Listing 1 - 10 of 30 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Tussen de Expo van 1958 en de autoloze zondagen van 1973 kende ons land een aanzienlijke onderwijsexpansie, die de sociale ongelijkheid in de samenleving grondig veranderde. In de kennismaatschappij, die steunt op een hoge scholingsgraad van de bevolking, worden mensen eerder getaxeerd op hun diploma dan op criteria als afkomst, etnie en geslacht. Achter de schermen spelen die oude ongelijkheden nog een rol, maar we doen alsof enkel verdienste en inspanning onze levenskansen bepalen. Dat maakt de beleving van de ongelijkheid anders. Ze wordt immers geïndividualiseerd en geïnterpreteerd als een teken van eigen schuld of tekort. De oude ongelijkheid uitte zich cultureel in de tegenstelling tussen links en rechts, de nieuwe daarentegen leidde tot een culturele clivage. Die vormt de nieuwe breuklijn waarop "nieuwe" politieke partijen als Agalev en het Vlaams Blok konden ontstaan. De posities op die scheidingslijn zijn reeds ingenomen op het einde van het secundair onderwijs. Ze bepalen het verschil tussen leerlingen uit het algemeen vormend onderwijs en leerlingen uit het beroepsonderwijs. Samen met het gevoel achtergesteld te zijn en met een aantal specifieke smaakculturen creëert de breuklijn een subcultuur. Die komt uiteraard meer voor bij groepen die zich achtergesteld voelen, maar ze verspreidt zich ook los van achterstelling en zelfs los van het gevoel van achterstelling. Het onderzoek steunt op een aantal grootschalige enquêtes, en wil tevens een brug slaan tussen survey-onderzoek en cultuursociologie. Het boek richt zich niet alleen tot studenten en wetenschappers, maar ook tot iedereen die geïnteresseerd is in het veranderende politieke landschap, het onderwijssysteem en de sociale ongelijkheid. (Bron: covertekst)
Education --- Equality --- Social stratification --- Hulpwetenschappen --- Social aspects --- Sociologie. --- Sociology of culture --- cultuursociologie --- sociale ongelijkheid --- sociaal-wetenschappelijk onderzoek --- Sociology of education --- Flanders --- Culture --- Belgium --- History --- 20th century --- People with social disabilities --- 316.7 --- #gsdbs --- 316.34 --- 323.2 --- 652 Sociologie --- #A0112A --- demotie --- 323.2 Burgerbevolking in relatie tot de staat. Burger en staat --- Burgerbevolking in relatie tot de staat. Burger en staat --- 316.34 Sociale differentiatie. Sociale typologie. Sociale stratificatie --- Sociale differentiatie. Sociale typologie. Sociale stratificatie --- 316.7 Cultuursociologie --(algemeen) --- Cultuursociologie --(algemeen) --- 331.1 --- 301.17 --- Sociologie --- Samenleving --- Demotie --- Informatiemaatschappij --- Discriminatie --- Sociale stratificatie --- Cultuursociologie --- Politiek 32 --- Kennismaatschappij --- Erfelijkheidsleer --- Stadssamenleving --- Verpleegkunde --- Sociale klassen
Choose an application
BMLIK
Age group sociology --- Sociology of cultural policy --- Wallonia --- Brussels --- Flanders --- jeugdwerk --- Jeugdwerk ; België --- Jeugdbeleid ; België --- #SBIB:316.8H22 --- 187.2 Kinderrechten en sport --- #SBIB:316.8H51 --- #SBIB:316.7C317 --- aanwinstenlijst november 05 --- 663 Jeugd --- Brussel --- S2006236.JPG --- Vlaanderen --- Wallonië --- Welzijnsorganisatie: sociale dienstverlening voor specifieke groepen --- Sociaal beleid: inspraak en participatie --- Verenigingsleven --- 493.23 --- 493.8 --- 493.9 --- 362.8 --- Jeugdbeleid --- Jeugdwerk --- internationaal --- Jeugdbeleid. --- Vlaanderen. --- internationaal. --- Internationaal. --- #gsdbP
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Dit boekje is meer dan alleen een boekje over angst, het is ook een boekje over cultuur en onderwijs. Om deze drie thema's met elkaar te verbinden, wordt Cultuur in de Spiegel als een rode draad gebruikt. Cultuur in de Spiegel is een cultuurtheorie die inzicht geeft in wat cultuur is, wat de bouwstenen van cultuur zijn en hoe die bouwstenen onderling samenhangen. Naast een theorie is Cultuur in de Spiegel ook de naam van een onderzoeksproject over cultuuronderwijs. Dit project liep in Nederland tussen 2008-2014 en in Vlaanderen tussen 2012-2016. Zowel de theorie als het onderzoek bieden een antwoord op de vraag hoe cultuur een plaats kan vinden in het onderwijs en hoe cultuuronderwijs (beter) kan aansluiten bij de ontwikkeling van de leerlingen.
Choose an application
Denk- en doepistes voor een toegankelijk jeugdwerk in Vlaanderen, Brussel en Wallonië Jeugdwerk: het jonge volkje lust er nog steeds pap van! Een bloeiend jeugdwerklandschap in Vlaanderen, Brussel en Wallonië biedt een bonte waaier aan werkvormen waar zij elkaar geregeld ontmoeten en hun vrije tijd op een(ont)spannende manier samen doorbrengen. Toch blijkt deze vorm van participatie niet gelijk verdeeld over alle jongeren en blijven een aantal groepen opvallend afwezig in dit jeugdwerkverhaal. Deze vaststelling bracht de Stichting P&V ertoe het project "Beter samen? Jongeren voor toegankelijk jeugdwerk!"op de rails te zetten. Een meerjarenproject dat het debat rond het toegankelijkheidsvraagstuk over de verschillende jongeren-relevante sectoren heen wil aanzwengelen en jongeren zelf hierrond aan het werk wil zetten. Op 10 december 2004 werd ter voorbereiding van dit project een studiedag georganiseerd, waar recent onderzoek uit België, Nederland en Frankrijk werd aangevuld met bevindingen uit de concrete jeugdwerkpraktijk. Er werd nagegaan welke jongeren uitgesloten worden van sociale participatie, hoe dit komt en of er ook iets aan te doen valt. In dit boek vindt u de neerslag van deze tweetalige studiedag.
Jeugdwerk --- Participatie --- Pedagogiek --- Jeugdorganisatie --- Jeugdwelzijnswerk --- Jongere
Choose an application
Fonds Suzan Daniel (FSD)
Listing 1 - 10 of 30 | << page >> |
Sort by
|