Narrow your search

Library

Hogeschool Gent (23)


Resource type

dissertation (23)


Language

Dutch (23)


Year
From To Submit

2013 (1)

2012 (2)

2010 (6)

2009 (7)

2007 (3)

More...
Listing 1 - 10 of 23 << page
of 3
>>
Sort by

Dissertation
Het leven in groep?! Wij, zij en IK?! een woning kan je maken met je handen, een thuis met je hart.
Authors: --- --- ---
Year: 2006 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: Omdat de sfeer, rust en gezelligheid soms ver te zoeken is, hebben we in team besloten een extra ruimte binnen de woongroep te creëren om deze aspecten meer aan bod te laten komen. Binnen mijn afstudeerproject werd de ruimte geleidelijk tot stand gebracht en heb ik getracht een antwoord te geven op de betekenis van het leven in groep. Conclusies: Wonen in groep is bij nader inzien veel ingewikkelder dan aanvankelijk gedacht. Veel factoren hebben invloed op de manier waarop in groep geleefd wordt. Jammer genoeg wordt aan deze factoren vaak voorbijgegaan Zo wordt in veel voorzieningen onvoldoende rekening gehouden met de groepsgrootte, groepssamenstelling en de eigenheid van de bewoners. Binnen de woongroep moet ruimte voorzien worden voor de bewoners om zich even af te zonderen van de groep. Dit kan zijn om conflicten uit de weg te gaan, af te koelen, eigen interesses te ontwikkelen of gewoon even tot rust te komen. Voortdurend leven in groep zou voorbijgestreefd moeten zijn. Meer aandacht moet er zijn voor het individu en zijn persoonlijke interesses, voorkeuren.

Keywords


Dissertation
Taart...ijs...geschenk...gelukkige verjaardag! De praktische uitwerking van een instrument om keuzes aan te bieden bij ouderwordende cliënten met een ernstige verstandelijke beperking.
Authors: --- --- ---
Year: 2007 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: In onze samenleving wordt veel waarde gehecht aan het maken van keuzes. Autonomie, zelfstandigheid, inspraak en participatie,... dit verwacht men ook bij mensen met een verstandelijke beperking. Kiezen is zeer belangrijk in het leven maar niet altijd even gemakkelijk. Er zijn altijd consequenties bij het maken van een keuze en men moet over keuzecompetentie beschikken.Keuzemogelijkheid aanbieden kwam ook aan bod tijdens de teamvergadering naar aanleiding van de verjaardag van een cliënt. We hadden geen hulpmiddel en hieruit groeide het idee om binnen dit afstudeerproject verder aandacht te besteden om de cliënten zelf keuzes te laten maken.Het is de bedoeling dat het een instrument wordt voor de hele leefgroep.*Ik wil de cliënten die verbaal niet zo sterk zijn een duidelijke stem geven*Ik wil de cliënten en sommige begeleiders bewust maken dat er keuzemogelijkheid is*Ik wil de cliënten laten kiezen uit hun eigen leefwereld. Conclusies: Het is niet evident een groepsinstrument te maken als je wil tegemoetkomen aan de voorkeur van iedere cliënt. Maar ik probeerde zo indivueel mogelijk te werken.*Ik werkte met visualisaties, een hulpmiddel dat reeds gebruikt wordt bij de dagdagelijkse begeleiding.*Ik gebruikte een vragenlijst die ingevuld werd door de begeleider, ik besprak de omgevingsfactoren bij het kiezen en de rol van de begeleider.*Door de keuzekaarten en de verjaardagsfolder op te stellen staan de voorkeuren van de cliënten op papier. Dit kwam ik te weten a.d.h.v. de vragenlijst, gesprekken, observaties,...Ik bekwam een bruikbaar instrument voor de leefgroep.

