Narrow your search

Library

Hogeschool Gent (1)

KU Leuven (1)


Resource type

book (1)

dissertation (1)


Language

Dutch (2)


Year
From To Submit

2022 (1)

1989 (1)

Listing 1 - 2 of 2
Sort by

Dissertation
Hoe gaan kinderen met autismespectrumstoornis om met screen time: kwalitatief onderzoek bij zorgverleners en leerkrachten.
Authors: --- ---
Year: 2022 Publisher: Leuven KU Leuven. Faculteit Geneeskunde

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Het doel van deze studie was het verkrijgen van een beeld op screen time bij kinderen met autismespectrumstoornis (ASS). Screen time is het gebruiken van verschillende soorten elektronische apparaten als ook hetgeen dat gedaan wordt op deze apparaten. De afgelopen tijd neemt het aantal kinderen met ASS toe, maar neemt ook de hoeveelheid screen time fors toe. Binnen België is geen duidelijk kader over screen time bij kinderen met ASS. Deze studie werd gedaan om een basis te leggen en thema’s te verkrijgen over screen time bij hulpverleners en leerkrachten. In deze studie werden 6 hulpverleners en 3 leerkrachten geïnterviewd met een semigestructureerd interview. Er werden 4 hoofdvragen gesteld met enkele bijvragen. Voor de analyse werden thema’s neutraal geëxtraheerd volgens grounded theory. Bij het analyseren van de data kwamen vijf grote thema’s naar voren: 1) kind kenmerken, 2) aantrekking screen time, 3) gevolgen, 4) omkadering en 5) toepassing & toekomst. Deze thema’s kwamen bijna bij alle geïnterviewden terug. Bij het analyseren van de data kwam naar voren dat zowel hulpverleners als leerkrachten in screen time voordelen als nadelen zagen voor het kind met ASS. Hulpverleners en leerkrachten gaven aan bezig te zijn met screen time, maar nog niet volledig vertrouwd ermee zijn. Daarbij zou een algemeen database of een centraal punt, dat toegepaste info verstrekt over screen time, belangrijk zijn binnen België. Zowel hulpverleners als leerkrachten hadden het gevoel dat kinderen met ASS meer bezig zijn met screen time en ook een hogere kans hebben op stellen van probleemgedrag met screen time. Echter zagen hulpverleners en leerkracht ook dat screen time een belangrijke rustgevend middel is voor kinderen met ASS en daarbij hen kan helpen in communicatie te treden met anderen. Screen time zal blijven toenemen en zal ongetwijfeld meer toegepast worden binnen hulpverlening en school.

Keywords


Book
Brabant Biënnale 1989.

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Bagen, Arthur ; Beijers, Franca ; van den Bergh, Reinout ; Besems, Korrie ; Boetzkes, Jos ; van Campenhout, Ad ; Creyghton, L.J.A.D. ; van den Heuvel, Frank ; Kantelberg, Peter ; Kemper, Margriet ; Koene, Peter ; Laurense, Toon ; Maters, John ; Mulders, Marc ; van der Noord, Ruurd ; Peeters, Stijn ; Salmon, Geoffrey ; van Seeters, Rian ; Strik, Elly ; Tukker, Teuny

Keywords

Listing 1 - 2 of 2
Sort by