Narrow your search

Library

VIVES (26)

EHC (1)

KU Leuven (1)


Resource type

dissertation (27)

book (1)


Language

Dutch (28)


Year
From To Submit

2024 (3)

2020 (12)

2019 (11)

2018 (1)

2016 (1)

Listing 1 - 10 of 28 << page
of 3
>>
Sort by

Dissertation
Hoe kunnen we kinderen in de eerste graad in het immersieonderwijs stimuleren om Nederlands te spreken bij dagdagelijkse situaties?
Authors: --- ---
Year: 2020 Publisher: Kortrijk : Katholieke Hogeschool VIVES: Kortrijk

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In onze bachelorgroep geven we antwoord op de vraag: ''Hoe kunnen we kinderen in de eerste graad in het immersieonderwijs stimuleren om Nederlands te spreken bij dagdagelijkse situaties?''. Om deze vraag te beantwoorden hebben we verschillende talige tussendoortjes ontworpen voor leerlingen van de eerste graad in het immersieonderwijs. Meer hierover kan u lezen in de bachelorproef.

Keywords


Dissertation
Meer babbeltijd in de klas! Hoe kunnen taal en multimedia functioneel ingezet worden om kleuters talenten te laten herkennen en benoemen?
Authors: --- ---
Year: 2019 Publisher: Tielt : Katholieke Hogeschool VIVES: Tielt

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Deze bachelorproef, met als hoofdvraag “Hoe kunnen taal en multimedia functioneel ingezet worden om kleuters talenten te laten herkennen en benoemen?”, bestaat uit het analyseren van gegevens en de verwerking hiervan. Het analyseren bestaat uit twee delen. Vooreerst wordt er nagegaan welke noden en verwachtingen de stageschool aangeeft. Op basis hiervan kan het overkoepelende thema, namelijk “Meer babbeltijd in de klas!”, gespecificeerd worden tot drie aspecten die aanwezig moeten zijn in de hoofdvraag. De literatuurstudie bevat een verdieping van deze drie aspecten, namelijk taal, multimedia en talenten. Uit deze twee analyses komt de hoofdvraag voort. Om deze hoofdvraag te beantwoorden, wordt deze opgedeeld in vier subvragen. Aan de hand van deze vier vragen zijn er interventies ontworpen om tegemoet te komen aan de noden van de stageklas. Met de informatie van de praktijkanalyse en de literatuurstudie in het achterhoofd zijn er uiteindelijk twee ontwerpen voortgekomen, met name het talentenavontuur en de trotskoffer. Het talentenavontuur bestaat uit vier delen. Elk deel is erop gericht om de kleuters zoveel mogelijk te stimuleren in hun taalvaardigheden in combinatie met multimedia om de talenten te herkennen en benoemen. Het eerste deel is een inleidend filmpje waarin de kleuters voor de eerste keer in contact komen met talenten. Hierna is het hun beurt om deze te ontdekken samen met de leerkracht. Om verder te gaan op de inleiding wordt elk kind onderworpen aan een interview. Het hele gebeuren wordt door de kleuters zelf uitgevoerd, waarmee bedoeld wordt dat er een kleuter de interviewer is, dat er een kleuter filmt en dat er een kleuter geïnterviewd wordt. Samen breiden ze de kennis over hun talenten uit via verschillende vragen. Als volgt wordt er ook een bingo voorbereid om na te gaan of de kleuters hun eigen en elkaars talent kunnen herkennen en eventueel benoemen. Tenslotte is er een reflectie voorzien via Tinytap op de Prowise. De kleuters kunnen aan de hand van deze app zelfstandig reflecteren op voorbijgegane gebeurtenissen. Niet alleen op school is er ingezet op de talenten, maar ook thuis door het gebruik van de trotskoffer. De kleuters krijgen deze mee naar huis en mogen samen met de ouders de inhoud verkennen. Via een prentenboek en enkele opdrachten, gaan ze samen op ontdekking naar de talenten. Als laatste mogen ze een voorwerp, dat hun talent representeert, meebrengen naar de klas. Nu komt het stimuleren van de taalvaardigheid aan bod. De kleuter mag zijn of haar voorwerp in geuren en kleuren vertellen aan de klas. Deze ontwerpen geven dus een duidelijk antwoord op de hoofdvraag. Bij de afronding van dit onderzoek kan er geconcludeerd worden dat door het inzetten van diverse technieken en media kinderen hun talenten kunnen herkennen en benoemen.