Keywords


Dissertation
'Ik ga naar de winkel en neem mee..'. Zelfstandig winkeltraject in functie van zelfstandig fietstraject en toekomstplanning.
Authors: --- --- ---
Year: 2007 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: Via een zelfstandigheidstraining adhv de methodiek van een stappenplan en vijffasenplan, een jongere met een meervoudige beperking zelfstandig leren winkelen. De jongere in kwestie heeft vooral geheugenproblemen en organisatorische problemen. Structuur is belangrijk.De wensen, keuzes,.... van de jongere zijn mijn vertrekpunt van mijn ortho-agogisch handelen. Jongere heeft inspraak en participatie in zowel de voorbereiding van de winkeluitstappen, het uitvoeren ervan alsook de evaluaties. (emancipatorisch werken)Ik heb mij vooral gericht op de mogelijkheden van de jongere in kwestie, rekening houdende met zijn beperkingen. Conclusies: De jongere in kwestie mag zelfstandig winkelen ifv zijn zelfstandig fietstraject, gezien zijn mogelijkheden en beperkingen.Dit afstudeerproject was een proces voor zowel de jongere als mezelf en we zijn hierdoor ook allebei positief geëvolueerd en gegroeid.Emancpipatorisch werken en afstand-nabijheid houden was niet altijd evident.

Keywords


Dissertation
Muzikale beleving : bij kinderen met een matig verstandelijke beperking en/of een bijkomende gedrags-, emotionele, of sociale problematiek
Authors: --- --- ---
Year: 2007 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: Kan werken rond muziek een meerwaarde bieden bij het omgaan met kinderen met een matig verstandelijke beperking en/of een bijkomende gedrags-, emotionele of sociale problematiek in de leefgroep? Conclusies: Werken rond muziek kan een meerwaarde bieden in het omgaan met kinderen met een matig verstandelijke beperking en/of een bijkomende gedrags- of emotionele problematiek. Niet alleen wat betreft het bieden van een ontspanningsklimaat, maar ook in functie van hun problematiek.

Keywords


Dissertation
Vast in jouw lichaam, vrij in jouw vrije tijd: zinvolle vrijetijdsbesteding met Magda, een vrouw met het Locked-in Syndroom
Authors: --- --- --- ---
Year: 2009 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: Iedereen heeft recht op vrije tijd. Ook mensen met een beperking, zoals Magda. Maar is dit in de realiteit wel zo? ? Kan Magda haar vrije tijd zinvol invullen??Krijgt zij binnen de voorziening genoeg aanbod en wordt zij hier genoeg onder-steund??Kan zij afwisselen tussen groepsactiviteiten en individuele vrijetijdsbesteding??Hoe wordt die vrijetijdsbesteding in vzw De Heide georganiseerd??Is er de mogelijkheid binnen de voorziening om samen met Magda haar vrijetijdsbe-steding uit te bouwen??Keuzevrijheid en individueel werken zijn binnen mijn afstudeerproject belangrijke peilers. Magda moet zelf kunnen kiezen wat ze wil doen en wanneer ze wil bezig zijn met haar hobby. Is dit wel vanzelfsprekend als je weet dat deze vrouw ook veel verzorging nodig heeft? ?De bedoeling van mijn afstudeerproject is om haar vrijetijdsbesteding zinvol op te starten. Maar dat wil ook zeggen dat Magda de kans moet hebben om verder haar hobby te kunnen uitoefenen wanneer ik weg ben. Is dit mogelijk binnen de voorzie-ning waar ik mijn stage doe? Conclusies: Magda, een vrouw met het Locked-in Syndroom woont in vzw De Heide, een centrum voor mensen met een motorische beperking. Door haar toestand zijn er veel activiteiten die de voorziening aanabiedt waar Magda niet aan kan deelnemel. Hierdoor heeft deze vrouw veel lege momenten. Het doel van mijn afstudeerproject was om deze lege momenten zinvol in te vullen in het teken van vrije tijd.Na een grondig onderzoek van de term vrije tijd en de plaats van vrije tijd binnen de voorziening en het leven van Magda , zijn deze vrouw en ik van start gegaan met uitvoeren van verschillende computersessies s, want Magda heeft zelf gekozen om met de computer te leren werken. Keuzevrijheid en de 3 luiken in een mensenleven: leven, werken en vrije tijd, waren de belangrijkste peilers binnen dit eindwerk.Het doel van dit afstudeerproject is ook om de lezers het belang van vrije tijd binnen het leven van iemand met en zonder beperking, duidelijk te maken.

