Listing 1 - 10 of 36 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Busken Huet, Conrad --- #GGSB: Literatuur (letterkunde) --- Theses --- Busken Huet, Conrad, --- Literatuur (letterkunde)
Choose an application
Dit is de eerste grote biografie van Conrad Busken Huet (1826-1886), de invloedrijkste criticus die Nederland heeft gekend. Hij was een wegbereider van de beweging van Tachtig en heeft de Nederlandse literatuurgeschiedenis ingrijpend veranderd. De betekenis van Busken Huet is niet beperkt tot de literatuur. Als predikant heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse kerkgeschiedenis en na zijn vertrek uit de kerk heeft hij zich als journalist over een veelheid van onderwerpen uitgelaten, zowel in Nederland en Nederlands-Indië als in Parijs. In Parijs schreef hij ook de eerste Nederlandse cultuurgeschiedenis: Het land van Rembrandt. In zijn talrijke commentaren stelde Busken Huet zich nadrukkelijk op een Europees standpunt. Hij beoordeelde zijn landgenoten naar internationale maatstaven, zonder zich iets aan iemands reputatie gelegen te laten liggen. Busken Huet speelde een leidinggevende rol in het culturele leven van zijn tijd. Tegelijk was hij bij uitstek – en anders dan de generatie die na hem zou komen – een representant van de burgerlijke samenleving, die zo’n sterk stempel heeft gedrukt op het negentiende-eeuwse Nederland.
Choose an application
Mina Kruseman (1839-1922) was in de jaren zeventig van de negentiende eeuw de meest bewonderde en tegelijkertijd de meest verguisde feministe van haar tijd. Ze schreef boeken, stond op het toneel en voerde polemieken in dagbladen en tijdschriften. Maar dan, op het hoogtepunt van haar roem, in augustus 1877, vertrekt ze plotseling naar Nederlands-Indië. Daarna lijkt ze voorgoed uit het openbare leven verdwenen. Er is tot nu toe weinig onderzoek verricht naar de Indische jaren van Mina Kruseman. In de loop van de tijd is er een beeld ontstaan van een excentrieke vrouw, die dwaasheid op dwaasheid stapelde en zich in de kolonie volslagen onmogelijk maakte toen ze in 1881 ging samenwonen met een dertig jaar jongere man. Ze werd bespot en belasterd en het leven werd haar tot een hel gemaakt. Als paria's moesten Mina en haar vriend Indië in 1883 verlaten om een nieuw leven te beginnen in Italië. Een gedetailleerd onderzoek in de Indische pers tussen 1877 en 1883 laat van dit beeld weinig over. Mina Kruseman was een bijzondere vrouw met uitgesproken en omstreden ideeën, maar ze wist zich prima te handhaven in de koloniale samenleving. Ze hàd een dertig jaar jongere minnaar, maar ze slaagde er op een ingenieuze manier in om dat voor anderen verborgen te houden. Tot het einde toe is Mina Kruseman heel goed in staat geweest om zich als werkende vrouw in Indië te handhaven. Anders dan tot nu toe is aangenomen, zijn de Indische jaren van Mina Kruseman het tegendeel van een mislukking geweest. Ze is een voorbeeld geweest voor andere Indische vrouwen en haar invloed op de vrouwenbeweging in Nederlands-Indië strekte zich uit tot aan het begin van de twintigste eeuw.
Women authors, Dutch --- Feminists --- Krüseman, Mina, --- Travel --- Community organization --- Thematology --- Sociology of the family. Sociology of sexuality --- Krüseman, Mina --- Netherlands --- Indonesia --- Kruseman, Mina --- Krüseman, Mina, - 1839-1922 --- Feminism --- Writers --- Biographical details --- Book --- First feminist wave --- Authors, Dutch
Choose an application
Dutch literature --- Busken Huet, Conrad --- Authors, Dutch --- Correspondence --- Busken Huet, Conrad,
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Authors, Dutch --- Feminists --- Krüseman, Mina, --- Travel
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Dat er in Zuid-Afrika Afrikaans wordt gesproken en geschreven, is algemeen bekend en dat er in de zeventiende- en achttiende eeuw, de tijd van de VOC, door ambtenaren in de Kaapkolonie officiële journalen en rapporten in het Nederlands werden geschreven, zal niemand verbazen. Er bestaat echter ook een Zuid-Afrikaanse Nederlandse literatuur: poëzie, toneel en verhalend proza geschreven in het Nederlands door inwoners van Zuid- Afrika. Daar is in de geschiedschrijving van de Nederlandse literatuur totaal geen aandacht aan besteed. Eep Francken en Olf Praamstra voeren ons mee door deze boeiende letterkunde, vanaf het ontstaan ervan in 1652 tot in de eenentwintigste eeuw.
Dutch literature --- anno 1600-1699 --- anno 1800-1999 --- anno 1700-1799 --- anno 2000-2099 --- South Africa --- Littérature néerlandaise
Listing 1 - 10 of 36 | << page >> |
Sort by
|