Narrow your search

Library

Odisee (2)

VIVES (2)

Arteveldehogeschool (1)

DocAtlas (1)

KDG (1)

SL (1)


Resource type

book (3)


Language

Dutch (3)


Year
From To Submit

2022 (1)

2019 (2)

Listing 1 - 3 of 3
Sort by

Book
Tot over mijn oren in het plastic
Authors: ---
ISBN: 9789025776138 Year: 2022 Publisher: Haarlem Gottmer

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar ooit vond iedereen plastic een wondermateriaal. Nu hebben we onze buik er vol van. Hoe is dat zo gekomen? 

In dit boek staat het complete verhaal van plastic. Je leest alles over de goede, maar ook de slechte kanten. Je maakt een reis door de geschiedenis van plastic, van biljartbal tot biljoenen kilo's afval. Je leert wat plastic is, hoe we het maken en welke verschillende soorten je elke dag tegenkomt. Je komt erachter dat we elk jaar meer plastic gebruiken, en daarmee elk jaar de aarde meer vervuilen. Gelukkig is er ook goed nieuws: daar kunnen we iets aan doen! 
 Met een vermakelijk, verrassend én verontrustend gedicht wordt je dit informatieve boek over plastic ingezogen. Het boek bevat allerlei informatie over plastic op maat van jonge lezers vanaf 9 jaar. Je leest hoe plastic wordt gemaakt, welke soorten er zijn, waar we het voor gebruiken, sinds wanneer en waarom en wat we er nu mee moeten. De auteur gaat moeilijke termen of ingewikkelde scheikundige processen niet uit de weg, maar vertelt erover in heldere taal. De tekeningen zitten vol grapjes en vormen een verduidelijkende, visuele aanvulling op de tekst. Bij het boek hoort een downloadbare lesbrief met opdrachten, geschikt voor leerlingen vanaf de derde graad lager onderwijs. Je kunt in de klas gezamenlijk een stukje uit het boek lezen en de kinderen daarna (in de klas of thuis) een opdracht laten uitvoeren.


Book
Plastic : van zegen tot vloek
Authors: --- --- ---
ISBN: 9789073196957 Year: 2019 Publisher: Den Haag Stichting bio-wetenschappen en maatschappij

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Het wordt wel de belangrijkste uitvinding van de recente geschiedenis genoemd: kunststof. Plastic folie houdt ons eten vers en voorkomt zo verspilling, terwijl lichte en sterke kunststoffen in auto's en andere vervoersmiddelen transport energiezuinig maken. Tegelijk is de mensheid zo verslaafd geraakt aan plastic en andere kunststoffen, dat we er bijna aan ten onder lijken te gaan. Het ligt niet alleen meters dik langs de oevers van rivieren in Indonesië, het zit ook tot in het diepst van de oceanen, tot op de toppen van de hoogste bergen. Zelfs in het water dat we drinken en de lucht die we inademen zit plastic. Dit cahier biedt een overzicht van de kunststoffen uit heden en verleden, de belangrijkste bronnen van vervuiling en ook mogelijke oplossingen voor plastic vervuiling. Kunnen we het plasticmonster temmen door recycling of door het gebruik van andere grondstoffen? Naast wetenschappelijke inzichten presenteren we een serie persoonlijke interviews met mensen die vanuit verschillende invalshoeken een oplossing proberen te vinden voor de lelijke gevolgen van onze uit de hand gelopen plasticverslaving.

Keywords


Book
Wetenschap : veel meer dan een mening
Authors: --- --- --- ---
ISBN: 9789073196964 Year: 2019 Publisher: Den Haag Stichting bio-wetenschappen en maatschappij

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In 2019 bestaat stichting Biowetenschappen en Maatschappij 50 jaar. De afgelopen halve eeuw heeft de stichting een vinger aan de pols gehad bij de ontwikkeling van de levenswetenschappen. Alle grote biowetenschappelijke ontdekkingen en hun impact op de maatschappij zijn behandeld in cahiers, tentoonstellingen, online dossiers en discussiemomenten. Dat ging altijd over de inhoud, de feiten. Maar vandaag de dag is de discussie ook: wat is wetenschap waard? Vertelt de wetenschap 'de waarheid'? Of is wetenschap 'ook maar een mening'?In dit cahier bespreken wetenschappers de ontwikkelingen in de levenswetenschappen van de afgelopen 50 jaar, binnen de grootste thema's waar stichting Biowetenschappen en Maatschappij over heeft gepubliceerd. Dat zijn voeding, preventie, infectieziekten, genetica, natuurbeheer, personalised medicine, hersenwetenschappen en het klimaat. Wat is er gebeurd in 50 jaar en welke inzichten en verrassingen hebben de biowetenschappen ons gebracht? En hoe ga je daar als wetenschapper mee om?

Keywords

Listing 1 - 3 of 3
Sort by