Keywords


Dissertation
Taal is tof! Een talig project in een jeugdwelzijnswerking voor vrijetijdsbesteding aan maatschappelijk kwetsbare jongeren
Authors: --- --- --- ---
Year: 2009 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: Ik deed mijn afstudeerproject bij een jeugdwelzijnswerking. De doelgroep van deze werking zijn jongeren (en hun ouders) vanaf 0 tot en met 25 jaar uit de buurt, met een prioriteit naar maatschappelijk kwetsbare jongeren. Voor dit project werkte ik voornamelijk met meisjes tussen 12 en 15 jaar oud. De meeste van deze jongeren zijn Belgen van Turkse origine. Dit heeft als gevolg dat voor een groot deel van de bereikte jongeren het Nederlands een tweede taal is, die ze meestal niet heel goed beheersen (althans niet de geschreven taal). Ook de eigen moedertaal beheersen ze niet perfect, daar de meeste jongeren een soort dialect spreken vanuit de dorpen waaruit hun ouders/grootouders afkomstig zijn. Een hindernis op talig vlak betekent meteen ook een serieuze hinderpaal in onze samenleving: het is voor deze jongeren niet gemakkelijk om hun gevoelens talig te uiten. Sommige jongeren zijn bezig met het schrijven van rapteksten, anderen schrijven poëzieteksten, meestal in het Turks. Er zijn echter ook veel jongeren die het niet gewend zijn om te schrijven. Vanuit deze gegevens is het idee ontstaan om een project uit te werken rond taal. Het doel van mijn project is om met een groepje jongeren te werken rond gevoelens en taal en dit op een creatieve manier. Als eindproduct van het project beoog ik een toonmoment waarbij teksten geschreven door jongeren, getoond worden aan de buurt. Ik wil jongeren motiveren om vaker iets op papier te zetten en ik wil hen een leuke ervaring geven waarbij ze achteraf trots kunnen zijn op het eindresultaat dat ze bereikten Conclusies: Ik had voor dit project drie doelstellingen: - jongeren op een creatieve manier laten bezig zijn met taal, en hen hieraan plezier laten beleven - jongeren een manier geven om hun gevoelens te uiten, een aanzet geven om gevoelens op papier te zetten. - Jongeren succes laten ervaren, door een toonmoment waarin hun teksten op een mooie manier worden voorgesteld. Deze drie doelstellingen waren niet steeds gemakkelijk te bereiken, en ik heb even moeten zoeken naar de ideale manier om de doelgroep warm te maken voor het thema taal. Door verschillende activiteiten te organiseren, waarbij taal zeer ruim opgevat werd, en er ook plaats was om zich creatief te uiten, heb ik de doelgroep enthousiast gekregen voor dit project. We hebben toegewerkt naar een toonmoment waarop de jongeren enthousiast en trots waren. In dit toonmoment werd hun persoonlijkheid op een mooie manier weerspiegeld. Ze hebben enkele leuke gedichten geschreven over hun gevoelens, en vonden het project vooral ook heel leuk. Daardoor kan ik besluiten dat de doelstellingen bereikt zijn.

Keywords


Dissertation
Mijn spiegelboek, via een ik-boek het zelfbeeld en de emoties verkennen bij een jongere die in een begeleidingstehuis verblijft
Authors: --- --- --- ---
Year: 2009 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: Dit is mijn probleemstelling: Hoe kan men in een begeleidingstehuis via het gebruik van een ik-boek de emoties en het zelfbeeld van een jongere verkennen? Hieruit volgen mijn deelvragen: op welke manier kan men werken omtrent gevoelens? Op welke manier kan men werken aan het zelfbeeld? Kan de jongere zich schriftelijk uiten? Kan de jongere zelfstandig werken? Om dit project te realiseren heb ik er voor gekozen om het ik-boek uit te werken met K. een meisje van 14 jaar. Op familiaal en persoonlijk vlak zijn er momenteel veranderingen in haar leven. Ze vertoont hierdoor wispelturig en soms onhandelbaar gedrag. K. is iemand die haar emoties opkropt en uiteindelijk uitbarst. Haar zelfbeeld ligt ook beduidend laag. Mislukkingen schrijft ze toe aan zichzelf. Omdat het ik-boek een beeld heeft over zichzelf en de gevoelens van de jongere verkent, vind ik het ik-boek een gepast medium. Conclusies: Het was zeer leuk om een ik-boek samen te stellen. Het is een creatieve bezigheid. Aan de hand van het ik-boek is mijn relatie met K. versterkt. De jongere beseft dat je als begeleider open staat voor elk probleem. Door het ik-boek krijgt de jongere een beter beeld over zichzelf. Ook als begeleider kan je hierdoor methodischer begeleiden (doelgericht, bewust, procesmatig en systematisch). Via het ik-boek kan je vraaggestuurd werken, waardoor de jongere optimaal begeleid wordt.

