinatie van dramatische expressievormen en stedelijke feestcultuur, op dergelijke schaal onbekend. Hoewel de Antwerpse bundel de meest representatieve verzameling landjuweelteksten vormt, was er tot voor kort nog geen moderne uitgave van de editie Silvius beschikbaar. De Antwerpse spelen van 1561, de integrale studie-editie van alle Antwerpse landjuweelteksten met inleiding, annotaties en register, brengt daar nu verandering in.
drama [literature] --- landjuweel 1561 --- Dutch literature --- Theatrical science --- political cartoons --- theater --- poetry --- anno 1500-1599 --- Antwerp --- Nederlands 882 --- Rederijkers --- Toneel --- Toneelstukken tot ca 1600 --- drama [discipline] --- Chambres de rhétorique
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Theatrical science --- History of Antwerp --- anno 1500-1599
Choose an application
Choose an application
De voorbije jaren zijn er al verschillende bachelorproeven gemaakt in kader van gedichtendag, ik wou iets anders. Na overleg met mijn begeleider, de heer Ruud Ryckaert, besloten we te werken rond de gevoelens van leerlingen. Al snel kwam het genre poetry slam aan bod. Dit genre was nieuw voor mij. Met een nieuwsgierige ingesteldheid startte ik met mijn onderzoek. De onderzoeksvraag van dit werk luidt als volgt: ‘Welk belang hecht het onderwijs aan het communiceren over gevoelens van leerlingen en in hoeverre kan poetry slam de leerlingen daarbij helpen?’. Om de onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden, is dit eindwerk onderverdeeld in drie hoofdstukken. Beginnen doe ik met een schets van de huidige situatie in ons onderwijs. Daarna voer ik een literatuurstudie naar het genre poetry slam. In het derde hoofdstuk werk ik een workshop poetry slam uit voor leerlingen.
Choose an application
Deze bachelorproef onderzoekt hoe de historische en taalkundige ontwikkelingen van de Tachtigjarige Oorlog opgenomen kunnen worden in een lessenpakket Nederlands voor de tweede graad ASO. Het onderzoek is opgedeeld in drie delen. In het eerste deel volgt eerst een algemene beschrijving van de belangrijkste gebeurtenissen van de Tachtigjarige Oorlog in chronologische volgorde. Vervolgens beschrijft deel twee de taalontwikkelingen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hier worden de historische en socio-economische gebeurtenissen in correlatie gebracht met de taalontwikkelingen gedurende het conflict. In het derde deel is het lessenpakket uitgewerkt. De eerste les fungeert als basisles die noodzakelijk is indien de leerkracht ervoor kiest om een andere les uit het lessenpakket over de Tachtigjarige Oorlog te geven. De tweede les werpt een blik op de propagandatechnieken van de Oorlog en vergelijkt die met hedendaagse propaganda en reclame. De derde les kijkt naar de verschillen tussen Belgen en Nederlanders waarbij de focus licht op verschillen van woordenschat en uitspraak. De vierde les behandelt het onderwerp tussentaal in het kader van het ontstaan van een bovenregionale taal in de Tachtigjarige Oorlog.
Choose an application
Playing for Success is een organisatie die samenwerkt met voetbal- en basketbalclubs. Jongeren die dreigen uit de boot van het onderwijs te vallen krijgen sessies in een sportieve omgeving, met als doel terug motivatie en zelfvertrouwen te krijgen. Wij deden het PfS-traject dit schooljaar voor de eerste keer bij KV Kortrijk.
Choose an application
Bachelorproef over een project (Playing for Success) waarbij ik en nog een andere student 9 leerlingen uit het lager onderwijs met moeilijkheden op school opnieuw zin wilden geven om (bij) te leren. Hiervoor mochten we gebruik maken van de volledige accommodatie van KV Kortrijk. Concreet werd dit uitgewerkt in een achttal sessies op woensdagmiddag waar we diverse leerinhouden op een totaal andere manier aanreikten.
Choose an application
Listing 1 - 10 of 13 | << page >> |
Sort by
|