Keywords


Dissertation
Hoe de algemene woordenschat uitbreiden/verbeteren bij anderstalige leerlingen en anderstalige nieuwkomers in het eerste leerjaar zodat ze meer en beter gaan babbelen in de klas?Hoe de algemene woordenschat uitbreiden/verbeteren bij anderstalige leerlingen en anderstalige nieuwkomers in het eerste leerjaar zodat ze meer en beter gaan babbelen in de klas?
Authors: --- ---
Year: 2019 Publisher: Tielt : Katholieke Hogeschool VIVES: Tielt

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In deze bachelorproef ben ik op zoek gegaan naar methodes om de algemene woordenschat van anderstalige leerlingen en anderstalige nieuwkomers te vergroten. Als eerste ben ik de taalontwikkeling gaan bekijken bij kinderen met Nederlands als thuistaal en deze heb ik vergeleken met de tweede taalontwikkeling bij anderstalige leerlingen. Doorheen de bachelorproef heb ik niveauboxen ontworpen waarmee anderstalige leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen om hun woordenschat te verbeteren/vergroten. Dit heeft dan effect op het praten in de klas. De leerling die met de boxen aan het werk zijn gegaan zouden hierdoor beter en meer gaan praten in de klas.

Keywords


Dissertation
Hoe kan de leerkracht er in het immersieonderwijs voor zorgen dat de interactie in de vreemde taal tijdens groepswerk verbetert?
Authors: --- ---
Year: 2019 Publisher: Tielt : Katholieke Hogeschool VIVES: Tielt

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Binnen het onderwerp 'Meer babbeltijd in de klas' heb ik volgende onderzoeksvraag opgesteld: 'Hoe kan de leerkracht er in het immersieonderwijs voor zorgen dat de interactie in de vreemde taal tijdens groepswerk verbetert?' Deze vraag kwam naar voor omdat ik mijn bachelorproef uitvoer in een immersieschool. In een immersieschool worden 50% van de vakken in een vreemde taal, namelijk het Nederlands gegeven. Het is hierbij de bedoeling dat de leerlingen de vreemde taal actief hanteren. In de praktijk blijkt dit niet altijd het geval. Vaak is de interactie beperkt en hanteren de leerlingen de moedertaal. Ik wou werkvormen integreren, tijdens groepswerken, die de interactie tijdens bestaande lessen bevorderde. Hieraan koppelde ik ook een puntensysteem om de leerlingen te motiveren om zoveel mogelijk tot Nederlandse interactie te komen. Uit dit onderzoek kwamen er nog deelvragen naar voor namelijk: - Welke invloed heeft de groepsverdeling op de interactie? - Wat is het effect van een langere tijd samen werken met dezelfde groep? - Wat is het effect van het aanbieden van een stimulans of motivatieprikkel? Tijdens de ontwerpweken heb ik dus werkvormen uitgetest in twee klassen van het 5e en het 6e leerjaar. Op die manier kon ik basis van observaties, bevindingen en reflecties bijsturen. Bestaande lessen werden aangepast zodat er groepswerk geïntegreerd werd, wat de leerlingen moest aanzetten tot meer interactie. Ook werd aan iedere les het puntensysteem gekoppeld. Met dit puntensysteem konden de leerlingen, wie zich het meeste inzetten, een beloning verdienen. Hierdoor was er meer inzet te merken. Na dit onderzoek kwam ik samen met de klasmentoren tot het besluit dat de motivatieprikkel, het puntensysteem, een zeer positieve invloed heeft op de leerlingen. Ze waren enorm gemotiveerd en hanteerden veel meer dan vroeger de Nederlandse taal. Op die manier verwierven ze de leerstof beter en sneller, in de vreemde taal. Ook was er een hoge betrokkenheid te merken bij alle leerlingen, wat anders minder het geval was bij groepswerken. Het puntensysteem moet nog blijven gehanteerd worden om effect te verkrijgen. Wanneer de leerlingen een les hadden, waaraan het puntensysteem niet gekoppeld was, verminderde de kwaliteit van de interactie. Wanneer hier in de toekomst meer op ingezet wordt, kan dit wel nog positief evalueren. Daarnaast gaven de leerlingen zelf ook aan dat de vernieuwende werkvormen als positief ervaren werden. Ook bracht het samenwerken voor een langere tijd in dezelfde groep verschillende voordelen met zich mee. Zo was er veel tijdswinst te merken en verliep het groepswerk organisatorisch vlot. Op sociaal vlak was er ook een positief effect merkbaar. Dankzij de interventies was er duidelijk meer interactie in de vreemde taal tijdens groepswerk, maar de ontwerpen hadden dus ook andere positieve effecten.