Keywords


Dissertation
Mijn leven in kaart...verleden, heden, toekomst Een meerwaa rde bieden aan het leven van een persoon met een auditieve h andicap aan de hand van het maken van een levensboek
Authors: --- --- --- ---
Year: 2009 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: Op welke manier kan het maken van een levensboek een meerwaarde bieden aan het leven van een persoon met een auditieve handicap?De verschillende doelstellingen van het project zijn:- Het levensboek introduceren in de voorziening aan de hand van de concrete uitwerking ervan voor één van de bewoners. Ik geef de aanzet, met de bedoeling dat het project in de toekomst ook kan worden opgestart met andere bewoners en/of begeleiders die zich hiervoor interesseren.- Het maken van een levensboek moet de identiteit en zingeving van het leven van de persoon ondersteunen. Het levensboek kan gezien worden als een soort identiteitsdocument dat de cliënt en zijn omgeving laat zien wie hij is. - Het levensboek moet een contactpunt bieden voor de eigenaar ervan. Contacten en het sociaal netwerk van de bewoner kunnen op deze manier worden versterkt en/of uitgebreid. Conclusies: - Aan de hand van de concrete uitwerking van een levensboek voor één van de bewoners en het maken van een folder werden levensboeken geïntroduceerd in de voorziening. Het is een folder waarin personeel en vrijwilligers kunnen kennismaken met levensboeken en worden uitgenodigd om zelf een levensboek te maken met bewoners. Het is de bedoeling dat er effectief wordt verder gewerkt met levensboeken in de voorziening.- Het levensboek werd opgezet vanuit de interesses en behoeften van de cliënt. Daarmee liet hij zien wie en wat zijn leven mee hebben gemaakt en wat voor hem belangrijk is. Er werd eveneens rekening gehouden met zijn mogelijkheden en keuzevrijheid. Daarmee werd hij aangesproken op zijn zelfstandigheid. Ik kwam een aantal zaken te weten die begeleiders, die na al die jaren met de cliënt te hebben gewerkt, zelf niet wisten. Dit bewijst dat je de cliënt door het maken van een levensboek echt kan leren kennen. Het levensboek laat met andere woorden zien wie de cliënt is en kan zijn identiteit en zingeving van het leven ondersteunen.- Naast het contact dat de cliënt met mij opbouwde gedurende het project, zag ik hem ook trots zijn levensboek tonen aan zijn aandachtsbegeleider, die op zijn beurt zag dat de cliënt met ander bewoners praatte over zijn familie aan de hand van het levensboek. Ook met zijn broer doorbladerde de cliënt reeds zijn levensboek. Het levensboek biedt met andere woorden een contactpunt waardoor contacten en het sociaal netwerk kunnen worden versterkt en/of uitgebreid.Conclusie: na een evaluatie van de doelstellingen kan ik besluiten dat deze allen bereikt zijn. Het levensboek biedt dus een meerwaarde voor de cliënt.

Keywords


Dissertation
Vertellen is meetellen over het omvormen van informatiemoment naar bewonersvergadering voor volwassenen met een verstandelijke beperking binnen een tehuis niet-werkenden.
Authors: --- --- --- ---
Year: 2010 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: Doorheen dit afstudeerproject heb ik geprobeerd om manieren te vinden waarop de bewoners van Woonerf Zevenhuizen meer inbreng kunnen verkrijgen in de bewonersvergadering en heb ik getracht om ze te stimuleren tot maximale medezeggenschap. Doorheen dit alles zit de visie van Woonerf Zevenhuizen verweven. Deze is gebaseerd op het burgerschapsparadigma en stelt kwaliteit van leven centraal. Ik leg het verschil uit tussen een 'informatiemoment', een 'kringgesprek' en een 'bewonersvergadering'.Communicatie is tijdens vergadermomenten essentieel. Het is tevens een cyclisch proces, waarbij steeds een reactie volgt op een actie. Daarnaast staan ook tips vermeld voor doelgroepgerichte communicatie, en dit zowel mondeling als schriftelijk. Ik maak ook gebruik van visualisaties om de bewonersvergadering meer te structureren en inbreng van bewoners te bevorderen.Binnen een bewonersvergadering kan het recht op informatie, het recht op betrokkenheid, het recht op gehoord worden en het recht op zeggenschap of beslissingsrecht geplaatst worden. Begrippen als participatie, emancipatie en empowerment worden hier eveneens aan gelinkt.Tijdens mijn zoektoch naar een passend verloop van de bewonersvergadering, heb ik mijn licht opgestoken bij Team 2. Daar werd de bewonersvergadering reeds op wekelijkse basis gehouden en kende deze ook een vast verloop. Op basis hiervan heb ik ook de bewonersvergadering binnen Team 1 vorm gegeven.Om de bewonersvergadering te structureren en bewoners de kans te geven om effectief meer inspraak te hebben, heb ik enkele instrumenten ontwikkeld. Deze zijn een wensbriefje en een vergaderagendaladder. Omdat van elke bewonersvergadering ook een verslag moet worden opgemaakt, heb ik ook een sjabloon ontwikkeld, zodat elk verslag dezelfde opmaak heeft.Ik ben tot de conclusie gekomen dat de bewoners wel degelijk meer inspraak hebben, omdat ze nu ook zelf agendapunten op de agenda (kunnen) plaatsen. Het proces van optimale medezeggenschap ve Probleemstelling (vervolg1) : loopt ech ter langzaam, met als gevolg dat deze doelstelling nog niet helemaal bereikt is. Wel is er een evolutie merkbaar in de mondigheid van de bewoners. Conclusies: Doorheen dit afstudeerproject heb ik geprobeerd om manieren te vinden waarop de bewoners van Woonerf Zevenhuizen meer inbreng kunnen verkrijgen in de bewonersvergadering en heb ik getracht om ze te stimuleren tot maximale medezeggenschap. Doorheen dit alles zit de visie van Woonerf Zevenhuizen verweven. Deze is gebaseerd op het burgerschapsparadigma en stelt kwaliteit van leven centraal. Ik leg het verschil uit tussen een 'informatiemoment', een 'kringgesprek' en een 'bewonersvergadering'.Communicatie is tijdens vergadermomenten essentieel. Het is tevens een cyclisch proces, waarbij steeds een reactie volgt op een actie. Daarnaast staan ook tips vermeld voor doelgroepgerichte communicatie, en dit zowel mondeling als schriftelijk. Ik maak ook gebruik van visualisaties om de bewonersvergadering meer te structureren en inbreng van bewoners te bevorderen.Binnen een bewonersvergadering kan het recht op informatie, het recht op betrokkenheid, het recht op gehoord worden en het recht op zeggenschap of beslissingsrecht geplaatst worden. Begrippen als participatie, emancipatie en empowerment worden hier eveneens aan gelinkt.Tijdens mijn zoektoch naar een passend verloop van de bewonersvergadering, heb ik mijn licht opgestoken bij Team 2. Daar werd de bewonersvergadering reeds op wekelijkse basis gehouden en kende deze ook een vast verloop. Op basis hiervan heb ik ook de bewonersvergadering binnen Team 1 vorm gegeven.Om de bewonersvergadering te structureren en bewoners de kans te geven om effectief meer inspraak te hebben, heb ik enkele instrumenten ontwikkeld. Deze zijn een wensbriefje en een vergaderagendaladder. Omdat van elke bewonersvergadering ook een verslag moet worden opgemaakt, heb ik ook een sjabloon ontwikkeld, zodat elk verslag dezelfde opmaak heeft.Ik ben tot de conclusie gekomen dat de bewoners wel degelijk meer inspraak hebben, omdat ze nu ook zelf agendapunten op de agenda (kunnen) plaatsen. Het proces van optimale medezeggenschap ver Conclusies (vervolg1): loopt ech ter langzaam, met als gevolg dat deze doelstelling nog niet helemaal bereikt is. Wel is er een evolutie merkbaar in de mondigheid van de bewoners.