Keywords


Dissertation
Hoe kunnen werk- en groeperingsvormen de interactievaardigheid “luisteren in het kringmoment” in de derde kleuterklas versterken?
Authors: --- ---
Year: 2020 Publisher: Kortrijk : Katholieke Hogeschool VIVES: Kortrijk

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Beste lezer In deze bachelorproef 'Meer babbeltijd in de klas'. Bespreek ik hoe bepaalde werk- en groeperingsvormen kunnen bijdragen tot de interactievaardigheid luisteren bij de oudste kleuters. In bijlage vindt u mijn onderzoeksboek. Hierin vindt u volgende zaken: de literatuurstudie waarbij ik me verdiept heb in het thema, de praktijkanalyse, de duiding van de onderzoeksvraag met de ontwerpen en als laatste de bijlagen. Deze bachelorproef heb ik uitgevoerd in de derde kleuterklas in 't Schoolke Rugge in Avelgem.

Keywords


Dissertation
Hoe kan men de betrokkenheid verhogen bij meertalige kleuters van de eerste kleuterklas tijdens leergesprekken in kleine kring?
Authors: --- ---
Year: 2020 Publisher: Kortrijk : Katholieke Hogeschool VIVES: Kortrijk

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Meer babbeltijd in de klas, dat is de droom van iedere leerkracht. Kleuters zitten namelijk midden in hun taalgevoelige periode, dus is het voor hen van cruciaal belang om zoveel mogelijk spreekkansen te krijgen. Uit literatuur en ook vanuit de praktijk blijkt dat dit niet altijd van een leien dakje loopt. Het is namelijk zo dat een kleuterklas nooit een homogene groep is. Iedere kleuter heeft zijn/haar taalniveau en achtergrond. In de klas waar wij terechtkwamen (schooljaar 2019-2020) zitten tien peuters waarvan drie kinderen Nederlandstalig, een kind anderstalig is en zes meertalig zijn. Daarnaast zijn er ook twaalf eerste kleuters waarvan zeven Nederlandstalig zijn, een anderstalig en vier meertalig. Uit gesprekken met de juf bleek dat het voor haar niet makkelijk is om tijdens kringgesprekken iedereen betrokken te houden en in interactie te laten treden met elkaar. Uit observaties merkten we op dat het vooral de anderstalige en meertalige kinderen zijn die heel veel moeite hebben om hun aandacht te bewaren tijdens die kringmomenten. Daarom kiezen wij er voor om ons te focussen tijdens deze bachelorproef op de zes meertalige eerste kleuters in het schooljaar 2020-2021. Wij staken de koppen bij elkaar en bedachten een handleiding om de meertalige eerste kleuters tot meer betrokkenheid te brengen. Het taalbegrip speelt een hele grote rol in hoe betrokken de kinderen zijn. We leggen daarom onze focus op leergesprekken in kleine. Via deze gesprekken zetten we in op het aanbrengen van de woordenschat binnen een bepaald thema. Als de kinderen meer woorden kennen en begrijpen, zal hun betrokkenheid toenemen. De leerkracht bepaalt op voorhand het doel van het gesprek en weet dan ook wat hij/zij hiermee wil bereiken. Daarnaast maken we ook gebruik van het VSCC-model en de TPR-methode. Dit kan voor leerkrachten een leidraad zijn om gericht streefwoorden te kiezen en deze ook na te streven tijdens deze kringmomenten in kleine groep bij de meertalige eerste kleuters. Bent u benieuwd naar hoe we dit uitgewerkt hebben? Raadpleeg dan zeker even deze bachelorproef.