Keywords


Dissertation
schoollopen is geen wandeling door het bos.
Authors: --- --- --- ---
Year: 2010 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: Algemeen kan ik concluderen dat de doelstellingen bereikt zijn. Aan de hand van de vra-genlijst was het duidelijk dat de jongeren zowel extrinsiek als intrinsiek gemotiveerd waren. Toch was een verschil merkbaar, namelijk de ene is meer gericht naar het extrinsieke en de andere naar het intrinsieke. De verkennende gesprekken verliepen vlot met behulp van de kaartjes. Het vormde voor mij een overzicht waardoor het snel duidelijk was in welke fase de jongeren zich bevonden. Het was ook gemakkelijk om de jongeren hun aandacht bij het gesprek te houden. De kaartjes kunnen in het TCK blijven zodat de begeleiding hier later ook gebruik van kan ma-ken. Het visualiseren van de sterktes en zwaktes met behulp van de weegschaal vond ik per-soonlijk het beste initiatief. Het vormde een startpunt voor de gesprekken en de jongeren konden na enkele sessies duidelijk hun eigen sterktes en zwaktes aangeven. Met behulp van de visualisatie, konden we er samen over nadenken en zochten we verbanden tussen de sterktes en zwaktes. Hierdoor werd het mogelijk over te gaan tot de laatste doelstelling, namelijk het ombuigen van de zwaktes tot sterktes en het verstevigen van de sterktes. Deze doelstelling is volgens mij slechts gedeeltelijk volbracht. De jongeren konden zeggen wat ze wilden veranderen maar niet goed aangeven hoe ze dit effectief zouden doen. Na de motiverende gespreksvoering was er geen verandering bij de jongeren in de veran-deringscirkel. Dus in die zin is er geen resultaat. Toch merkte ik een verschil bij de jonge-ren. Ze dachten na en er ontstond toch wat discrepantie bij hen. Deze weg werd afgelegd met drie verschillende cliënten. Toch denk ik dat het proces bij iedere cliënt, student, jongere, etc. kan toegepast worden. Indien ik meer tijd had, zou ik het met alle acht jongeren uit het TCK gedaan hebben. Omdat je beter kan toetsen of het project effectief werkt. Om echt dieper in te gaan op hun motivatie denk ik dat er meer tijd nodig is. Drie maan Probleemstelling (vervolg1) : en om ie mands gedrag te veranderen is een grote opdracht. Toch merk ik op dat ze thans na-denken over hun gedrag en kleine stappen ondernemen om hun school goed te doorlopen. Het probleem die zich bij elke jongere voordoet is dat ze een eigen realiteit creëren die niet de echte wereld is. Door dit “probleem” is het voor de jongeren moeilijk om hun gedrag congruent te maken aan hun wensen. Persoonlijk vond ik het jammer dat er geen medewerking was van de ouders. Het zou inte-ressant geweest zijn te kunnen onderzoeken in hoeverre de ouders een invloed hebben op de motivatie van hun kind. Alsook om na te gaan in hoeverre de ouders voldoende op de hoogte zijn van de schoolloopbaan van hun kind aangezien de kloof tussen school en ge-zin een oorzaak kan zijn voor de schoolproblemen van hun kind. Ik zie dit project dan ook eerder als een aanzet voor het team. Zij kunnen hier eventueel verder mee werken. Ze bevinden zich immers in de mogelijkheid deze jongeren langer te begeleiden waardoor er meer kans is op resultaat na verloop van tijd.Het Team van TCK ‘De Grens’ wil het project verder zetten. Zij vonden het een goede aan-zet voor de voorziening en vinden het een goed gekozen onderwerp aangezien het een veel voorkomend probleem is. Zij zien dit afstudeerproject eerder als een aanzet tot een spijbelbeleidsplan voor het TCK. Op die manier kan deze informatie uit het afstudeerproject een hulpmiddel en meerwaarde betekenen voor het beleidsplan. Conclusies: Algemeen kan ik concluderen dat de doelstellingen bereikt zijn. Aan de hand van de vra-genlijst was het duidelijk dat de jongeren zowel extrinsiek als intrinsiek gemotiveerd waren. Toch was een verschil merkbaar, namelijk de ene is meer gericht naar het extrinsieke en de andere naar het intrinsieke. De verkennende gesprekken verliepen vlot met behulp van de kaartjes. Het vormde voor mij een overzicht waardoor het snel duidelijk was in welke fase de jongeren zich bevonden. Het was ook gemakkelijk om de jongeren hun aandacht bij het gesprek te houden. De kaartjes kunnen in het TCK blijven zodat de begeleiding hier later ook gebruik van kan ma-ken. Het visualiseren van de sterktes en zwaktes met behulp van de weegschaal vond ik per-soonlijk het beste initiatief. Het vormde een startpunt voor de gesprekken en de jongeren konden na enkele sessies duidelijk hun eigen sterktes en zwaktes aangeven. Met behulp van de visualisatie, konden we er samen over nadenken en zochten we verbanden tussen de sterktes en zwaktes. Hierdoor werd het mogelijk over te gaan tot de laatste doelstelling, namelijk het ombuigen van de zwaktes tot sterktes en het verstevigen van de sterktes. Deze doelstelling is volgens mij slechts gedeeltelijk volbracht. De jongeren konden zeggen wat ze wilden veranderen maar niet goed aangeven hoe ze dit effectief zouden doen. Na de motiverende gespreksvoering was er geen verandering bij de jongeren in de veran-deringscirkel. Dus in die zin is er geen resultaat. Toch merkte ik een verschil bij de jonge-ren. Ze dachten na en er ontstond toch wat discrepantie bij hen. Deze weg werd afgelegd met drie verschillende cliënten. Toch denk ik dat het proces bij iedere cliënt, student, jongere, etc. kan toegepast worden. Indien ik meer tijd had, zou ik het met alle acht jongeren uit het TCK gedaan hebben. Omdat je beter kan toetsen of het project effectief werkt. Om echt dieper in te gaan op hun motivatie denk ik dat er meer tijd nodig is. Drie maand Conclusies (vervolg1): en om ie mands gedrag te veranderen is een grote opdracht. Toch merk ik op dat ze thans na-denken over hun gedrag en kleine stappen ondernemen om hun school goed te doorlopen. Het probleem die zich bij elke jongere voordoet is dat ze een eigen realiteit creëren die niet de echte wereld is. Door dit “probleem” is het voor de jongeren moeilijk om hun gedrag congruent te maken aan hun wensen. Persoonlijk vond ik het jammer dat er geen medewerking was van de ouders. Het zou inte-ressant geweest zijn te kunnen onderzoeken in hoeverre de ouders een invloed hebben op de motivatie van hun kind. Alsook om na te gaan in hoeverre de ouders voldoende op de hoogte zijn van de schoolloopbaan van hun kind aangezien de kloof tussen school en ge-zin een oorzaak kan zijn voor de schoolproblemen van hun kind. Ik zie dit project dan ook eerder als een aanzet voor het team. Zij kunnen hier eventueel verder mee werken. Ze bevinden zich immers in de mogelijkheid deze jongeren langer te begeleiden waardoor er meer kans is op resultaat na verloop van tijd.Het Team van TCK ‘De Grens’ wil het project verder zetten. Zij vonden het een goede aan-zet voor de voorziening en vinden het een goed gekozen onderwerp aangezien het een veel voorkomend probleem is. Zij zien dit afstudeerproject eerder als een aanzet tot een spijbelbeleidsplan voor het TCK. Op die manier kan deze informatie uit het afstudeerproject een hulpmiddel en meerwaarde betekenen voor het beleidsplan.

Keywords

Listing 1 - 10 of 23 << page
of 3
>>
Sort by