Keywords


Dissertation
Hoe kan je spreekdurf stimuleren bij een anderstalige nieuwkomer in een reguliere klas aan de hand van tussendoortjes?
Authors: --- ---
Year: 2020 Publisher: Kortrijk : Katholieke Hogeschool VIVES: Kortrijk

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Met meer babbeltijd als globaal thema zochten we naar een antwoord op de onderzoeksvraag: "Hoe kan je spreekdurf stimuleren bij een anderstalige nieuwkomer in een reguliere klas aan de hand van tussendoortjes?" Aan de hand van talige tussendoortje op vlak van positief en veilig klasklimaat, betekenisvolle taken en ondersteunen door interactie werden de leerlingen beïnvloed om zo de spreekdurf te stimuleren bij anderstalige leerlingen. Hiervoor ontwierpen we een inspiratiebundel met talige tussendoortjes voor leerkrachten in het lager onderwijs.

Keywords


Dissertation
Meer babbeltijd in de klas
Authors: --- ---
Year: 2020 Publisher: Kortrijk : Katholieke Hogeschool VIVES: Kortrijk

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Deze bachelorproef richt zich tot het thema ‘Meer babbeltijd in de klas’. De hoofdvraag bij dit onderzoek luidt als volgt “Hoe kunnen we de taalproductie tijdens kringmomenten aan de hand van coöperatieve werkvormen verhogen bij 4-jarige Nederlandstalige en anderstalige kleuters?”. Om dit onderzoek uit te voeren, analyseerden we de klas- en schoolcontext, waarbij we de noden en verwachtingen van de school in beeld brengen. Vanuit deze praktijkanalyse, beschrijven we in de literatuurstudie belangrijke informatie over het onderzoek dat we verrichten. De literatuurstudie bevat informatie over taal, kringmomenten, groeperingsvormen en coöperatieve werkvormen. Vanuit de praktijkanalyse en het opstellen van de literatuurstudie, bedachten we een passende onderzoeksvraag, waarbij we twee deelvragen opstelden. Om hierop een antwoord te bieden, ontworpen we zes voorbeeldactiviteiten, waarbij we coöperatieve werkvormen inzetten om de taalproductie bij 4-jarige Nederlandstalige en anderstalige kleuters tijdens een kringmoment te verhogen. In deze ontwerpen zetten we vanuit de deelvragen in, op het taalaanbod en het gebruikmaken van verschillende groeperingsvormen. Naast de ontwerpen is er ook handleiding te raadplegen. In de handleiding lichten we de zes coöperatieve werkvormen die we toepasten in de ontwerpen toe. Vanuit dit onderzoek vermoeden we dat werken in kleine groep, waarbij we coöperatieve werkvormen inzetten en oog hebben voor een rijk taalaanbod, de taalproductie bij Nederlandstalige en anderstalige kinderen gestimuleerd en verhoogt wordt tijdens kringmomenten.

Keywords


Dissertation
Meer babbeltijd in de klas
Authors: --- ---
Year: 2019 Publisher: Tielt : Katholieke Hogeschool VIVES: Tielt

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Meer babbeltijd in de klas Hoe kunnen we leerkrachten met een leidraad van handige tips ondersteunen zodat kinderen in interactie kunnen gaan met elkaar tijdens de niet-talige vakken.

Keywords


Dissertation
Hoe kunnen we kinderen in de eerste graad in het immersieonderwijs stimuleren om Nederlands te spreken bij dagdagelijkse situaties?
Authors: --- ---
Year: 2020 Publisher: Kortrijk : Katholieke Hogeschool VIVES: Kortrijk

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In onze bachelorgroep geven we antwoord op de vraag: ''Hoe kunnen we kinderen in de eerste graad in het immersieonderwijs stimuleren om Nederlands te spreken bij dagdagelijkse situaties?''. Om deze vraag te beantwoorden hebben we verschillende talige tussendoortjes ontworpen voor leerlingen van de eerste graad in het immersieonderwijs. Meer hierover kan u lezen in de bachelorproef.

Keywords

Listing 1 - 10 of 28 << page
of 3
>>
Sort by